sevenofnine |
|
(22.1.2013 22:01:35) chtěla bych do našeho jídelníčku zařadit víc luštěnin, ale moc si s tím nevím rady. Máte tip na kuchařku, nebo poradíte mi nějaké jídlo?
|
Tizi |
|
(22.1.2013 22:34:56) U nás nejvíce jedou luštěninové polévky - dělám fazolovou, hrachovou, čočkovou, jak z hnědé, tak z červené čočky a dobrá je i cizrnová, my ji děláme s pórkem. Na husto se u nás nejvíc osvědčila čočka, jak hnědá, tak červená, buď klasicky na sladkokyselo se smetanou nebo třeba jen s kořenovou zeleninou, k tomu volské oko nebo pro dítě vařené vajíčko, kousek dobré šunkové klobásky, opečená cibulka, okurky. Pro dítě třeba i zelený vařený hrášek na másle s bramborem (ale manžel nejí) nebo hrachová kaše. V Americe mají oblíbené pečené fazole, mně se s tím nechce piplat, ale jako rychlou večeři klidně Baked Beans od Heinzu (no, asi to není nejzdravější varianta luštěnin Nebo je dávat na studeno do salátu, my ale moc nevyužíváme. Ale zařadila jsem jako salát nebo do polévky quinou, to sice není luštěnina, ale je strašně zdravá a nám teda chutná.
|
|
Lubar |
|
(23.1.2013 0:34:05) Já luštěniny zařazuju poměrně dost, většinou tak dvakrát do týdne - ať už ve formě polévky, nebo ve formě hlavního jídla. Pokud jde o polévky, tak málokdy máme ryze luštěninovou, obvykle je to luštěnino-zeleninová. Hodně oblíbený je cosik alá boršč - v podstatě jen hovězí maso nahrazuju červenýma fazolema. Děti milují fazolovou s pestem - to je většinou rychlovka, za základ použiju fazole s rajskou omáčkou z konzervy, k tomu přidává nějakou zeleninu, co tu zrovna mám, zpravidla mrkev, a přímo na talíři každé dítě dostane lžičku pesta a posypu mu polívku sýrem. Cizrnovou polévku dělám obvykle z kombinace pórku a mrkve.
Pokud jde o luštěniny jako hlavní jídlo, tak hodně dělám to, že luštěninu používám v uvařeném stavu podobně, jako maso a míchám jí se zeleninou a dochucuju, takže mi pak vznikají různé varianty jako zrovna dneska - cizrna na kari s mrkví a zakysanou smetanou a k tomu příloha rýže. A děti se po tom mohly utlouct.
Hodně se snažím řídit tím, že by se to s luštěninami nemělo zas až tak přehánět, že jedna hrst je na jeden den dostačující - a hrst pětiletého dítěte fakt velká není, takže těch luštěnin není zas až tolik, je to podobný, jako když se dává maso.
|
|
Nikaia | •
|
(23.1.2013 9:41:09) Dělám často hrách nebo hrachovou kaši s cibulkou, okurkou. Čocku na kyselo nebo nekyselo, fazole v rajčatové omáčce, chilli bez carne. Cizrnový falafel. Luštěninové polévky, karbanátky - smažené i pečené. Luštěninové pomazánky. Všechno jen tak od oka.
|
|
Rachel Terr | •
|
(29.1.2013 21:12:43) zkus nejdřív červenou čočku - občas ji jí i ti, kdo nemají rádi čočku obyčejnou. Nejčastěji dělám čočku na kyselo - osmažím cibulku, přidám namočenou čočku, vařím doměkka, přidám masox, kečup místo octa, dost česneku a případně ještě vegetu. K tomu volské oko nebo párek nebo uzené nebo jde i vepřové kostky na kmíně. Jí to i jinak mlsný děti. Může se k tomu ještě nasmažit cibulka do červena na polití
|
|
|