Černá kronika |
|
(28.8.2014 23:30:42) Hledám na internetu recept na čokoládový dort, který jsem jedla v několika cukrárnách v různých městech. Možná jde o nějaký řetězec, nevím, ale i cena, chuť a vzhled jsou v podstatě shodný. Je to nižší dort, nepromazaný, jen takový jakoby tahavý čokoládový těsto, když ho krájím, dělá dojem nedopečeného, ale je to OK. Chuť je téměř jako čokoláda, když jí převalujete v puse. Vím, blbý popis, ale třeba ho někdo pozdná a bude vědět, jak se peče.... Tento dort mají např. v Mariánkách v cukrárně na hlavní třídě u kolonády.
|
Černá kronika |
|
(28.8.2014 23:39:51) Je to přesně toto, co mám na mysli.... http://www.freedomcafe.cz/album/modni-prehlidky-/mg-9806-jpg/
|
alzbeta | •
|
(29.8.2014 0:25:14) Podle popisu i obrazku by to mohlo byt testo na brownies. Zkus vygooglit. I kdyz se vetsinou kraji na kostky a neni to francouzsky dezert No treba nekdo poradi lepe.
|
Epepe |
|
(29.8.2014 8:31:41) Taky bych to tipla na brownies, čistě podle vzhledu.
|
|
|
Vítr z hor |
|
(29.8.2014 3:23:16) Je to mi-cuit au chocolat ;-)
|
adelaide k. |
|
(29.8.2014 7:57:42) Ta fotka vypadá spis jako čokoládový fondant.
Ale podle popisu by to mohlo byt i brownies.
|
|
A. | •
|
(29.8.2014 8:36:48) mi-cuit au chocolat to není, to vypadá takhle https://www.google.cz/search?q=mi-cuit+au+chocolat&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=nR4AVKPmDMuV0QWaiIGwCA&ved=0CB8QsAQ&biw=1024&bih=489
|
AQ. | •
|
(29.8.2014 8:41:06) http://varecha.pravda.sk/recepty/brownies/4470-recept.html
|
|
Vítr z hor |
|
(29.8.2014 9:08:55) Mi-cuit se samozřejmě dělá i ve velké kulaté formě a vypadá jako velký čokoládový koláč, je to celkem běžné. Sice se většinou podává teplý, ale kvůli krájení se chladí a pak vypadá jako na fotce od zakladatelky. V malých kulatých jednoporcovkách se dělá proto, aby se dal lépe a fotogeničtěji naservírovat. Kvůli eleganci servírování jsem vymyslela upgrade – dělám ho rovnou ve skleničkách, pak se nemusím s ničím vyndavat a nezničím ho. Francouzských "nedopečených" receptů vč. čokoládových je jinak více. Mi-cuit se dá říkat v podstatě kterémukoli, protože to znamená polopečený (tedy doslova polovařený, že). Receptů je plný internet, nejdůležitější je vychytat s vlastní troubou okamžik, kdy je ještě uvnitř měkký. Respektive, to je vlastně brnkačka, horší je vychytat, kdy ho má člověk vyndat, aby byl polopečený i po vystydnutí. Je snadné ho vyndat, když vypadá "akorát", ale pak ještě dojde...
|
A. | •
|
(29.8.2014 9:30:58) Veveru, děkuji za vysvětlení. Ale ty bochánky s rozteklým vnitřkem dělám také, kupuju krabičku včetně všech ingrediencí a je to něco jiného než myslí zakladatelka. Nechci se přít o název, v tom skutečně nejsem kovaná, ale ta struktura těsta je jiná. To co chce zakladatelka se úplně rozpustí a jazyku téměř jako čokoláda, na rozdíl od toho bochánku, kde vždycky cítíš tu mouku.
|
Vítr z hor |
|
(29.8.2014 9:40:24) V mi-cuitu také necítíš uvnitř mouku, i když tam je. Těch alternativ je více, dá se vyzkoušet i recept na různé moelleux, mousseux, fondant (existuje i jako samostatný dezert), koneckonců i fudge, la reine de saba... víceméně je to ale vždycky varianta téhož a nejdůležitější je délka a teplota pečení.
|
A. | •
|
(29.8.2014 9:51:26) tak ty recepty jsou skutečně podobné, v tomto je 300 g másla a v tom druhém 50 g másla, tím u toho jednoho vznikne ten mazlavější pocit a dojem, že je téměř bez mouky
viz: http://varecha.pravda.sk/recepty/brownies/4470-recept.html a http://cuisine.journaldesfemmes.com/recette/331579-mi-cuit-au-chocolat
|
A. | •
|
(29.8.2014 9:54:31) včetně všech ingrediencí bylo myšleno bez másla, to tam dodávám já, to v krabičce není, ale přesně podle návodu a z hlavy nevím kolik, ale určitě tam nejde celé, jen část, na rozdíl od toho druhého kam celé máslo přijde
|
|
|
|
Vítr z hor |
|
(29.8.2014 9:47:42) Jo a teď jsem si to přečetla pořádně, myslím, že problém může být v "kupuju krabičku včetně všech ingrediencí". Možná, že kdybys to dělala celé sama, že by to vyšlo méně moučné. Té mouky tam bývá opravdu jen formální množství (třeba 30 g na 200g čokolády, 200g másla a 5 vajec).
|
|
Černá kronika |
|
(6.9.2014 18:21:59) Jo, v puse se to rozpouštělo jako čokoláda, mouka nebyla cítit. Vyzkoušela jsem jeden recept, nebylo to ono, byla tam právě cítit ta mouka, ikdyž jsem dávala jen 3 lžíce na 250 g čokolády.
|
|
|
|
|
|
|
Vítr z hor |
|
(29.8.2014 13:40:17) Buchli, na jeden z čokoládových dortů/dezertů, co dělám, padne třičtvrtě kila čokolády Teda dělám ho max. 2x za rok, jinak by nás to tu zabilo.
|
|
DaVinci |
|
(29.8.2014 13:59:24) Nezdravé, když tam je máslo a čokoláda? Protimluv Myslím, že je mnohem zdravější si dát jednou za čas kousek kvalitního dortíku než denně hrůzu z kunerolu
|
|
|