Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(3.12.2013 21:17:46) nikdy jsem štolu nepekla, jako fakt ne a letos bych ráda, navíc máme s kamarádkou výměnný obchod na perníčky, které se u nás až tak nadšeně nejí a krom syna je nikdo nevyhledává, tak se mi nechce se hňoucat, jen je spolu ozdobíme. ,,co za to,, byla zmíněna i štola. sama ji chci upéct. čas na ni i docela mám. suroviny koupím. při hledání na netu jsem ovšem narazila na problém, že jsou - klasická, hodně máslová kynutá a druhá s tvarohem. u ní se uvádí, že je ihned konzumovatelná. a teď mi povězte kterou. ráda bych nějakou fakt vláčnou, s dlouhým odležením počítám. s kynutým těstem si tykám, v tom taky probkém není. skoro bych i řekla, že odležení vítám, před štadrým dnem bude tolik práce, že nebudu vědět čí jsem, takže bych naklusala do krámu a jako každý rok ji koupila, místo abych ji pekla. vydrží ta tvarohová třeba i 3-4 týdny v alobalu ve špajzce? nebo jí oproti origoš sestřičce to odležení nepomůže a ztvrdne? máte nějaký recept, osvědčené fígle?
druhá otázka je jasná - recept na máslové sušenky mám, ale ráda bych napekla do piksly nějaké další. donedávna jsem ovšem vedla jen receptyna zdravé sušenky, málo tuku a tak. jenže já chci sušenky sladké, dobré, křupavé okraje, dobré přídavky, hodně másla... házejte vyzkoušené recepty
|
Inka | •
|
(3.12.2013 21:19:32) Dělám tvarohovou, už se odležuje na balkóně.
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(3.12.2013 21:23:22) takže i ta tvarohová se dává odležet?
|
angrešt |
|
(3.12.2013 21:24:53) Standardně ne, není odležovací, je nejlepší čerstvá, použitelná cca 4 - 5 dní. Pak tvrdne, ale taky se může zkazit, s tvarohem je mnohem náchylnější. Do Vánoc určitě ne.
|
Mína | •
|
(3.12.2013 21:50:56) Já dělám tvarohovou, kterou dělám 3-4 týdny předem. A je vždy luxusní,tak nevím.
Štola
Suroviny: 500g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 200g cukru krupice, 2 vejce, 1/2 Hery, / já používám máslo / 50g sádla, 1 tvaroh, 3 lžíce rumu, 120g rozinek, 120g ořechů (sekaných nahrubo). Postup: Zpracujeme těsto na vále, uděláme dva válečky a dáme péci do středně vyhřáté trouby (180 stupňů), pečeme asi 3/4 hodiny. Po upečení potřít máslem a obalit v cukru s vanilkou. Zabalit do alobalu (po vychladnutí) a uložit v chladnu (spíž, spodek ledničky).
|
|
Inka | •
|
(3.12.2013 21:56:50) Já mám u receptu na tu tvarohovou napsáno odležet 3 týdny a každý rok to dělám a nikdy neztvrdla ani se nezkazila. Přechovávám jí na balkóně a tam je v tomhle období většinou kolem nuly.
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(3.12.2013 21:24:03) Tvarohová je strašně dobrá, vůbec nejlepší je ještě horká patička Kynutá taky dobrá, ale já teda tvarohoovu radši. 2 týdny v chladném špajzu kynutá ano, tvarohová ne.
|
splechtulka & M+J+R |
|
(3.12.2013 21:29:36) Prosim prosim smutně koukam, byl by recept na tvarohovou?
|
angrešt |
|
(3.12.2013 21:31:39) Tvarohová štola - německé vánoční pečivo Na válu vypracujeme těsto z 400g polohrubé mouky, 180g cukru, 1 prášku do pečiva, 1 vanilkového cukru, špetky soli, půlky másla, 1 tvarohu, lžíce rumu a 2 vajec. Zapracujeme rozinky, mandle nebo ořechy, kandované či sušené ovoce podle chuti. Vytvarujeme obdélník tloušťky 5 cm a podélně neúplně přeložíme, aby vznikl tvar štoly. Pečeme na pečicím papíře při 180st. Horkou potíráme rozpuštěnou cca půlkou másla a posypeme moučkovým cukrem, aby vznikla krustička.
|
kambala pláááckááá |
|
(3.12.2013 21:48:14) jsem si ji koupila v Drážďanech a mám ji ve špajzu. myslíte, že ji mám dát radši nějak na balkon? špajz nechladí, je to jak skříň. nebo do lednice s ní?
|
angrešt |
|
(3.12.2013 21:49:53) Jestli je špajz jen skříň, ta buď na balkon, na který nesvítí slunce, nebo do lednice. nebo sníst:)
|
kambala pláááckááá |
|
(4.12.2013 11:07:59) tak do lednice :)
|
|
|
|
|
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(3.12.2013 21:32:18) to je ale jako sakra blbé, takže udělám kynutou. budu péct tak z kila, kila a půl mouky pro půl rodiny, alepřed vánoci ten samý maraton budu dělat i s vánočkou, nemluvě o dalších přípravách a to bych prostě s tvarohovou nezvládla
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(3.12.2013 21:32:46) nebo udělám tvarohovou a narvu ji do mrazáku
|
angrešt |
|
(3.12.2013 21:34:54) To je taky možnost. Ona je hodně snadná, ve srovnání s vánočkou je to procházka růžovým sadem
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(3.12.2013 21:57:01) čímž mě utěšuješ hezky, protože vánočky už mám v pravačce (svalnatý z hnětení) tak tohle snad už bude brnkačka
|
Jit+3 |
|
(4.12.2013 7:46:22) Mikit mam recept na tvarohovou se zakys smetanou, je vyborna, pecu ji misto vanocky. Nejlepsi je cerstva. A je to fakt na 20 minut pripravy se vsim vsudy i umytim misy ;) Zrovna v sobotu jsem pekla zkusebni vzorek.
|
Hanča | •
|
(4.12.2013 7:57:12) Receptík by nebyl? Není nad ozkoušené věci.
|
Jit+3 |
|
(4.12.2013 10:32:52) Napisu odpoledne.
|
|
|
|
Maugha |
|
(4.12.2013 18:59:22) Mikito - na zadělávání nemáš pekárnu? Svalnatou pravici nevedu a přesto peču.
Ale koukám, kolik z vás napeče a ukládá týdny předem, jako schválně... u nás to mají všichni rádi co nejčerstvější.
|
|
|
|
|
Hanča | •
|
(4.12.2013 7:56:31) Jen rozplácneš těsto do oválu a přeložíš tak, aby dolní část byla o trochu větší. Mrkni na ni v obchodě, jaký má tvar. Někdo do toho přehybu ještě dá ořechy, kandované ovoce, kandovanou citrusovou kůru a další dobroty.
|
|
Senedra |
|
(4.12.2013 9:59:50) Tvarohovou štolu od Angrešta peču už druhý rok a rozhodně má úspěch.
|
|
|
|
|