Fren |
|
(10.9.2013 9:29:04) Letos jsem poprvé dělala kečup,z hodně zralých rajčat,která jsem jen rozkrájela a komplet s celým i tím vodovým vnitřkem dala do hrnce a minim.30 min.se to vařilo.Nakonec jsem vše přepasírovala,chvilku zas povařila,dala do sklenek a cca 20 min na cca 85 st.zavařila.Dle receptu jsem tam dala i cibuli+koření. Chuťově je kečup dobrý,ale nechápu proč je tak tekutý - se snad měl vařit mnohem déle,aby se vyvařila téměř veškerá voda z rajčat?Před vl.vařením kečupu jsem k rajčatům nebo spíš pod rajčata žádnou vodu nepřidávala.
Jak dlouho vlastně šťávu z rajčat či ještě nepřepasírovanou směs vaříte nebo kde je chyba?Díky za rady.
|
Martina, 3 synové |
|
(10.9.2013 9:35:50) Domácí kečup mám vždycky mnohem tekutější než kupovaný, i když přidávám jablka.
|
Fren |
|
(10.9.2013 9:41:25) Já tam teda jablka nedávala,ale vzpomněla jsem si,že se používají jako zahušťovadlo.Tak to si mě uklidnila,ale štve mě to - víš co,třeba když tím poliju špagety,abych toho měla litr,vše steče dolů.
|
Žžena |
|
(10.9.2013 9:59:47) Tak to snad zamícháš, ne? Je sice tekutější, ale ta chuť
|
|
|
|
tymothy | •
|
(10.9.2013 9:40:18) Vařím ho skoro 2 hodiny a stejně je trochu tekutější než kupovaný.
|
Fren |
|
(10.9.2013 9:51:37) Ty jo,dvě hodiny!To bych docela provařila majlant se slavným kečupem,mám totiž sklokeramiku;a stejně jak píšeš je to furt tekutý,hm
|
tymothy | •
|
(10.9.2013 10:04:53) Je to jen tekutější, ne úplně tekuté - kupované kečupy jsou zahušťované škrobem, takže by se asi také dal v nouzi k domácímu přidat...nebo potom ty jablka, jak už někdo psal...eventuálně trochu pektinu.
|
|
|
|
remus |
|
(10.9.2013 10:04:20) A máš kečupová rajčata? Já mám kečup krásně hustý, na 2kg jablek přidám 1/4kg jablek a cibule a vařit se to musí 2 hodinu, 30 minut je hrozně málo.
|
remus |
|
(10.9.2013 10:08:15) a hlavně vše rozmixovat a pak přelít přes síto, kamarádka to třeba pasírovala nerozmixované a to je k ničemu
|
Fren |
|
(10.9.2013 10:15:05) Jojo,myslím,že jsem to před pasírováním mixovala - mám ruční mixér.
Kečupová rajčata - to slyším poprvé
A vida,zase zmínka o jabkách - kurňa proč to v těch receptech nenapíší všechno?
|
remus |
|
(10.9.2013 10:20:44) Tak máš špatný recept . A z normálních rajčat kečup výborný nebude nikdy, ta kečupová jsou hodně masitá a vynikající, jak mají málo šťávy, tak je kečup krásně hustý, ne úplně jako z obchodu, to by se muselo dát ještě zahušťovadlo, ale je opravdu hodně hustý. Mně tu správnou odrůdu tyčkového rajčete naštěstí poradila zelinářka hned napoprvé, takže jsem nemusela experimentovat a mám jich každý rok hodně, kečupu a různých čalamád máme dostatek
|
|
tymothy | •
|
(10.9.2013 10:20:52) Já třeba jablka také nedávám, ale v některých receptech jsou...
|
Fren |
|
(10.9.2013 10:28:19) Já právě prošla samozřejmě víc receptů na netu,ale nikde ty jabka nebyly!
|
annonymka |
|
(10.9.2013 10:53:26) No vidíš, a já zas hledala recept bez nich...
|
Fren |
|
(10.9.2013 14:37:11) Já jsem byla taky ráda,že o nich nikde nepíšou!
|
|
|
|
|
|
|
|
Miilu |
|
(10.9.2013 11:35:18) tak já vařím kečup minimálně jeden den, většinou dva, tam jde právě o to, aby se veškerá (nebo většina) vody vydusila....nikdy ho nemám tekutý, většinou je hustší než kupovaný..... právě teď jsem dala dvě dávky na sporák, budu vařit celý zbytek dne, zítra někdy po obědě tam přidám další věci a budu vařit do večera, pak rozmixuju, přepasíruju a dám do skleniček
|
|
Modřinka |
|
(10.9.2013 14:33:14) Já to nevařím, ale peču v troubě.
|
|
Fren |
|
(10.9.2013 14:39:09) Díky moc za rady,no vařit tak dlouho jak je v posl.2 příspěvcích to teda nee.Tak se zas vrátím pěkně ke kupované klasice a místo skákání kolem rajčat si budu třeba číst.
|
Miilu |
|
(10.9.2013 14:50:20) tak já kolem nich neskáču, vaří se krásně samy, občas zamíchám, když projdu kolem....
|
|
|
|