Jarca75 |
|
(19.7.2012 22:52:52) Mam doma cca kilo rybizu, prevazne bileho. Co z toho mam udelat? Mam se pokusit o marmeladu? (nikdy jsem to nedelala) Nebo nejakou buchtu? (manzel ale neji temer zadne bublaniny nebo piskotove buchty).
V nedeli pojedeme trhat merunky. Mam to nechat a udelat marmeladu z merunek a rybizu dohromady?
Diky za tipy.
|
Hankie+3 |
|
(19.7.2012 22:57:06) schovala bych do mražáku, přidávala i další ovoce a až bych měla kilo rybízu a kilo dalšího ovoce, udělala bych si pečený čaj. A pak ho bránila vlastním tělem (rybíz jsem zrovna dala do mražáku, angrešt, jahody a černý rybíz už tam čekají. Já zas čekám na švestky)
|
Jarca75 |
|
(19.7.2012 23:03:34) Co je to peceny caj?
|
Insula |
|
(20.7.2012 5:15:29) Je to ovocný čaj přímo z ovoce. Peče se to v troubě a pak dá do sklenic. Recept najdeš na netu a je to mňamka. Jinak já bych zamrazila nebo upekla koláč. Mňam. A co se týče marmelády, tak jenom koupíš na to cukr, svaříš a šoupneš do sklenic. Pár minut. Není nic snazšího.
|
Beruška+J02A07T10 |
|
(20.7.2012 7:51:49) insulo, já si marmelády dělám sama.. ale rybízovou mi teda dělá mamka a to proto, že pokud z rybízu uděláš to jak píšeš, rozmixuješ (rozvaříš), přidáš želírovací cukr dáš do sklenic a je to, tak to teda není moc dobrý, protože to je samé semínko :( to už teda maliny sou lepší.
Takže se rybíz prvně odšťavní ( a dělají to tak všichni, které znám) a až z té šťávy, se dělá marmeláda.
Jinak já jsem pro pečený čaj, rybíz je na něj ideální základ, má kyselou chU´t a není to pak samý cukr.
Já dávám na 3kg ovoce 2kg cukru (jinak na netu najdeš i návody kde je na 1kg ovoce 1,2 kg cukru -pak to už je jen samej cukr) přidávám jako základ i jabka, okořením skořicí, hřebíček, a dávám nějaký citrus - nejlépe nechemicky ošetřený, aby se mohl nakrájet - na kousíčky i s kůrou - ten tomu dodá takový šmrnc, aby to nebylo bez chuti a jen cukr.
strčí se do na hluboký plech, na ovoce se nasype cukr a peče a promíchává se (případně můžeš trošku podlít vodou), až se prostě cukr rozpustí - pak se to naleje normálně horké do sklenic, na chvíli otočí dnem vzhůru a vydrží neskutenčně dlouho (teda u nás ne, všichni ho milují) pro dospělé můžeš přidat rum - případně můžeš přidat rum až při konzumaci samotného čaje - my ho převážně pijeme v zimě, když je velká zima.
Dáš do hrnku jednu až tři lžičky toho ovoce a zaliješ normálně horkou vodou.
|
Jarca75 |
|
(20.7.2012 8:25:28) To zni zajimave. Jak dlouho se to pece? A jake dalsi ovoce se do toho da dat? Diky?
|
*S |
|
(20.7.2012 13:48:54) Pečený čaj sa dá robiť s akýmkoľvek ovocím ale vždy je dobré aby tam boli ríbezle, černice, egreše, proste niečo čo obsahuje prirodzene pektín. Jabĺčka by tam tiež nemali chýbať, tie sú výborné potom v čaji.
To ovocie sa tam upečie a nie je ako kompótované, preto je chuťovo vynikajúce.
|
|
|
|
|
|
Hankie+3 |
|
(22.7.2012 9:52:01) Milarko, že by mrazák po našem, po moravsku? No co naděláš...
|
|
|
|
MÍŠA&FÍK |
|
(19.7.2012 23:45:34) Sníst.
|
|
kambala pláááckááá |
|
(20.7.2012 0:01:40) mrazim po kouskach a pak rozmrazuju a pecu
|
NovákováM |
|
(20.7.2012 0:07:38) i já, totéž maliny, meruňky na půlky a bez pecek, borůvky, jahody
prostě to prdnu na tác do mrazáku, když pomrzne, sesypu do sáčku, nebo krabičky, jablka se neosvědčila, to je lepší nastrouhat a narvat do sklenic na štrůdl, ale tohle ano.
MMCH, nemrazím lány.
|
|
|
Dalalmánek |
|
(20.7.2012 7:46:03) Meruňky s rybízem spolu nejdou dohromady, ale obojí můžeš nastavit letníma jablkama. Já bych tak malé množství zmrazila na koláč nebo ho rovnou upekla.
|
|
Senedra |
|
(20.7.2012 7:46:49) z půl kila koláč se sněhem, druhou do marazáku a je vyřešeno.
|
|
|