Re: Co s kilem rybizu?
insulo, já si marmelády dělám sama.. ale rybízovou mi teda dělá mamka a to proto, že pokud z rybízu uděláš to jak píšeš, rozmixuješ (rozvaříš), přidáš želírovací cukr dáš do sklenic a je to, tak to teda není moc dobrý, protože to je samé semínko :( to už teda maliny sou lepší.
Takže se rybíz prvně odšťavní ( a dělají to tak všichni, které znám) a až z té šťávy, se dělá marmeláda.
Jinak já jsem pro pečený čaj, rybíz je na něj ideální základ, má kyselou chU´t a není to pak samý cukr.
Já dávám na 3kg ovoce 2kg cukru (jinak na netu najdeš i návody kde je na 1kg ovoce 1,2 kg cukru -pak to už je jen samej cukr)
přidávám jako základ i jabka, okořením skořicí, hřebíček, a dávám nějaký citrus - nejlépe nechemicky ošetřený, aby se mohl nakrájet - na kousíčky i s kůrou - ten tomu dodá takový šmrnc, aby to nebylo bez chuti a jen cukr.
strčí se do na hluboký plech, na ovoce se nasype cukr a peče a promíchává se (případně můžeš trošku podlít vodou), až se prostě cukr rozpustí - pak se to naleje normálně horké do sklenic, na chvíli otočí dnem vzhůru a vydrží neskutenčně dlouho (teda u nás ne, všichni ho milují) pro dospělé můžeš přidat rum - případně můžeš přidat rum až při konzumaci samotného čaje - my ho převážně pijeme v zimě, když je velká zima.
Dáš do hrnku jednu až tři lžičky toho ovoce a zaliješ normálně horkou vodou.
Odpovědět