Nadixx |
|
(18.9.2012 13:16:21) Ahoj, mám dotaz - známí mi z Itálie dovezli kus sýra, bohužel nevím, jak konkrétně se jmenuje (není v originálním balení, je sekaný, na váhu). Vypadá jako parmezán, je to však něco jiného, ovšem podobného. Každopádně je to sýr zrající. V této době se však (z důvodu těhotenství) vyhýbám výrobkům z nepasterizovaného mléka, syrovým vejcím apod. Vím, že v Itálii, Francii atd. se dělají sýry většinou ze syrového mléka a tak si na něj moc netroufám. Napadlo mě však udělat z něj smetanovou omáčku na těstoviny. Pokud bych ho chvilku povařila, myslíte, že by to bylo v pořádku (i kdyby byl plísňový a ze syrového mléka), např. ohledně listeriózy apod.? Díky.
|
8.11Černá13 |
|
(18.9.2012 13:23:58) Nešil a v klidu si ho dej! I nepřevařenej. Já jedla v těhotenství téměř pořád hermelín, bylo to jedno z mála jídel, které jsem zvládla udržet. Pokud jde o listeriozu, tak tu můžeš chytit i ze špatně omyté zeleniny. Jinak - listerioza se varem zničí, takže pokud máš opravdu velké pochyby, převař..
|
|
Zuzana+Terezka |
|
(18.9.2012 13:26:29) Já to tipuju na sýr pecorino. Asi bych si ho v těhotenství dala.
|
|
angrešt |
|
(18.9.2012 13:26:57) Sýr je pravděpodobně z nepasterizovaného mléka (tyto dlouho zrající se tak dělají takřka vždy). Ale při dlouhém zrání kombinovaném s prosolením a vysycháním typu parmazán je prostředí listeriím nepříznivé a víceméně v něm nepřežívají.
Listerie jinak hyne při teplotě kolem 70 st., takže krátké převaření bohatě stačí.
|
Lenka a zlatíčka |
|
(18.9.2012 13:47:47) Angreště a co třeba niva? Omlouvám se za přifařenou otázku, ale taky jsem těhotná a na Nivu mám děsnou chuť, doslova slintám, když jdu okolo ní. Nejedla bych ji za syrova, ale třeba jako omáčku... Případně takový pečený hermelínek v alobalu s bylinkama.. Moc děkuju
|
angrešt |
|
(18.9.2012 14:33:27) Niva a hermelín listerie obsahovat mohou. Ačkoli jsou z pasterizovaného mléka, tak měkké zrající sýry mohou být listeriemi kontaminovány během zrání. Ale tepelně opracované (omáčka z nivy) je to naprosto v pohodě.
|
Lenka a zlatíčka |
|
(18.9.2012 14:34:48) Angreště moc děkuji, tak ji asi příležitostně použiju, přeci jen to pokušení je obrovské
|
|
|
|
|
Beruška+J02A07T10 |
|
(18.9.2012 14:00:14) holky nešilte, já mám kamarádku co má kamarádku gynekoložku a ta jí doslova řekla, že riziko, že přirozeně potratí je mnohokrát větší než to, že dostane listerii
sýr bych si dala..
dobrou chuť, škoda ho vařit
|
Elíláma |
|
(18.9.2012 14:40:59) ... a nebo ji chytne z něčeho jiného. Já v obou těhotenstvích jedla nivu i hermelín, ty mi připadají až sterilní, měla jsem chutě na ty tekuté smraďochy z Francie, tam jsem to tedy nedráždila, ale parmezán i syrová vajíčka jsem konzumovala. Jízda autem je nebezpečnější.
|
.ganesha. |
|
(18.9.2012 15:08:24) A já nic takovýho nekonzumovala a beztak jsem ji dostala.
|
|
|
|
Bouřka |
|
(18.9.2012 16:43:34) Taky jsem těhotná baštila hermelín a to jsem ještě ke všemu na mlíko alergická. Jenže kupodivu to byla během čtvrt roku nevolností jedna z mála věcí, které jsem v sobě udržela .
|
|
|