mm | •
|
(20.5.2013 9:42:51) O té doby, co peču vlastní, ho do igeliťáku ani dávat nemusím. Dva tři dny je i v utěrce krásně měkký, protože díky pořádné kůrce a mouce drží vlhkost, no a pak už není :) Konečně mi po letech doma nic neplesniví.
|
mm | •
|
(20.5.2013 9:51:45) Mě to fakt překvapilo, a to přesto, že jsem si už kdysi dávno četla o tom, proč dnešní kupované chleby nevydrží tak čerstvé a měkké jako dřív. Evidentně ta průmyslová zlepšovadla, droždí, semleté zbytky starých chlebů dělají rozdíl přímo řádový, aniž bychom si to uvědomovali. (A to jsem chleba začala péct ne kvůli tomuto, ale proto, že zavřeli poslední krám v okolí, kde se dalo sehnat obyčejný dobré pečivo z malé pekárny).
Takže já bych být zakladatelkou pořešila ne skladování, ale zdroj pečiva :)
|
Mortadela |
|
(20.5.2013 9:58:47) Řekla bych, že zdroj je v pořádku, kupuju chleba jenom v pekařstvích, rozhodně ne v hypáčích. Ale údajně se tvoří plísně v každém chlebu, jen nejsou okem viditelné, takže to člověk neví. Proto se zajímám jak tomu předejít vhodným skladováním.
|
mm | •
|
(20.5.2013 10:05:28) Ono dobrých pekařství je pomálu, a spousta z nich jsou řetězce podobné kvality jako ty hypermarkety. Klasický český žitno-pšeničný kvasový chléb prostě do druhého dne ztvrdnout nesmí, jinak je někde něco technologicky špatně.
http://blog.scuk.cz/post/21772051777/co-musite-vedet-o-ceskem-chlebu
|
|
|
Martina, 3 synové |
|
(20.5.2013 10:01:43) Kváskový chléb vydrží rozhodně déle, ale je dražší a to odrazuje, proto v nabídce převažují chleby z droždí.
A taky spotřebitelé chtějí měkounkou kůrku, přitom lepší a trvanlivější je chléb s kůrkou tvrdší.
|
|
|
Lída+2 |
|
(20.5.2013 9:52:12) qweeerty, asi máme lepší chleba....když ho beru někomu tak si mlaská jak dobrý mám chleba, kde jsem ho koupila(pomalu mi to nevěří)....takže spíš záleží na pekárně co dodává do obchodů. Jsem ráda, že je dobrá.
naopak nevím kolik bych toho musela péci...doma...moje děti jedí tak za 4lidi
|
Lída+2 |
|
(20.5.2013 10:00:41) qweeerty, když vidím jakou mrňku to vyplivne..tak bych musela mít jedden ten kvádřík pro jedno, druhý pro druhýho a třetí,aby jsme se najedli s manželem taky my....
|
|
Sharien |
|
(20.5.2013 10:55:48) Pletes hrusky a jabka, ta "mrnka" ma vahove hodne pres kilo, pokud je celozrnna, tj. vic nez kupovana siska. Kdyz chci velky, udelam vic dvoukilak v troube
Skladuju zabaleny v uterce, netvrdne a neplesnivi
|
Lída+2 |
|
(20.5.2013 11:18:33) někde na návštěvě přinesli takový hronolek....12x12cm a mod dlouhé to teda nebylo, když to z té trouby vypadlo, říkala, že se tam nic většího nevejde,ale že jsou dva a 3letý dítě, že jim to stačí.....
....a když jim to udělala segra říkala, že na ní se švagrem nezbylo......, že strašně jedí....
a tak snad vím co mi děti snědí...za množství jídla...poslední roky vařím v prácelních hrncích....
|
Sharien |
|
(20.5.2013 11:42:28) A vis, ze jsou ruzne velikosti pekaren? Chleba se da pect i v troube. Asi tak, ja mam zkusenost i s kupovanim i s lety peceni, rozhodne delam vetsi a mnohem sytejsi chleby, protoze je delam dost zitne, mame to radi. To, co koupim, kdyz se mi zrovna opravdu zrovna nechce pect, je nafouknute cosi, co snime k veceri 3/4 bochniku Ano, vis, jak ji tvoje deti, nerikam, ze ne Ale mam zkusenost s obojim a vim, ze rozhodne mene se sni chleba doma peceneho, protoze nasyti tak polovicni mnozstvi. Nevim, jakou vahu chleba kupujes, ale kdyz upecu bochnik, ktery ma 1,8 kg, pochybuju, ze kupujes vetsi, o sytosti nemluvim Takze z toho, co kdo nekdy nekam prinesl, bych si nedelala nazory...
|
Lída+2 |
|
(20.5.2013 12:20:12) Sharien, jo vím...,ale všichni okolo nás mají teda ty malý....a i tak jim zabírají na lince neuvěřitelně místa.....
já mám ráda prázdno, když jdu vařit,aby se mi tam nic nepletlo....
ty chleby byli odhadem tak 0,75kg víc si myslím, že neměly.....
a on i do té moukyčlověk nevidí...nedělám si iluze.....
|
Sharien |
|
(20.5.2013 12:22:08) Lido, do mouky ne, ale ja si ji melu primo pred pouzitim, skladuju obili No vidis, takze mam vetsi chleby nez ty, pecu tam obden, nekdy min, prece je nejime jen chleba
|
Lída+2 |
|
(20.5.2013 12:29:40) Sharien, to my taky ne...oběd mají ve škole a večeře je většinou teplá nebo salát a k tomu mají něco jinýho.....pravda je, že pokud udělám zelňačku..tak je k ní teda chleba....
|
Sharien |
|
(20.5.2013 12:32:09) Ja myslim, ze jste podobne zrava rodina jako my Chapu velmi dobre a to jsem si myslela, ze s malymi detmi ten 10l hrnec nebudu pouzivat :-D
|
|
|
|
|
|
adelaide k. |
|
(20.5.2013 11:44:40) Lído a jaký chleba kupuješ normálně? Myslím velikostně. Já mám z pekárny chleba něco pod 1kg, ty kupované nemívají o moc víc.
|
Sharien |
|
(20.5.2013 11:47:47) Taky si rikam, ze moje dvoukilove chleby nejsou zadne mrnky :-D
|
|
Lída+2 |
|
(20.5.2013 12:17:07) kupuju 1200g a vydrží do druhýho dne...zbyde tak 10cm....takže další den musím koupit znova a další den nekupuju to vydrží a pak zase už musím....
pokud jsme sami s manželem kupuju jen 800g...a máme ho bez problémů nezabalený 3dny.-...
já mám prostě dvě rozjedené děti....., který jen k snídani 3krajíce (když jsou z prostředka) jinak víc....uměrně....tomuto množství....
ale chleba do igelitu ani mrazáku necpu.....mám jen volně na tom skle a dobrý....
|
|
Lída+2 |
|
(20.5.2013 12:22:15) adelaide k., pravda je, že už před 6lety mi sposta lidí říkala, že děti se mi neuvěřitelně cpou...., že by je živit nechtěl.....a když se na ně podívá tak spíš se zdají, že se v jídle rýpou..a půlku toho nejedí a opak je pravdou.
takže nechápu jaka někomu může s dětma vydržet chleba 3dny.....a to ho použiju jen na snídaně a svačiny
|
adelaide k. |
|
(20.5.2013 14:10:30) Lído, na naše měřítka jí tvoje děti normálně :-D
|
|
|
Žžena |
|
(20.5.2013 13:36:37) Záleží jen ne tom, jakou máš pekárnu. My máme z pekárny chleba i 1800 g.
|
|
|
|
|
|
|