Černá kronika |
|
(18.12.2012 11:33:52) Tvarohová štola - Angreštův recept.
Tvarohová štola - německé vánoční pečivo Na válu vypracujeme těsto z 400g polohrubé mouky, 180g cukru, 1 prášku do pečiva, 1 vanilkového cukru, špetky soli, půlky másla, 1 tvarohu, lžíce rumu a 2 vajec. Zapracujeme rozinky, mandle nebo ořechy, kandované či sušené ovoce podle chuti. Vytvarujeme obdélník tloušťky 5 cm a podélně neúplně přeložíme, aby vznikl tvar štoly. Pečeme na pečicím papíře při 180st. Horkou potíráme půlkou másla a posypeme moučkovým cukrem, aby vznikla krustička.
|
Černá kronika |
|
(18.12.2012 11:45:36) Já si představuju, že štolu budu dělat tak, že si vyválím čtverec, rozdělím si ho na pomyslné třetiny a tu jednu krajní třetinu přehnu přes prostřední třetinu a na to přehnu tu zbylou krajní třetinu. Takže vyznikne tvar štrudle. No chce to prostě trochu kreativity
|
|
angrešt |
|
(18.12.2012 13:45:44) Ne, uplácá se tlustý obdélník, který se podélně jednou přeloží. Ale nepřeloží se úplně v půlce, ale trošku míň, takže pak vznikne takový "schůdek". Do kuchařky jsme k tomu nakreslila obrázek, páč se to hrozně blbě vysvětluje.
Ony právě různé štóly mají i různý typický tvar, třeba Mohnstolle se překládá ze stran dovnitř a má schůdek uprostřed, ne na straně. Vlastně se pak i trochu podle toho poznají, když jsou schované pod krustičkou.
A ta tvarohová má právě ten jeden schůdek. Aspoň u nás v Sudetech.
|
|
|