Re: Nejen pro Angrestku: marmelada z cerneho bezu recept.
Lei, plnění do suchých čistých sklenic horkým džemem, následné otočení 5 min na víčko a pak otočení zpět je dostatečné u povidel a u marmelád s dostatkkem cukru. popř. u marmelád s přidaným konzervantem )kys. sorbová, benzoová).
U čehokoli jiného to nestačí.
Alkohol má význam pouze pro chuť a pak je vhodný a otírání takových těch naschlých kapek, které se občas nedopatřením podaří na hrdle skleničky při nalévání džemu. Jako ochrana je naprosto nevýznamný.
Nerozumím, o jaké marmeládě mluvíš - jestli dostatečně oslazené, tak to takto stačí (pozor, je nutné cukr v marmeládě alespoň 5 min vařit, kvůli tomu, aby se sacharóza rozložila na glukózu a fruktózu, které džem chrání).
Jestli ji máš nesladkou, tak to není dobré, ale myslím, že přesterilizování by i po dvou týdnech stačilo, zvlášť, jestli jsou to malé skleničky.
Odpovědět