Peppa |
|
(21.10.2013 15:38:52) Chtěla bych zkusit zavařit hrušky, spíš z nutnosti, máme jich moc, hruškovice z minulých let litry a žádný sklep.. Hledala jsem recepty a všude se píše, že je třeba hrušky oloupat, což se mi fakt nechce... nevíte jestli je to nutné? Dále jestli máte nějaký osvědčený recept - podíly cukru a vody se v receptech liší. Předvařujete větší hrušky? Můžu zavařovat v troubě? Zavařovací hrnec nemám. A nakonec, máte rádi kompoty a k čemu je konzumujete, nebo je jíte jen tak?
|
Czeperka |
|
(21.10.2013 15:53:05) Marně sháním hrušky na povidla , malinko ti závidím
Kompot dělám od oka, dle sladkosti hrušek, přidám do každé sklenice 1-2 hřebíčky, hrušky je opravdu nutné oloupat. Zavařuji v troubě. Většinou dám na velkou zavařovačku 2 lžíce vody, 2 hřebíčky a zaleju to vše horkou vodou a zavařím. Asi to není úplně správný postup, ale zato rychlý ;-)
Povidla na vdolky jsou lepší ;-)
|
Monika - Prokop-Kryštof-Jáchym |
|
(21.10.2013 16:02:40) Ještě je dobrá drožďová. Na másle osmažím zeleninu, pak kvasnice, zaliju vodou, přidám brambory na kostky a jíšku, před koncem vaření zakvedlám vajíčko a dochutím majoránkou, nebo petrželkou.
|
|
Peppa |
|
(21.10.2013 16:08:59) Odkud jsi? Díky za radu, akorát nechápu kolik tam dáváš toho cukru - nezaléváš to tou vodou svařenou s cukrem? A v troubě zavařuješ jak dlouho a na kolik? Otáčíš pak dnem vzhůru? Asi blbé dotazy, ale já umím jen meruňkovou marmeládu Jo a ještě mne napadlo, dají se použít i padané hrušky?
|
Czeperka |
|
(21.10.2013 16:22:45) Jsem z okolí K.Varů.
Dám do sklenice oloupané a nakrájené hrušky (na čtvrtky), do každé sklenice dám 2 hřebíčky a nasypu cukr (2PL) a tohle vše zaliju horkou převařenou vodou. Pokud nechceš, aby hrušky zhnědly, přidej kyselinu citronovou, dávám špetku. Pak je dám na plech s troškou vody do rozpálené trouby (200 st) a až začnou "bublinkovat" (ve sklenici začnou běhat malý bublinky) zavařuju cca 20 minut. Vyndám a nechám schladnout, neotáčím.
|
Czeperka |
|
(21.10.2013 16:24:30) Vím, že někdo hrušky, pokud jsou hodně tvrdé, ještě povaří ve vodě s kys. citronovou. Já to nikdy nedělala, tak s tím zkušenost nemám.
|
|
Peppa |
|
(21.10.2013 16:27:37) Tak to je dost dálka, jsem z opačného konce :)
Tak teď už to chápu, psala jsi 2 lž. vody, to měl být cukr.
Děkuji za recept, vypadá jednoduše, vyzkouším :)
|
Czeperka |
|
(21.10.2013 16:28:13) omlouvám se za tu vodu ;-)
|
Peppa |
|
(21.10.2013 16:34:52) V pohodě :)
|
|
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(21.10.2013 16:40:34) Když je neoloupeš, kompot bude mít velmi podivnou khaki barvu (pustí to i do té vody kolem) a nikdo to nebude chtít, budeš to kamuflovat do tmavých buchet (ano, i já to jeden rok líně zkusila). Navíc ta šlupka bude taková kožovito-blátivá. Není to dobré neloupané. Ale do hruškových povidel loupat nemusíš.
|
Peppa |
|
(21.10.2013 17:08:11) khaki kompot fakt nechci :) překonám se a oloupu, díky!
|
klíčnice |
|
(21.10.2013 18:50:24) Peppo kdybys byla z MS kraje tak bych ti klidně od trochy hrušek odpomohla. Já radši cukr s vodou svařím ( V jednom litru vody rozpustíme 350 – 550g cukru podle sladkosti plodů), já přidávám do každé sklenice skořici a do nálevu přidávám i kys. citronovou).
|
Peppa |
|
(21.10.2013 21:44:07) Jsem z JM :) Už jsem naštěstí nějaké hrušky udala v sousedství, výměnou za brambory :) Ale chci pár sklenic udělat, takže díky za všechny tipy.
|
|
|
|
|
|