Alena+P+P+Honzík |
|
(8.12.2013 13:48:08) Letos poprvé zkouším toto cukroví. Recepty na těsto jsou cca podobné, ale teď mě mate čím cukroví lepit. Někde píší jen meruňková marmeláda, někde je ořechová náplň s rumem, někde je krém a někde kombinace marmelády a krému,... tak jak je to tedy "správně"? A nebo jaký je váš osvědčený a oblíbený recept? Děkuji,...
|
zerat |
|
(8.12.2013 13:53:57) Já jsem před lety dělala ořechovou s rumem. Bylo to dobré, ale shodli jsme se, že se bez tohoto cukroví obejdeme. Vícekrát už je po mně nikdo nechtěl.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(8.12.2013 13:55:05) Znám to tak, že "správně" je krém, ale dělám půl na půl s krémem a s marmeládou (každý člen rodiny má raději něco jiného) a každou tu polovinu trochu jinak ozdobím navrch, alespoň mám rázem víc druhů cukroví
|
|
Š. | •
|
(8.12.2013 13:58:32) Já lepila nutellou a chutnalo nám moc.
|
|
Len |
|
(8.12.2013 13:59:26) Spravne je s kremem a merunkovou marmeladou. Ja bych to takhle nepozrela, nesnasim kombinaci krem+dzem, nastesti jsou u nas takhle postizeni vsichni, takze delame orechovou, rum zadny.
|
Hanča | •
|
(8.12.2013 14:21:59) Já zas mám napsáno, že správně je do těsta ořechy a slepované ořechovou náplní.
|
|
|
Hanka36 |
|
(8.12.2013 15:27:53) Je to naše nejoblíbenější cukroví, děláme každoročně. Lepíme směsí ořechů, jahodové marmelády, syrového žloutku a rumu. Kvůli žloutkům dělám krátce před vánoci a sníme co nejdříve.
|
|
angrešt |
|
(8.12.2013 16:36:49) Správně se lepí ořechovou náplní se žloutky a džemem, ale já tam místo žloutku dávám kousek měkkého másla, syrových vajec se bojím. Podrobný recept včetně historické poznámky k náplni mám v kuchařce, jestli chceš, můžu poslat mailem.
|
Kreaty |
|
(8.12.2013 18:07:27) Angrešte, mě byzajímala ta historie, recept ne, pekla je moje maminka a uměla je výtečně, byly pro i takové nějaké důležité, tak bych si ráda početla, pokud můžu poprosit tak na mail:majaknaostrovefaru@seznam.cz, děkuji moc
|
angrešt |
|
(8.12.2013 18:12:08) ta poznámka je jen kraťoulinká, tu Ti zkopíruju sem
Išlské dortíčky se jmenují právě takto, protože jsou klasickým cukrovím z města Bad Ischl, prý je měl rád císař Franz Josef. Náplň by správně měla být z mletých ořechů se žloutkem, rumem, vanilkou a rybízovým želé. Ale syrový žloutek je rizikový, proto ho v receptu nahrazuji máslem.
|
Hr.ouda |
|
(8.12.2013 19:41:15) prosím te, dotaz blba - a když je někde žloudek a rum, tak ten alkohol to ehmm - nevyčistí?
asi ne, co, ale já se uklidnovala, že jo
|
angrešt |
|
(8.12.2013 19:43:06) Ne, alkohol případným salmonelám v tomto případě nevadí (těm vadí kyselé prostředí), navíc množství rumu zde je zanedbatelné. Hraničně je to u vaječného likéru, tam ten alkohol jakž takž pomáhá, ale já sama stejně dělám radši vaječňák ze žloutků šlehaných na parou.
|
|
|
|
|
Alena+P+P+Honzík |
|
(8.12.2013 19:41:22) Jestli můžu poprosit na mailíka, budu moc ráda, děkuji,... Alena (pospalena@seznam.cz)
|
angrešt |
|
(8.12.2013 22:47:01) Zkoušela jsem to poslat a neodeslalo se to, tak to zkusím zítra.
|
|
|
|
Tizi |
|
(8.12.2013 19:59:52) U nás se išelské lepí krémem, bývaly tam žloutky a rum, já teď šlehám vajíčka na krém nad párou.
|
|
Pole levandulové |
|
(8.12.2013 20:41:27) Mam oblibeny recept po babicce a tam je krem s orechy do ktereho je pridana rybizova marmelada.U nas je to nejoblibenejsi cukrovi.
|
|
|