kambala pláááckááá |
|
(19.11.2012 13:12:24) Ženy, vůbec se v tom nevyznám. Co je lepší? Vyplatí se indukce, i když je varná deska dražší a nádobí je třeba vyměnit?
Vaří se na tom lépe a jinak?
Vaří se na elektřině blbě?
Plyn nepřipadá v úvahu. Díky.
|
Hermiona | •
|
(19.11.2012 13:17:20) Indukce je taky na elektriku... Je rychlejší,než sklokeramika, pokud máš funkci booster, tak o dost.
|
kambala pláááckááá |
|
(19.11.2012 13:18:21) hermiono, kamarádka říkala, že je to tak rychlé, že se jí věci pořád připalují
ale zase ta deska nehřeje sto let potom, nenahřívá se sto let....
já nevím...
|
Martina 78 + 2 kluci+1slečna |
|
(19.11.2012 13:23:21) Mám indukci a super, díky tomu nemáme ani mikrovlnku, protože se vše strašně rychle ohřívá. Dáš vařit vodu na kolínka a než je najdeš voda vře, to je prostě super. A kvůli dětem je to i fajn jak na tom nic není tak si můžou knoflíky točit jak chtěj a nic se neděje. Super se čistí. Na chatě máme sklokeramiku a nemůžu si vždy zvyknout, že musím na vše dlouho čekat.
Také občas něco připálím, ale je to o zvyku.
Pokud nemáš nějaké jo staré nádobí tak i to by mělo na indukci jít. Běžné sady Tescoma za 2tis sada nebo z Ikea koupíš lacino.
Jinou desku bych už nechtěla. Indukce a drtič odpadků to je prostě bomba věc a moc ušetří času
|
|
NL |
|
(19.11.2012 14:11:20) Nepřipaluje se mi nic, stačí si to hlídat a teplotu stáhnout poté co se jídlo začne vařit. Je to velmi rychlé. Párkrát se mi stalo, že mi třeba polévka vytekla. Ale to byla moje blbost, neuvědomila jsem si, že se to velmi rychle ohřeje a pak je třeba stáhnout teplotu. Na druhou stranu se mi plotýnka sama vypnula poté co to vyteklo. A když srovnám sklokeramiku a indukci, tak mi přijdou plotýnky po půl roce užívání v mnohem lepším stavu. U té sklokeramiky mi to vždy (a to jsem měla zkušenosti s více typy) udělali mapy, ošetřovala jsem to jen těmi správnými přípravky, zastudena, ale nestačilo to. Tady mám desku krásnou. A mám Ikeu, myslím že stála 6990 Kč.
|
|
|
|
Suza007 |
|
(19.11.2012 13:20:21) U elektrických plotýnek chvíli trvá, než se rozehřejou a naopak než vychladnou. Takže můžeš vypnout dřív a jídlo v pohodě dojde. Ale když chceš jenom ohřát párek, tak trvá dlouho, než se voda začne vařit. Indukce je horká hned, takže voda začne vařit raz dva. A prý je úsporná. Ale já bych si indukci nepořídila, viděla jsem u tety a moc mě to nenadchlo.
|
|
M+2 | •
|
(19.11.2012 13:22:38) Za mně rozhodně indukce. Byla jsem zvyklá na plyn, ale v novém bydlišti plyn není zavedený ani do vesnice, takže jsme jako první pořídili sklokeramickou desku - rostla jsem z ní. Než se nahřála, než se uvařila voda.....tragédie. Vydržela jsem to několik let, pak jsem u kamarádky viděla indukční desku a sklokeramika letěla z domu . Indukce reaguje skoro tak rychle jako plyn ( a jako bonus bez zápachu a mastného filmu, který plyn vytváří), pokud na plotně není magnetická nádoba, plotna se nezahřívá - vidím jen samá pozitiva. Jen ovládání bych teď volila jiné - máme Bosch se senzorickým ovládáním, ale musím nejprve navolit jakou plotnu chci zapnout a pak teprve volit intenzitu, což mě někdy dost obtěžuje. Zvlášť když je nutné jednat rychle
|
Martina 78 + 2 kluci+1slečna |
|
(19.11.2012 13:25:41) m+2
já mám právě festovní klasická otočná kolečka s čísly žádné digitální vymoženosti a super, jak musím vařit někde jinde na klasickém sporáku fakt rostu a tím, že vařím pomalu denně a pořád něco na sporáku ohřívám tak to je pro mne super pomocník.
|
Martina 78 + 2 kluci+1slečna |
|
(19.11.2012 13:28:21) Myslím kdo jednou zkusí indukci už nic jiného nechce... Jen spousta lidí to ještě nezkusilo.
chtěli jsme původně plyn, kvůli té rychlosti, ale nevím proč mě vždy chytají utěrky, chňapky atd.. a právě v kuchyňském studiu nám předvedli indukci a bylo jasno.
|
|
M+2 | •
|
(19.11.2012 13:30:01) příště to určitě budou klasické knoflíky. Senzory třeba občas nereagují, když mám hodně suché ruce, a to mám v zimě pořád.....
|
|
|
|
Míša+1 | •
|
(19.11.2012 13:24:47) My máme sporák - sklokeramiku.Maximální spokojenost.Vypnu a jídlo dojde samo..,deska je dlouho ještě teplá...Při vaření se jídlo rychle zavaří.
|
|
KoproFka |
|
(19.11.2012 13:28:45) Placatko, nejdřív si zjisti, zda-li bys tu indukci vůbec mohla mít vzhledem k jističům. O nádobí mě osobně ani nešlo - jak jsem tehdy magnetem zjistila, téměř všechno mám s kovovým dnem...
Já ji třeba mít nemohla - jistič by to neutáhl - zvažovali jsme i variantu přechodu na dvoufázový el. odběr, ale pak jsme od toho ustoupili kvůli finanční náročnosti. Navíc elektrikář zkonstatoval, že nemáme moc dobře vyřešené pojistky - energeticky nejdáročnější spotřebiče jedou na jeden okruh a předělávat kvůli desce elektriku - Přeci jen panelák - dálový ohřev teplé vody + topení, bylo by to jen kvůli té indukci.
Takže nakonec mám sklokeramickou plynovou a jsem s ní v zásadě spokojená - na plynu, přeci jen, vaří profíci. Už jsem si za ta léta zvykla na otevřený plamen v kuchyni - z domova jsem byla zvyklá jen na elektriku. Jediná nevýhoda kterou vnímám je ta údržba - holt to není rovná plocha, no...
Troubu mám ale elektrickou - tu jsem plynovou nechtěla ani za nic.
|
kambala pláááckááá |
|
(19.11.2012 13:57:31) koprofko, tak to je ZÁSADNÍ připomínka...takže si pozvat elektrikáře, jo?
|
Leontýnka+3 |
|
(19.11.2012 14:00:15) Placatko pokud tomu muž nehoví, určitě si pozvi elektrikáře, který ti to doma očíhne. My jsme sice v paneláku, ale měníme komplet elektřinu, takže šlo jen o to, zaplatit navíc těch 380V (což mezi námi fakt není úplně málo - jednorázový poplatek).
|
kambala pláááckááá |
|
(19.11.2012 14:07:38) taky budeme dělat novou elektriku....takže to by snad šlo...uvidíme
|
KoproFka |
|
(19.11.2012 14:28:04) Jestli budete dělat nové rozvody, tak jdi do té indukce. Kombinuje rychlost plynu s čistotou el. vaření. Oni to teď už se sporákem dělají tak, že má vlastní jistič. Pro klid duše jim ale řekni, že chceš indukci, ať s tím počítají.
|
|
Mab |
|
(19.11.2012 21:44:21) Za mě taky indukce, deska má tedy vlastní samostatný okruh a jistič, normálně 220, dřív chtěli pro indukci 380V, to už neplatí.
Pro mne je super, že i rychle chladne, takže dětičky nosící mi věci na linku se nespálí a já taky ne. Krásně se utírá a je stále jako nová.
Věci na ní dojdou taky, i ty hrnce mají tepelnou setrvačnost, takže taky vypínám před dovařením. Občas teda připeču, přismahnu, ale je to mojí nepozorností. Dnes bych už čistě nerez nádobí nechtěla, ale dovnitř pěkně něco nepřilnavého. Nádobí mám Tescoma, kupovala jsem teda nové, ale to bych stejně nakonec udělala, měla jsem nádobí ještě z koleje.
|
|
|
|
KoproFka |
|
(19.11.2012 14:20:29) no určitě! My potřebovali koupit novou troubu a desku, páč odešel starý sporák a oprava by se nevyplatila. Pořád jsem toužila po té indukci, jenže vzhledem k tomu, že máme v paneláku v té části ještě původní rozvody, raději jsem to chtěla ještě probrat s elektrikářem. Dobře jsem udělala. Kdybych se zvencla a koupila desku bez dalšího rovnou, nedopadlo by to dobře - vůbec by to nešlo připojit. Nám jede sporák klasicky na zásuvkový obvod, nemá samostatný jistič tak, jak se to teď už dělá. U nás na ten zásuvkový obvod jedou vlastně všechny spotřebiče v kuchyni, obýváku a i pračka v koupelně. A já když doma večer "makám" tak na 110% - jede mi často myčka, trouba, rychlovarná konvice, občas i prajda, současně je do toho puštěná TV a lednička s mrazákem, ta je zapnutá pořád, že.... no síla... Kdyby mi na to jela ještě i jen klasická elektrická deska, mohla jsem se jít klouzat, natož indukce... Už takhle, když jsem pekla, jela myčka a pračka, vyhazovala mi MW pojistky...
Před půl rokem jsme ale v baráku dělali nové el. stoupačky a náš sikovný pan soused elektrikář ve výslužbě zjistil, že jsme měli nějaký minimální hlavní jistič, či co. Šlo to navíšit o nějaké megaWatty (nebo o co) - byla to skoro o dvojnásobek bez toho, aby se něco muselo složitě měnit - jen jsme si něco málo doplatili. Už nevím kolik, ale ve srovnání s tím dvoufázovým jističem to bylo prd prd cililink (tuším tak asi 1 tis. až 2???).
|
|
|
|
Madigan |
|
(19.11.2012 13:29:20) Vařila jsem na plynu, elektrice i indukci. Za mě indukce - je rychlá (na elektrice jsem např.vodu na těstoviny musela předehřívat v konvici) a výborně se reguluje, plyn se blbě čistí,na elektrice neuděláš pořádný steak (a taky se mi tím, že se blbě -pomalu- regulovala často něco připálilo) . Nádobí dostaneš za rozumný peníz v Ikea a za méně rozumný kdekoliv jinde
|
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(19.11.2012 13:30:02) Vybrali jsme indukci. Zatím čeká, až na ní začnem vařit Nádobí nám na ni povětšinou jde. Jen lívanečník je ze slitiny hliníku, ten půjde pryč. Jinak na ni jde všechno včetně starých smaltovaných plecháčků.
|
|
Markéta.. |
|
(19.11.2012 13:30:37) Mám cca rok indukci a je super, naprosto bezkonkurenční. Předtím jsem vařila na normální elektrice a na plynu, takže mám srovnání. Plyn byl pro mne nejhorší. S výměnou nádobí to nemusí být tak horký, většina mého nerezu byla i na indukci, měnila jsem hlavně pánve.
|
Martina 78 + 2 kluci+1slečna |
|
(19.11.2012 13:38:04) Mám i indukčního woka což je indukce ve tvaru wok pánve a do ní přesně origo pánev a to je také pecka. Super se na tom vaří nejen čína, ale různé opečené brambory, italské těstoviny, je to tedy velké jak další dvě plotny, ale pokud je prostor doporučuju.
|
|
|
Hudba Ainur |
|
(19.11.2012 13:32:34) Indukci neznám, ale elektřina je moje noční můra - neumím vařit s věšteckou koulí v ruce, abych předvídala, že už se to bude za pět minut vařit, abych to rychle stáhla. Mají ji rodiče, a vždycky mi to překypí, připálí se, dlouho to ještě i po vypnutí hřeje...prostě nemám ráda vařič, který reaguje jak brontosaurus půl hodiny poté, co jsem vydala pokyn. Takže za mě jedině plyn, ten reaguje ihned. Protože ho nechceš, tak bych šla do indukce, ta by měla teoreticky být to samé a reagovat pokyny bezprostředně.
|
|
|