Ningit |
|
(30.10.2014 21:04:16) Jak já ti rozumím! Na mně začíná sedat vánoční plánování a těšení taky zhruba v době, kdy se mění čas a začínají ty dlouhé tmavé večery. Ono to pak poletí hrozně rychle, listopad ulítne jako nic a bude začátek adventu. U nás se pečou hlavně perníčky, dřív jsem je zdobila i na prodej, letos si možná dopřeju ten luxus, že budu péct jenom pro nás a pro přátele a sousedy. Hrozně mě to baví a každý rok u toho trávím moře času. A navíc nádherně provoní dům od sklepa až po půdu. Kromě takových těch notoricky známých druhů cukroví máme rádi ještě čokoládové lanýžky a domácí pralinky s vánočními náplněmi, které vymýšlím každý rok jiné. Vloni jsem tady na Rodině našla recept na dordonetky a ty jsme teda bleskurychle adoptovali, jsou fantastické (tímto děkuji neznámému dárci receptu). Pak taky nesmí chybět vosí hnízda, perníková srdíčka v čokoládě plněná domácími švestkovými povidly a letos chci péct i norimberské perníčky, vloni je pekla mamka a byly úžasné... A těšení a plánování mě baví ještě víc než samotné pečení...
|
Kapradina |
|
(30.10.2014 21:13:19) Ningit, podělíš se prosím o vaše top recepty? Děkuji!
|
Ningit |
|
(30.10.2014 21:28:44) Určitě, ráda, ale asi to stihnu až zítra. Zatím aspoň odkaz na parádní a vyzkoušené norimberské perníčky http://www.mojewypieki.com/przepis/pierniczki-z-norymbergi (můj oblíbený blog, je sice v polštině, ale když tak můžu ten recept přeložit). Trochu jednodušší, ale taky skvělé jsou taky lebkuchen: http://www.mojewypieki.com/przepis/lebkuchen
|
|
Ningit |
|
(31.10.2014 0:54:36) Tady je pár těch slíbených receptů na to, co nám hodně chutná:
Linecké koláčky - myslím, že naše těsto je opravdu vynikající a perfektně se s ním pracuje 42 dkg hl. mouky, 25 dkg másla, 15 dkg mouč. cukru, 3 žloutky, trocha pravé vanilky z lusku a trocha citronové šťávy - těsto zpracovat co nejrychleji studenýma rukama. Z většiny těsta uděláme takovou tu slepovanou klasiku, ale slepujeme Nutellou (nejvíc nám to chutná). Ze zbytku upeču malinká kolečka a pak je po dvou spojuju ořechovou nádivkou s dost velkým množstvím rumu: mleté ořechy smíchám 1:1 s jemně strouhanými piškoty, přidám od oka trochu změklého másla, aby to mírně drželo pohromadě, a pak tolik rumu, kolik to snese (poměrně dost, protože máslo pak ztuhne a trochu to vyztuží), osladit mouč. cukrem podle chuti. Nádivky by mělo být mezi kolečky poměrně dost, aby vznikl takový vyšší dortíček. Pak každý dortíček vezmu za spodní kolečko a dám do čokoládové polevy, aby byla všude kromě dna. Vršek ozdobím něčím pěkným na pohled, většinou půlkou ořechu nebo mandlí.
Další vychytávka: na čokoládovou polevu kupuju nějakou opravdu kvalitní čokoládu (většinou belgickou v peckách), rozpustím ji pomalu nad párou a nedávám do ní žádné Omegy ani jiný podobný hrůzy, ale kakaové máslo (dá se koupit na internetu, úžasně kakaově voní a dá polevě úplně jiný šmrnc a lesk).
Plněné perníčky - naše milované Můžou se dělat z jakéhokoliv oblíbeného perníkového těsta, naše nejlepší je toto: Do rendlíku dám 160 g vody, 250 g cukru krystal a 120 g medu. Uvedu do varu, vařím 7 minut a horkou směsí hned přeleju hladkou mouku (500 g) prosátou do mísy. Nechám do druhého dne v mikrotenovém sáčku. Druhý den si dám hmotu na vál (je hrozně tuhá) a rukama do ní zapracuju 2 žloutky, 120 g tuku (máslo), 1 lžičku sody a koření podle chuti (melu si sama směs skořice, hřebíčku, nového koření, zázvoru, pepře a badyánu). Jde to teda šíleně špatně a trvá to hrozně dlouho, dobré je občas si umýt ruce, pak se to tolik nelepí. Z těsta vyválím dost natenko přiměřeně velká srdíčka a dám je na plech (s peč. papírem). Na každé dám trochu dobrých hustých domácích švestkových povidel a jen tak zlehka připlácnu druhým srdíčkem, perfektně se to speče. Peču tak na 180 stupňů. Druhý den opět poleva (dobrá čokoláda s kakaovým máslem) a když ztuhne, stejnou polevou jen tak "počmárám" povrch linkami. Po proležení jsou parádně měkké a vláčné.
Další vychytávka: na různé plnění (do košíčků, dordonetek atd.) používám máslový krém se žloutky šlehanými nad párou, ale místo rumu pak přidávám domácí vaječňák, je to mnohem lepší. Do domácího vaječňáku nedávám totiž rum ani vodku, ale konzumní líh - díky tomu, že má 80%, tak ho stačí méně a vaječňák je báječně ostrý, aniž by se "naředila" ta jeho původní chuť...
|
Tylity |
|
(31.10.2014 22:14:40) Moc dekuji za tipy a vychytavky - jsou skutecne originalni :)
|
|
|
|
|