agatha2 |
|
(26.9.2013 8:52:57) Opět jdu s dotazem
Zavařovala jsem prozatím jen v troubě, nyní bych ráda zkusila zavařit ve velkém prádelním hrnci, který jsem si dotáhla od mamči, budu zavařovat rajčatové sugo, naliji ho horké do sklenic, na dno hrnce naskládám utěrky a teď má dilema: 1/ vodu nalít jen cca do 3/4 sklenic nebo mají být sklenice ponořené celé? 2/ pokud je správný postup zalít sklenice celé, nedostane se do nich voda, když nemají být utažené na sílu a dotahovat se mají až po sterilizaci? 3/ na kolik a jak dlouho zavařovat rajčatové sugo a je vhodné provézt další den druhou sterilizaci a na jak dlouho?
Děkuji všem za osvětu
|
agatha2 |
|
(26.9.2013 8:58:50) Jo a ještě se chci ujistit, že délka zavařování se počítá až od dosažení požadované teploty? A nemám-li teploměr, jak tedy odhadnout správnou teplotu, předpokládám, že se to sugo má zavařovat při 80-90°C, takže přivézt k bodu varu a pak trochu ztlumit a udržovat těch cca 20 min či déle...?
|
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(26.9.2013 9:33:40) já ponořuju a jinak zavařuju taky bez teploměru. přivedu k slabému varu a pak nechám jen občas ,,glognout,,. prostě tak, aby se tvořily u dna malé bublinky, občs se zavlnila hladina, ale žádný klokot ale ani nehybná hladina
|
|
angrešt |
|
(26.9.2013 10:21:21) takto rizikové věci dvakrát a druhé zavaření musí být na 100 st přes 15 min. Zavařovat takové věci bez teploměru je nesmyslný hazard.
|
agatha2 |
|
(26.9.2013 10:26:31) dobře, Angrešte,
ale co další mé dotazy - má voda dosahovat až nad víčka sklenic nebo jen do 3/4 sklenic?
|
agatha2 |
|
(26.9.2013 10:29:01) pokud je správný postup zalít sklenice celé, nedostane se do nich voda, když nemají být utažené na sílu a dotahovat se mají až po sterilizaci?
|
Jarmilka. |
|
(26.9.2013 10:39:38) agatho, na sílu myslím, že se rozumí úplně hyper fest a po zavaření spíš se to kontroluje u těch otáčecích, jak jinak bys to dělala u klasických víček? Neboj se toho, tak dokonale je neuzavřeš, aby ruply.
|
Jarmilka. |
|
(26.9.2013 10:40:59) hele: pokud zavařujeme: 1x, pak víčka dotáhneme před dáním do hrnce střední silou, víčko musí chytit podtlakem ve sklenici, ale zárověň musíme zajistit, aby se při ohřívání odfoukl vzduch a pára ze sklenice. To by při silném zatažení nebylo vždy možné. Po skončení sterilizace se již s víčky nic nedělá. 2x, pak víčka dotáhneme před první sterilizací střední silou, aby se odfoukl vzduch a pára. Po vyndání z hrnce víčka zatáhneme velkou silou, vzduch a pára jsou již venku, a teď potřebujeme, aby se nic nedostalo přes těsnění víčka do sklenice. Druhý den provedeme II. sterilizaci. Po vyndání sklenic již víčka nezatahujeme. 3x, pak víčka zatáhneme před první sterilizací střední silou, aby mohl ven vzduch a pára. Po vytáhnutí z hrnce s víčky nic neděláme. Druhý den provedeme II. sterilizaci. Po jejím skončení sklenice vytáhneme a silně dotáhneme víčka. Další den děláme III. sterilizaci, po jejím skončení víčka nezatahujeme.
|
|
|
|
|
|
Jarmilka. |
|
(26.9.2013 10:26:59) Počítá se od dosažení požadované teploty, samozřejmě, jinak by to nedávalo smysl. Teplotu neodhaduj, je to hazard, první den 20 minut na 85°C a druhý 45 minut na 100°C, zakrývám sklenice celé, nic mi nezatýká. Používej masová červená víčka.
Pokud bys zavařovala míň nebo nedej bože teplotu odhadovala, tak pak sugo povař aspoň 15 minut plným varem před podáváním.
|
agatha2 |
|
(26.9.2013 10:30:34) Jarmilko,
takže fakt voda až nad víčka a dotahuješ na sílu až po vytažení z vody?
|
agatha2 |
|
(26.9.2013 10:31:58) a ještě jsem se dočetla, že někdo po vytažení otáčí sklenice dnem vzhůru, aby zjistil, zda víčko správně těsní a nic nevyteče, mám to taky udělat a až potom ochladit?
|
angrešt |
|
(26.9.2013 10:47:45) nezateče, víčko funguje jako kesonTlak vody směrem vzhůru to nepřetlačí.
|
Jarmilka. |
|
(26.9.2013 10:56:16) Jako šnorchl s pinpongáčem, pro laiky
|
|
|
angrešt |
|
(26.9.2013 11:00:48) Ne, neotáčet. Otáčí se pouze nesterilizované zavařeniny, kde otočení slouží ke sterilizaci víčka. Vše najdeš podorbně vysvětleno v knize Libuše Vlachové a méně podrobně i v mé kuchařce
|
Jarmilka. |
|
(26.9.2013 11:14:07) Hodně méně podrobně teda zavařeniny jo, ale se zavařeou zeleninou ses mohla polepšit
|
|
|
|
Jarmilka. |
|
(26.9.2013 10:38:36) Ne, dotahuju rovnou, ona ta pára si cestičku najde, krásně mi vybublají a pak zchladím (třeba dám na balkon pokud je pod 10°C a nebo do vody, kam přilévám studenou) a neotáčím. Jestli ti těsní poznáš tak, že se víčko vcucne. Otáčím jen marmelády, které nezavařuju. Ale to se zeleninou nejde (pokud tam není hora cukru a není to dost kyselé)
|
|
|
|
agatha2 |
|
(26.9.2013 12:43:03) takže když si to shrnu:
- první den 20 minut na 85°C a druhý 45 minut na 100°C - víčka utáhnu na fest hned napoprvé, mám skleničky od různých oliv, marmelád apod. - sklenice ponořím komplet celé
A teploměr na zavařování bych tu měla mít cca do půlhodiny, vyslala jsem pro něj muže, takže se budu řídit přesně teploměrem
děkuji všem za rady, naštěstí mám Vlachovou i Angreštovou doma, tak jsem to tu během dopoledne ještě studovala, akorát teda, má-li někdo tu Vlachovku, ona v receptech pak jen odkazuje na postup A či B při sterilizaci a já ho tam zaboha nemohu najít podrobněji rozepsaný, buď jsem slepá, blbá či úplně vypatlaná, má-li ji někdo doma, může mi napsat stranu, kde je ten postup A, B rozepsán?
|
agatha2 |
|
(26.9.2013 13:23:41) A ještě bych si ráda zavařila takovou směs pod maso, něco jako lečo, chci, aby obsahovala cuketu, rajčata, papriky - mám si to pouze nakrájet, smíchat a syrové nandat do sklinek a zavařit nebo to mám první povařit a horké dát do sklenic?
A jak dlouho potom zavařovat na poprvé a napodruhé?
|
|
|
Mira |
|
(9.11.2013 21:48:29) Zavaruji roky ve vysokem papenaku, dzemy, kompoty, leco (t.j. smes syrove zeleniny), rajcata, houby, kysele okurky, cervene i bile zadelane zeli, salsu bolognese (tu uz uvarenou), a vubec vse, co me napadne. teplotu nemerim, zeleninu sterilizuji velice kratce, davam ji klidne i syrovou do sklenicek, zalevam horkou vodou. Na dno si davam rovne sitko, aby sklenice neskakaly, ale postavim jich dovnitr opravdu hodne & dost natesno. Staci klidne i nizsi teplota kolem 80° pro vsechno a staci i 10 min. jemneho bublani. Vicka utahuji od zacatku definitivne napevno. Vody davam max. do 1/3 vysky hrnce, vic opravdu neni treba. Je zbytecne topit pod velkym mnozstvim vody, skoda proudu. Nikdy nemam problemy. Jestli se zkazi 1-2 sklenicky ze 100, vic nikdy. A to bylo vetsinou starsi vicko, evtl. trochu poskozene. VYdrzi kkiden 5 i vice let (ale to malokdy, vsechno snime mnohem rychleji). Nebojte se pokusu, chce to si to vyzkouset na malem mnozstvi. A neni to opravdu zadna veda. Ba i vlasske orechy muzete zasterilizovat nasucho do sklenic, aby nezlukly. Velmi se mi to osvedcilo.
|
|
|