| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Perníčky z domácí pekárny

 Celkem 16 názorů.
 Pája+2 


Téma: Perníčky z domácí pekárny 

(20.10.2012 12:24:21)
Ahoj holky, pomalu už přemýšlím nad pečením perníčků ~t~. A protože z celého pečení nejvíc nenávidím hnětení těsta, napadlo mě, že bych k tomu použila moji novou domácí pekárnu. Děláte ho někdo? Není to do pekárny moc tuhé? A co jiné těsta, například linecké, jde to? Mám s ní zatím jen velice malé zkušenosti. Díky ~x~.
 Cate+3 


Re: Recept na perníčky z domácí pekárny 

(20.10.2012 12:32:26)
Všechna taková těsta nechávám míchat v pekárně. Je to super. Použiju normálně klasický recept, jako bych míchala "rukou".
 Pája+2 


Re:  

(20.10.2012 12:37:26)
Tak to jsi mě potěšila :-). A v jakém pořadí teda suroviny přidáváš? Je to jedno?
 sabrina20 


Re:  

(20.10.2012 12:50:26)
a program hnětění je jako na pečení, kdy se to hnětá cca 15min?
jinak do pekarny raději dávám pořadí od tekutých po sypkých
 Pája+2 


Re: 

(20.10.2012 13:45:59)
Já mám na pekárně program Nudlové těsto. A to je jen uhnětení těsta ~R^.
 Beruška+J02A07T10 


Re:  

(20.10.2012 19:58:45)
pořadí je stejný jako u všeho, prvně tekuté a pak až sypké
 Ivatema 


Re: Recept na perníčky z domácí pekárny 

(20.10.2012 12:56:52)
Jejda, já se přidám-prosím i recept-nejen zkušenosti. NIKDY se mi perníčky ještě nepovedly. Ani v pekárně, ani ručně zadělané. Těsto se drolí, je mastné, perníčky pak takové vrásčité....
 Meta 


Re: Recept na perníčky z domácí pekárny 

(20.10.2012 13:18:58)
PERNÍK
800 g hladké mouky (na kvalitě záleží, z některé nevyjdou dle představ, modleme se, ať má dost lepku)
140 g medu (klidně i méně, ale minimálně dvě vrchovaté lžíce)
4 vejce
100 g tuku (jedno jaký, Hera, máslo, klidně i olej)
100 g cukru (krupice, jen ne hrubý krystal)
2 lžičky sody
1 lžička perníkového koření

(jiný recept, než ten se 4 vejci, obejít obloukem)

Při zadělávání ručně dát jen 3/4 mouky a až do zpracovaného těsta zbylou mouku přimíchávat podle potřeby, až se těsto přestane lepit.
(Do pekárny to narvu najednou, nechám na program Koláč - nenechat upéct!!! - teď na nové pekárně mám program Nudlové těsto, jupííí - hotové vyklopím do sáčku - lepí)
Nechat rozležet v ledničce, minimálně den, lépe víc, vydrží docela dlouho, klidně týden.
Vyválet zhruba na 3 mm, nejlépe na silikonovém válu a pod fólií, pokud ne, tak je třeba dost podsypávat moukou - ale pozor, pokud mouka zůstane na povrchu, je vidět i po upečení. Pokud těsto pruží a po vykrojení tvarů se silně stahuje, je zřejmě v těstě moc mouky (takže to s ní při zadělávání nepřehánět).
Vykrojený perník (formičky, papírová šablona, modeling...) srovnáme na plech a upečeme v troubě, Peče se poměrně rychle, upečený poznáme podle krásné barvy. Na otvírání trouby není citlivý, pokud nedopečeme, klidně ho vrátíme do trouby.
Horký vytažený z trouby se IHNED potře vajíčkem rozšlehaným s vodou (základní finta).

Cukrová poleva - bílek a tolik cukru, až je poleva pevná a po vytažení metel zůstává stát špička. Pokud to přeženeme, zpětně ji trochu naředíme rumem, nebo citrónovou šťávou. Ale zásadně: používáme na polevu HNĚTAČ. Pokud použijeme šlehač, dostane se do polevy vzduch a ten způsobí, že nebude schnout a nebude schnout...tak dva dny :) proto hodně perníkářek jí míchá poctivě vidličkou. Já jsem líná a proto používám háky na těsto na ručním šlehači.
Ke zdobení je nejlepší igelitový sáček se zipem - prodávají v papírnictví. Výborná je i komerční zdobička (vypadá jak tuba od pasty na zuby), se kterou lze pracovat i velmi jemně, pak ale musí být moučkový cukr prosátý nejméně dvakrát a bílek propasírovaný přes sítko (punčochu), sebemenší hrudka zdobičku ucpe a je to pak k vzteku. Sáček je v tomhle příjemnější, dáváme do něj tak dvě lžíce, aby se dobře držel v ruce, když se nám začne zdát ustřižený růžek moc vytahaný, lehce přendáme polevu do dalšího.
 KvětuškaS 


Re: Recept na perníčky z domácí pekárny 

(20.10.2012 15:12:58)
Zadělávám v pekárně na všechno cukroví, suroviny dávám v jakém-koliv pořadí. :-)

Můj osvědčený recept na výtečné perníčky:

1 kg hladné mouky
5 celých vajec
350 g moučkového cukru
1/4 kg medu
perníkové koření (kupuji už směs koření a dávám tak půlku balíčku na kg mouky)
2 lžíce kakaa (pokud chci mít perníčky tmavší, ještě přidám více)
150 g změklého tuku
1 lžička sody

Těsto nechám zpracovat a poté odležet v lednici - minimálně hodinu. A pak už jen stačí rozválet a vykrajovat. Vykrájené perníčky potírám rozšlehaným žloutkem s vodou a po vyndání z trouby ještě jednou potřu - udělají krásný lesklý povrch. :-)

A tady jsou výtvory:







 Pája+2 


Re:  

(20.10.2012 16:06:05)
To je náááádhera :-)!~g~
 Pája+2 


Re:  

(20.10.2012 16:07:33)
A co ti to v té chaloupce svítí? Opravdová svíčka by to asi zapálila, ne?
 KvětuškaS 


Re:  

(20.10.2012 20:47:16)
Opravdová čajovka - musí být ale funkční komín a svíčka pak stojí pod komínem. :-) Trochu to i provoní místnost - perníkem. Na dlouhodobější efekt svícení by byla lepší taková ta čajová svíčka na baterii, někde jsem je viděla, za pár korun. ~;)
 anemon 


Re: Recept na perníčky z domácí pekárny 

(20.10.2012 17:20:11)
~R^ krása
 Ivatema 


Re: Recept na perníčky z domácí pekárny 

(20.10.2012 19:02:34)
Super, krásný. Závidění asi není dobrá vlastnost, že?~f~~g~
 Beruška+J02A07T10 


Re: Recept na perníčky z domácí pekárny 

(20.10.2012 19:58:12)
dělám to už tři roky, recept používám normální jako předtím, program hnětení používám těstoviny.. jak se to lepí po stranách při míchání prostě koukám a silikonovou stěrkou trošku pomůžu.. ale vymíchané je super.

Linecké taky dělám... a i na rohlíčky.. ale to jen tak jako promíchám a zbytek ten konec už dohňácám, nejvíc dřiny ale přebere pekárna... a protože děti i návštěvy perníčky milují, tak jich dělávám hodně.. a co používám tu pekárnu, tak se toho tolik neděsím.. to hnětení ručně jsem taky nedávala... bolely mě z toho děsně ruce.
 Beruška+J02A07T10 


Re: Recept na perníčky z domácí pekárny 

(20.10.2012 20:03:41)
mě se teda recept hledat nechce, ale 250g medu na 1kg mouky opravdu nedávám, někde jsem četla a je to i pravda, že čím víc medu, tím tvrdší perníčky jsou.

Já dělám takové voňavé.. na půl z celozrnné mouky, míň cukru - dávám třtinový... ale medu storpocentně jen ty dvě vrchovaté lžíce a povedou se taky dycky.. musela bych ale hledat a to už dneska nedám..
jinak taky dávám uležet do ledničky, já minimálně do druhého dne, klidně ale dva dny i víc, aby se soda a koření rozleželo a taky potírám před a když chci lesklé tak i po, ale my většinou perníčky zdobíme - teda zdobí děti - hořkou čokoládou - to jsme zjistili, že jsou nejlepší, jsou od čoko navlhlé a krásně měkké a to potom už po nepotíráme.. nebo je potíráme jen po horké.. a jen fakt tenkou vrstvu, hned to uschne a jsou lesklé.

Jo a ještě proti tomu tvrdnutí, musí se ty perníčky taky sundat z plechu teplé a nenechávat na plechu vystydnout, to potom ztvrdnou - vyschnou

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.