Awnicka |
|
(11.12.2014 15:31:17) Ahoj holky, moc Vás prosím o radu. Začínáme s bezlepkovou dietou u dvouletého syna. Vůbec se v tom nevyznám a začínám nakupovat... Prosím poradíte nejlepší, nejlépe osvědčené směsi na přípravu sladkých moučníků (bábovka, koláče,...), směsi na přípravu pečiva (chleba, rohlíky,...), mouky, které je dobré mít doma...atd... Předem moc děkuji.
|
Líza |
|
(11.12.2014 15:39:13) Vy už máte po biopsii?
|
Awnicka |
|
(11.12.2014 15:47:37) ještě ne ale objednávali jsme se a řekli nám z výsledků, že máme zatím bezlepkovou dietu částečně držet. Malý má zase průjem...:-( jinak asi nepůjde o biopsii ale o nějaké ty rozšířené krevní testy.
|
Simeona+3 |
|
(11.12.2014 16:00:27) Awnicko, na netu je spostu receptů i návodů jak namíchat vlastní směs na pečení. Já zatím chleba peču doma z 250g směsi Schar B a 100g pohankové mouky, droždí, kmínu, soli a vody. Kyne jen jednou a pak peču ve formě. Je to velký bochník, nakrájený ho mám na mrazáku a odebírám po krajíčkách. Rohlíky jsem zkusila ale neúspěšně, kupujeme od Labužníka Celiaka. Sladké buchty jsou jednoduché, jen nahradím mouku bezlepkovou směsí a je někdy potřeba víc tekutiny, nebo můžeš míchat směs a např. rýžovou mouku. Cukroví jsem pekla taky z této směsi.
Hlavně nepřecházejte úplně na bezlepkovou dietu dokud nebudete po testech, jinak to neprokážou a nebudete mít správnou diagnózu. Ještě poznámka - pokud jste u VZP, letos přispívala na nákup bezlepkových potravin celiakům nějaké peníze, myslím 6tis ročně, jak to bude příští rok netuším.
|
Awnicka |
|
(11.12.2014 20:30:54) Jsme u ZPMV. Ale taky kouknu určitě jestli nepřispívají...už mi to někdo říkal. děkuju
|
|
|
|
|
kosatka2 |
|
(11.12.2014 16:24:00) množství pečiva jsem minimalizovala. občas udělám něco sladkého z pohankové mouky příp. jizerky či mix. cpu tam různě nastrouhaná jablka, mrkev, řepu apod. aby to bylo vláčné.
zavedla jsem k snídani kaše. nebo si dávám stranou od večeře. na výlet beru jídlo v krabičce, třeba brambory s něčím, taky krájenou zeleninu. nebo bramborák na plech, to je taky mé oblíbené výletní jídlo. když se griluje apod. jím k tomu tu zeleninu či brambory. chleba si kupuju výjimečně, třeba když se dělá tatarák, tak na topinku.
dělat furt pečivo, to bych se zcvokla. a ani to prý není moc zdravé, ty instantní směsi.
biopsii mi nedělali, moje doktorka ji považuje za škodlivou. z testů a držení bezl. diety se dá poznat, jestli lepek vadí či ne.
|
vlad. |
|
(11.12.2014 16:52:18) "moje doktorka ji považuje za škodlivou"
hm, dr. je gastroenterolog?
|
kosatka2 |
|
(11.12.2014 16:57:51) nevim, něco na interně a nějaký hadičky a sondy tam lidi taky choděj.
ale pardon, neřekla škodlivou, ale rizikovou, může poškodit sliznici.
|
|
|
|
Lada2 |
|
(11.12.2014 18:10:48) Děláme hodně podle běžných recpetů, jen nahradím mouku bezlepkovou a přidám trochu víc tekutin, než je v receptu. Na běžné věci kupuju v Kaufu Doves Farm (je vedle běžné mouky), na kynuté Schar mix B (je levnější v DM nebo ALbertu).
|
|
anemon |
|
(11.12.2014 19:24:45) Oblíbila jsem si pohankovou mouku. Konkrétní směsi si budeš muset vyzkoušet, ty mouky se chovají každá jinak, mnohem víc také záleží na troubě a postupu práce, než u běžné lepkové mouky.
Jestli máš FB přidej se do skupiny BEZLEPKOVÉ RECEPTY. Tam najdeš spoustu zkušeností, je tam i přehled, na co je která mouka nejlepší.
|
|
Velšice |
|
(11.12.2014 19:47:11) Pečivo kupuju hotové, domácí pečivo u nás nechutná. Mouky na sladké pečení a ostatní používáme - Schar, Jizerku a Marks a Spencer. Každá je jiná a každá se chová jinak. Nejhorší kterou jsem kdy zkusila byla od Michalíka. Jako hlavní poznatek hlásím, že do bábovek a spol je potřeba víc vajíček. Jinak můžeš jet i podle normálních receptů.
|
|
sally |
|
(11.12.2014 20:46:26) Mě bezlepkové věci přijdou hnusné, takže prostě nejím vůbec. Sladký moučník? Rozmixuju banán s vajíčky, nasypu kokos, oříšky, lněné semínko, chia seeds, rozinky..... prostě co najdu doma, naleju do muffinových formiček a upeču. Teoreticky se ze směsi banán a vajíčko dají dělat palačinky, mě to nešlo, trhalo se to. Možná tak lívance.
|
|
Zuzka | •
|
(13.1.2015 22:04:36) Mám také dítě s bezlepkovou dietou a inspiraci čerpám z internetu. Najdete toho spoustu. Bydlím kousek za Prahou a mám štěstí že u nás je cukrárna, kde pečou bezlepkové zákusky a dorty. Navíc prodávají i bezlepkové potraviny a paní majitelka mi moc pomohla, když jsem začínala dceři vařit bezlepkově. Má spoustu receptu na facebook, odkaz je na stránce cukrárny www.pecemebezlepku.cz
|
Lucka | •
|
(29.1.2015 15:35:09) Zdravím, já osobně doporučuji na výrobu bezlepkových dobrot kukuřičnou mouku - nakupuji jí přes internet http://www.hot-shop.cz/cs/ ... Mají i kukuřičké tortilly nebo chipsy obsluha mi vždy poradila co a jak a jaké potraviny jsou pro bezlepkáře vhodné
|
|
|
Kamila | •
|
(26.3.2015 16:43:50) doma peču normální jídla, a dobroty a pečivo bez lepku kupuju v obchodě.
|
|
|