agatha2 |
|
(24.8.2013 13:42:06) Zdravím všechny,
předchozí téma o leču mě nakoplo k založení tohoto tématu....chystám se rovněž na výrobu leča do zásoby na zimu a narazila jsem na jednom nejmenovaném serveruna recept lečo bez zavařování, pořád mi to vrtá hlavou, komentáře pod receptem jsou vesměs pozitivní....šly byste do toho?
|
agatha2 |
|
(24.8.2013 13:42:27) http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=89897
|
|
angrešt |
|
(24.8.2013 14:09:05) Ne, do toho bych ani náhodou nešla. Ale klidně bych si uvařila takovýto zeleninový polotovar (z nejmenovaného serveru, nebo třeba jinak ochucený, to je fuk) a porce zamrazila. Nebo klidně i takto nandané do sklenic (pokud je malý mrazák), ale s pečlivou sterilizací. Tohle "nezavařování" leča je zhruba na úrovni "zavařování" v myčce.
|
x x |
|
(24.8.2013 14:11:34) Ale když ona ta hořčice fakt funguje, já teda zavařuju, ale s hořčicí se mi lečo nikdy nezkazilo. Zajímalo by mě, jestli se botulotoxiny poznají i dle vzhledu??? Nebo vůně?
|
angrešt |
|
(24.8.2013 14:18:00) Botulotoxin se vůbec nijak nepozná. Sice bývá často provázen i jinou kontaminací nějakými kmeny bakterií, které produkují plyn, což vede k bombáži víčka a sklenice vzbudí podezření a je vyhozena. Ale ty jiné kmeny tam být nemusejí a pak se nepozná absolutně nic.
Hořčice je konzervant - jednak sama o sobě, díky přítomné peroxidáze, ale kupovaná hořčice hlavně díky tomu, že je sama konzervovaná kyselinou benzoovou, která je solidní konzervant. Jenže té benzoové je tam jen tolik, že konzervuje samotnou hořčici. Když se dá jeden kelímek hořčice na několik kilo zeleniny, tak to vpodstatě žádný konzervační efekt nemá.
|
|
|
Jarmilka. |
|
(24.8.2013 15:17:41) Angrešte, když už píšeš o "zavařování" v myčce, myslíš, že by to mohlo fungovat, kdyby výrobce udělal speciální zavařovací program na 85°C? Kdyby to v myčce šlo, náhodou by to byla bomba. tady koukám na zavařovací hrnec, budu zavařovat poprvé, a mám z toho deprési, že něco pokoním, každý mi dává jiné tipy, jak se zavařuje mamka dává vody třeba i přes víčko!
|
angrešt |
|
(24.8.2013 15:22:45) Jaká bunda zas?? Člověk tu chvilku néni a všichni se přejmenujou tak, že mám problém rozpoznat, o koho jde.
Hele, !zavařování" v myčce by neřešil ani program na 85 st. - důvody jsem zde rozepisovala loni, je tu na to extra diskuse. Stručně - jednak 85 st. tam není vůbec v celém objemu, tam jen cáká voda, to nijak obsah sklenic neprohřeje. nemá to se sterilizací nic společeného. Další věc je eklhaftnost konztaktu se zbytky špíny a čisticích prostředků, stříkajících ze všech stran, tedy i zespoda směrem do štěrbin pod víčkem. Je to celkově naprostá pitomost. V hrnci to nic není, to dáš jak nic Dokonalá technologická kniha o zavařování je Libuše Vlachová - starší dílko, ale lepší dosud nevyšlo, je tam vše do detailů. Stručné technologické vysvětlení a co a proč a jak při zavařování najdeš i u mě v knížce.
|
Jarmilka. |
|
(24.8.2013 15:28:54) recese!
Fakt? Tak to se musím podívat! Dnes jsem tam hledala inspiraci na kachnu a na zavařování jsem nenarazila. Jé, já o té předchozí diskusi nevěděla, díky za resumé, ještě si diskusi vygledám, to mě nenapadlo, že to neprohřeje, mě přišlo vždycky strašně horký to nádobí z ní, ale já jsem měla vždycky málo technickéhorozumu No sajrajt jsem myslela, že nevadí, když jsou sklenice neprodyšně uzavřené. No, tak škoda, byl by to dobrej lečomat a momentálně se zaučuju na cuketových "matjesech", receptů taky hromada, tak dělám jakýsi kompromis, ale první várka bla docela chutná.
|
Jarmilka. |
|
(24.8.2013 15:31:10) Jinak si kuchařku přečtu od začátku do konce, je v pořadníku hned za Normální a patologickou láskou, kterou mi podepsal autor, tak kdyby byla bývala Celoroční kuchařka podepsaná, tak by možná přeskočila i Kernberga
|
Jarmilka. |
|
(24.8.2013 15:33:58) Na mateřské čtu tempem, že je mi studno, smutno a ... a vůbec...
|
|
angrešt |
|
(24.8.2013 15:42:49) Stojíš-li vskutku o věnování a podpis (nepatologický a normální), tak Ti ho jistě mohu vepsat Cukety asi budu muset taky zavařit, jelikož po těch dvou týdnech, obávám se, tam bude tuna žlutých oblud (i když rodiče průběžně neco sklízeli, ale méně, než to plodí, sklízím kolem 10 ks týdně). A vůůůbec se mi nechce, točím dneska třetí pračku prádla a furt je tu bordel a nedovybalené tašky v předsíni a flákám se a není tu nic kloudného k jídlu, jen plno Mozarkoulí ...
|
agatha2 |
|
(24.8.2013 15:55:33) V podstatě jste mi všechny potvrdily mé obavy....
Angrešte,
Vedle v druhém léčovém tématu píšeš o zavařování jen rajčat a papriky, to mĕ rovnĕž napadlo, ještĕ bych to ráda obohatila o cuketu , tato smĕs by mi vyhovovala - nemůžeš nám nezkušeným nastínit postup jak na to? I tedy jak správnĕ dle Tebe zavařit ? Byla bych Ti velmi vdĕčná
|
Jarmilka. |
|
(24.8.2013 16:05:03) Teta dělá i lečo s cuketou! Nahrubo ji tam strouhá a celé lečo pak dělá jemnější, aby šlo použít na omáčky
|
agatha2 |
|
(24.8.2013 16:18:06) Jarmilko,
Já taky a je vynikající ....právě bych ráda zavařila směs rajčat, paprik a cukety, tak furt dumám a dumám
|
Jarmilka. |
|
(24.8.2013 16:25:33) Však proč ne
|
|
|
|
angrešt |
|
(24.8.2013 16:09:30) Jo, cuketa k tomu klidně.
Podrobně rozepsaný obecný postup zavařování mám v knížce. Tj. kopírovat ho sem nemůžu. Ale můžu Ti ho poslat mailem, pokud mi napíšeš na mail pod nickem.
Pokud se zavařuje takto zelenina bez pořádně kyseloslaného nálevu (jako mají třeba okurky, tam se riziko nálevem velice snižuje a stačí jedna sterilizace), který konzervaci zásadně přispěje, tak musí dvakrát projít alespoň patnáctiminutovým varem. Tj. ideální je přesterilizovat dvakrát, jeden den a pak druhý den.
Pokud chceš sterilizovat jen jednou, tak to tak teoreticky lze, ale je pak nutné ten polotovar alespoň 15 minut provařit ve chvíli použití (tj. dáš.li ho do omáčky, musí to pak strávit 15 min při varu - což je dost, na žádné minutky to fakt není). protože botulotoxin se ničí až po 15 minutách varu.
A právě leča jsou mnohem rizikovější než masové konzervy, jelikož kontaminace clostridiem je vysoká, to je půdní bakterie a je tím pádem na zelenině. Na maso se dostává až druhotně, tj. masové konzervy jsou paradoxně "bezpečnější" než lečové.
Botulismus se sice nevyskytuje často (ale souvisí to i s tím, že v posledních letech se v CŘ moc nezavařuje, tj. dá se očekávat spíš nárůs, protože zavařování přibývá), ale když už se vyskytne, je to velice nebezpečné onemocnění s úmrtností 20%.
|
agatha2 |
|
(24.8.2013 16:14:54) Angrešte,
Díky moc, kuchařka -ta Tvá mi má přijít z knihcentra někdy v půli příštího týdne a já to musím zpracovat nejpozději do pondělí...
Můj mail je rei.ma@seznam.cz
|
angrešt |
|
(24.8.2013 16:21:24) Máš to poslané
|
agatha2 |
|
(24.8.2013 16:46:43) moc děkuji
|
|
|
|
|
|
Jarmilka. |
|
(24.8.2013 16:04:10) Tak zrovna ty matjesy, ještě jsem nevařila nic tak jednoduchýho, jde u toho vypnout mozek. Teda nejlíp se mi vypínal mozek při odšlupkovávání špendlíků na marmeládu, ale to bylo až moc
No a jistě, že tě hodlám stíhačkovat s podpisem, to je úděl stars!
|
|
|
angrešt |
|
(24.8.2013 15:57:45) Určitě uvidíme Nebo pošlu po ségře, doufám, že letos se mi ji konečně podaří vylákat na kongres Ovšem mezi taková hvězdná jména bych jaksi nepasovala. Ale zírám, kdes měla příležitost se s nimi setkat!
|
|
angrešt |
|
(24.8.2013 16:12:15) Teda, to jste měli věci! Teda lidi!
|
|
|
|
|
|
|
|