magrata1 |
|
(5.1.2015 13:15:26) mně nadělá na jazyku puchýře. Ale nezabije, to máš pravdu.
|
Lady V. |
|
(5.1.2015 13:22:21) A jsi si jista, ze to dela glutamat? Alergie na glutamat neexistuje, bylo by to neco jako alergie na kyslik ci bilkovinu.
|
magrata1 |
|
(5.1.2015 13:26:10) Ano, jsem si jistá, že přidaný glutamát mi to dělá. Poznám to už i po čuchu. Někdy mám i po jiných potravinách jazyk jakoby opařený, ale když je přidaný glutamát, mám to vždy.
|
Lady V. |
|
(5.1.2015 13:28:11) Glutamat neni alergen a neni ani karcinogenni, je navic neskodny i pro tehotne a kojici zeny i kojence. Stejne jako v masoxu mas napriklad glutamatu v parmazanu nebo hrachu - delaji ti taky puchyre?
|
magrata1 |
|
(5.1.2015 13:33:24) Netvrdím, že mám alergii. Nebo jo? Dej odkaz. Ale prostě mám puchýře na jazyku. Možná, kdybych lízala samotnou sůl, dělalo by mi to taky. A pokud vím, různé obohacované potraviny dělají větší problémy než přírodní. A třeba chemicky vyrobený karoten podstatně zvyšuje riziko rakoviny plic a velké množství mrkvové šťávy toto riziko snižuje (není to z Marie Treben, ale vědecky podloženo, viděla jsem o tom film)
|
Lady V. |
|
(5.1.2015 13:52:41) Najdi si treba vyjadreni BfR, FDA eventualne WHO.
Glutamat sodny vyvolava u zlomku populace prechodnou precitlivelou reakci "Natriumglutamat-Symptom- komplex" - pri poziti mnozstvi vice jak 3g na lacny zaludek (testovala FDA). Priznaky je mozne dohledat na netu, puchyre na jazyku to opravdu nejsou. Neurotoxicky ucinek glutamatu sodneho byl prokazan pouze pri injekcni indikaci primo do mozkove tkane. Nemoc "cinske restaurace" pravdepodobne vubec neexistuje nebo nejde o reakci na glutamat.
|
magrata1 |
|
(5.1.2015 13:58:25) No jo, jsem debil, co nepozná puchýř na jazyku a neumí vylučovací metodou přijít na původ. Ty jsi geniální a tvá mysl obsahuje veškeré vědění všehomíru. To, co jsi nezažila a nepocítila, je pokaždé blud a výplod pomatenců (ať už se jedná o otázky zdraví nebo teologické). Klidně si ten glutamát sypej do jídla po kilech, když je to tak zdravé. Já, zfanatizovaná kretény, ho teda radši vypustím.
|
Lady V. |
|
(5.1.2015 14:05:25) Nechapu, proc takto reagujes, v masoxu neni jen glutamat, ale hlavne velke mnozstvi soli a dalsich koreni. Zrejme sis nekde precetla, ze je glutamat skodlivy a spojila sis to se svymi puchyri na jazyku. Ja ti tady vyjmenovala organizace, ktere se zabyvaji potravinami a jsou svetove autority, co se tyce certifikace ohledne zdravotni nezavadnosti a snasenlivosti s potravinami a ty tady zacnes prskat, at si glutamat sypu pk kilech - to samozrejme nedelam a delat nehodlam, ovsem nazory si budu nadale tvorit overovanim vice zdroju a ne studovanim konspiracnich teorii. A kvuli tomu, ze mi na jazyku vyskoci puchyr, si taky mozna nebudu ihned jista pricinou a cepyrit se, pokud na to nekdo bude mit jiny nazor.
|
magrata1 |
|
(5.1.2015 14:13:02) Když jsem s tím začala mít problémy, nikde jsem o tom nic nečetla. Zkoušela jsem vylučovací metodou, co mi to dělá. Nemám vyloženě puchýř naplněný tekutinou, mám jazyk jakoby opařený a lehce oteklý. Asi spáchám harakiri, abych neměla problém, který jsi nikde nevyčetla. Já jsem s tím třeba nikde nebyla, nemám důvod řešit s doktorem to, co vyřeším změnou jídelníčku. Třeba je nás na světě víc, co se ještě žádné organizaci nepřihlásili k hlubšímu zkoumání.
|
Lady V. |
|
(5.1.2015 14:15:51) Glutamat je jedna z nejtestovanejsich latek vubec. Harakiri nepachej, uklidni se a diskutuj vecne a pokud mozno bez emoci - mozna se neco dozvis a mozna se i ostatni dozvi neco od tebe.
|
hgfjdmh |
|
(5.1.2015 18:10:04) Co ja si pamatuju tak glutaman byl na seznamu latek podezrelych z karcinogenity, to uz se teda vyvratilo?
|
|
|
susu | •
|
(5.1.2015 14:18:47) Ty, Magrato, mě teda dělá něco podobného obyčejná sůl, pokud je jí moc. Třeba některé solené oříšky.
|
susu | •
|
(5.1.2015 14:20:08) Nebo v létě si vybavuju salát Caesar s ančovičkami, tak nechutně přesolený, že mi taky natekl jazyk, než jsem to vzdala.
|
|
|
|
|
|
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(5.1.2015 14:02:09) mně sůl nevadí, mně vadí to ostatní, no přesně, umami, už i oficiálně uznaná chuť
|
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(5.1.2015 14:00:40) i věci pro většinu lidí neškodný můžou přece někomu vadit, alergie může být na jahody stejně jako na glutaman, někdo nesnáší lepek, jinýmu nedělá potíže, někdo nezpracuje cukr, jiný zase glutaman, co je na tom divnýho?
|
magrata1 |
|
(5.1.2015 14:04:12) Co ještě nevybádala BfR, FDA eventualne WHO a lady Vendeta, to nemohl pocítit nikdo.
|
|
Martina, 3 synové |
|
(5.1.2015 14:06:02) Lidské tělo obsahuje asi 2 kg glutamátu, neboť je nepostradatelnou součástí metabolismu aminokyselin. Alergii na něj by nebylo možné přežít.
http://fblt.cz/skripta/ii-premena-latek-a-energie-v-bunce/12-metabolismus-aminokyselin/
|
susu | •
|
(5.1.2015 14:08:21) Ale no tak, Martino, tu paniku kolem škodlivost všech dochucovadel je nutno udržovat, toto sem nemůžeš psát.
|
|
Lady V. |
|
(5.1.2015 14:10:15) To jsem zvedava, jestli na tebe ted Magrata taky vlitne.
|
magrata1 |
|
(5.1.2015 14:21:44) No jo. lidký organismus obsahuje železo, tak pojďme jíst hřebíky. Nevím, kde jsi četla, že jsem alergická na glutamát. Prosím o odkaz, ať to tam opravím. Tvrdím pouze, že izolované prvky a chemicky vytvořené látky, které jsou běžně v potravě, bez těch přirozených chemických vazeb, co jsou v potravě, mohou škodit. Např. žaludeční šťávy obsahují kyselinu chlorovodíkovou. Je pro život nezbytná. A kupodivu nikdo ji nepije.
|
susu | •
|
(5.1.2015 14:26:19) Hřebíky jsou tvrdé, jí se blbě. A tablety na doplnění železa existují, netuším co je v ních, že by fakt železo?
|
magrata1 |
|
(5.1.2015 14:29:21) Mně ale zrovna doktor řekl, že většinou nezaberou, jen je z nich zácpa. Nebrala jsem je, brala jsem místo toho cryptomonadu a doktor čuměl, že poprvé vidí pořádné zlepšení po tabletách (že jsem si je ani nevyzvedla, jsem zamlčela)
|
susu | •
|
(5.1.2015 14:32:21) Já je jedla jen po porodu, zácpu jsem neměla, snad pomohly, ono pokud člověk nemá vážný problém, tak se patrně stav železa upraví sám i bez nějakých zásahů. Co je cryptomonada netuším.
|
magrata1 |
|
(5.1.2015 14:35:03) zelená řasa, obsahuje mmj i železo
|
susu | •
|
(5.1.2015 14:38:40) No fajn, tedy by bylo poněkud nešikovné žužlat zrovna hřebíky, když to jde i jinak, že?
|
|
|
|
. . |
|
(5.1.2015 14:43:52) Magrato za jak dlouho ti cryptomonada pomohla, a jaké bylo zlepšení - tj. ptám se, kolik týdnů bylo mezi odběry krve s nízkým hemoglobinem a vyhovujícím, a jaký byl rozdíl hodnot, případně pokud odstup odběrů byl delší než užívání cr., jak dlouho mezi tím jsi ji užívala, a také jaké jsi si naordinovala dávkování?
|
magrata1 |
|
(5.1.2015 14:54:54) Brala jsem min. 15 tablet, ale spíš i přes 20 denně, odběr byl po 2 měsících, cryptu jsem brala tak 5 týdnů.
|
. . |
|
(5.1.2015 15:04:13) Magrato moc děkuji, a ještě o kolik se zlepšil obraz?
|
|
|
|
|
|
Martina, 3 synové |
|
(5.1.2015 14:27:33) Voda je taky pro život nezbytná, přesto požití nadměrného množství vody může způsobit smrt.
To platí pro všechno, na co si vzpomeneš, takže umírněnost je základ.
|
|
Maugha |
|
(5.1.2015 14:39:21) Magrato, tobě oteče jazyk, mně zase obličej.. Po kupované číně mi otečou a zrudnou tváře, pokožka je úplně horká a napjatá. Trvá to tak hodinu, pak to pomalu odezní. Je to legrační, jak se ti někdo snaží vnutit, že žádnou takovou reakci mít nemůžeš, psali to přece na netu....
|
Martina, 3 synové |
|
(5.1.2015 14:41:40) Nikdo nezpochybňoval tu reakci, jen to, že příčinou nebude asi glutaman, ale jiná exotická přísada, nejspíš některé koření, které se používá do ochucovacích směsí.
|
magrata1 |
|
(5.1.2015 14:46:59) To jsem nespochybňovala ani já, psala jsem, že pžípravky obsahující přidaný glutamát mi to dělají, jinak prakticky nic. Kořenová ani jiná zelenina, slané pokrmy... Miluju slané tyčinky, ty jsou solené hodně a nedělají mi to.
|
|
Maugha |
|
(5.1.2015 14:58:35) Tak se aspoň shodneme v tom, že to je z ochucovacich směsí.
|
Martina, 3 synové |
|
(5.1.2015 15:01:53) Též se shodneme, že kořenící směsi typu Podravka či Masox nejsou nezbytnou sočástí jídelníčku: komu nechutnají nebo mu je po nich špatně, může je vynechat.
|
Maugha |
|
(5.1.2015 15:05:09) To Nevhodné pro děti do tří let by mohli nějak dovysvětlit. Co jako přímo to činí nevhodné.
|
Lady V. |
|
(5.1.2015 15:12:08) Maugho, driv ho detem do tri let nedoporucovali prave kvuli CRS. Po dalsich testech na konci osmdesatych let a pozdeji, kdy se jeho skodlivy vliv neprokazal, se od tohoto doporuceni upousti.
|
. . |
|
(5.1.2015 15:15:08) Tak otázka je, jestli se k němu po dalších testech koncem dvacátých let zase nepřistoupí
|
Maugha |
|
(5.1.2015 15:28:56) To už by obyvatelstvo mělo být snad zocelené!
|
|
Lady V. |
|
(5.1.2015 15:41:01) Tak az se k nemu pristoupi, muzeme diskutovat - zhruba asi tak, jak muzeme polemizovat o tom, ze za dvacet let zase uznaji vysoky obsah zeleza ve spenatu.
|
. . |
|
(5.1.2015 15:44:11) Tak železo ve špenátu pokud vím nebylo dřív naměřeno jinak, jen byl chybně zapsán výsledek, tam se to bude těžko vracet, navíc když jde patrně o relativně dobře měřitelnou věc, což škodlivost něčeho v potravinách dle mého zas tak snadno změřitelná není.
|
Lady V. |
|
(5.1.2015 15:53:06) Jo, s tim spenatem mas pravdu, presne to jsem take myslela. A uvedla jsem to zamerne, protoze zrovna tak bylo vyvraceno, ze by glutamat stal za CRS - dokonce ani u lidi, kteri tvrdili, ze maji CRS ci nesnasenlivost glutamatu, se toto po podani glutamatu nepotvrdilo (to se muzes docist dokonce i na wikipedii).Glutamat je jedna z nejvic testovanych latek a popravde ani zdravy rozum zrejme nedokaze vysvetlit, proc by minimalni mnozstvi latky, ktere normalne v potravinach prijmes nekolik gramu denne, melo zpusobovat nejakou premrstenou reakci.
|
. . |
|
(5.1.2015 16:11:17) Dobrá, přesvědčila jsi mě teď již jen zbývá podat experimentálně magratě čistý glutamát v množství, které je v tom, po čem má alergickou reakci, a ověřit to i v tomto konkrétním případě
|
Lady V. |
|
(5.1.2015 16:35:47) Presne tak, a potom tady muze tvrdit, ze ji glutamat zpusobuje puchyre na jazyku - nebo taky ne.
|
Maugha |
|
(5.1.2015 17:49:54) Ona naštěstí Magrata může psát, že jí glutamát dělá puchýřky na jazyku, i bez tvého povolení.
|
Lady V. |
|
(5.1.2015 18:10:13) Ja taky muzu psat, ze se za uplnku menim ve vlkodlaka, pokud me ovsem nekdo odkaze na svaz evropskych psychiatru, tak se vzteky nepotento.
|
magrata1 |
|
(5.1.2015 18:38:03) tak jo, jsem blázen, jdu se nechat vyšetřit
|
|
|
|
|
|
Kreaty |
|
(5.1.2015 16:54:01) Lady, nechci se přít o škodlivosti glutamátu, ale úvaha: "minimalni mnozstvi latky, ktere normalne v potravinach prijmes nekolik gramu denne, melo zpusobovat nejakou premrstenou reakci" divná je. Samozřejmě, že i zcela minimální množství jakékoliv látky může způsobovat velké zdravotní problémy. Někomu stačí se u sena nedechnout a otečou mu sliznice a začne se dusit a alergii na pyl snad zpochybňovat nechceš.
|
Kreaty |
|
(5.1.2015 17:02:16) Laboratorní pokusy prokázaly negativní vliv glutamátu na mozkové buňky, buňky oční sítnice, poškození plodu a zvýšený výskyt potratů u pokusných zvířat. U člověka ale žádný z těchto závažných účinků opakovaně prokázán nebyl. Účinky glutamátu byly a jsou stále předmětem výzkumu.
Kolik glutamátu můžeme bez obav sníst?
V minulosti bylo v ČR používání glutamátu sodného v potravinách omezováno právními předpisy. V dětské výživě určené dětem do 3 let se nesměl používat vůbec. Během posledních dvou desítek let byla provedena řada studií o vlivu glutamátu na lidské zdraví. V dnešní době je právní omezení použití E 621 v potravinářství zmírněno. Glutamát není alergenem, ani karcinogenem (látkou způsobující nebo napomáhající vyvolat rakovinu). Podle oficiálního stanoviska Amerického úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (Food and Drug Administration - FDA) je bezpečný i pro těhotné a kojící ženy i pro děti. Ovšem …
Platí, že čím nižší věk, tím větší opatrnost je na místě. Dětský organizmus je mnohem vnímavější než dospělý a případná nežádoucí reakce může být bouřlivější, zejména u astmatiků. Navíc potraviny s vysokým obsahem E 621 jsou obvykle pro děti a dospívající nevhodné kvůli celkovému složení. Mívají často nízkou výživovou hodnotu - vysoký obsah nasycených tuků, soli, konzervantů a barviv, naopak nedostatek kvalitních bílkovin, vitaminů a stopových prvků.Chuťové buňky si také zbytečně zvykají na výrazněji slanou chuť, což je pro celoživotní stravování nevhodné a nezdravé. Také dospělí by měli potraviny s vyšším obsahem glutamátu jíst jen v rozumném množství. Vzhledem k obsahu sodíku (12 %) by příjem glutamátu měli omezit i lidé s vysokým krevním tlakem.
|
Lady V. |
|
(5.1.2015 18:11:20) Blanket, u cloveka dokonce bylo prokazano, ze glutamat neprostupuje placentou.
|
|
|
Lady V. |
|
(5.1.2015 18:14:48) Seno ovsem neni soucast lidskeho tela a dokonce neni ani obsazeno v materskem mlece. Jinak samozrejme, toxicita latky zavisi jen na prijatem mnozstvi a kdyz najednou spolknes treba dve kila zinku, taky ti to asi neudela dobre. Nicmene glutamat se zbytecne demonizuje a docela by me zajimalo, kolik odpurcu glutamatu jsou kuraci pripadne se radi napiji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Slonisko |
|
(5.1.2015 14:46:37) Maugho, tohle se mi po číně koupené tady taky stává, zajímavý je, že po "číně v Číně" jsem to neměla ani jednou (a to jsem tam byla půl roku, v jejich jídelnách jedla pravidelně a glutamát tam určitě používají)
|
Maugha |
|
(5.1.2015 15:02:16) Čínu v Číně jsem neměla možnost ochutnat.. ale každopádně je to zajímavá informace!
|
|
|
Lady V. |
|
(5.1.2015 14:48:28) Maugho, precti si poradne, co jsem psala. Magrata samozrejme takovou reakci mit muze, zda je to ovsem reakce na glutamat, se da sice tvrdit, ale neznamena to nutne, ze je to pravda. Pokud neznas FDA ani BfR, tak to taky nemusi nutne znamenat, ze to je neco jako Blesk ci Zvedavec. Prekrucujes - neargumentuji necim "co je napsano na netu", ale vysledky vyzkumu oficialnich, vladou poverenych organizaci na zhodnocovani rizik, ktere jsou zodpovedne za testovani a certifikaci - v civilizovanem svete se bez jejich certifikatu tvuj vyrobek do potravinarskeho prumyslu ci zdravotnictvi nedostane . To, ze ses to nerealizovala neznamena, ze je to kec.
|
magrata1 |
|
(5.1.2015 15:02:27) Ale taky to neznamená, že to je totálně nemožné, jak tady tvrdíš ty.
|
Lady V. |
|
(5.1.2015 15:06:18) Jenze ja, to na rozdil od tebe, muzu dolozit vyjadrenim oficialni zdravotni organizace. Pokud mas alespon potvrzeni od tveho doktora, tak se rada necham presvedcit.
|
|
|
|
|
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(5.1.2015 14:14:54) to vím, přesto to neznamená, že někomu může rovnováho vykolejit jakýkoliv přidaný glutamát, který už tělo nechce
|
|
|
|
|
Martina, 3 synové |
|
(5.1.2015 13:28:48) To bych spíš tipovala na alergii na nějaké koření, glutamát se zpravidla používá v kořenících směsích.
|
Lady V. |
|
(5.1.2015 13:29:59) Taky si myslim. Navic v dochucovadlech je plno jinych sajrajtu, glutamat se zbytecne demonizuje.
|
|
|
Černá kronika |
|
(5.1.2015 14:13:54) Tak teď měl problém s jazykem manžel. Koupila jsem u řezníka syrové, nasolené koleno. Po uvaření bylo ale maso z kolena nepřirozeně červené a já se domýšlím, že řezník nasolil rychlosolí, kterou se nasoluje např. při nakládání masa na uzení. A to využené maso je právě tak nepřirozeně červený a nám nechutná. Co je to vlastně ta rychlosůl?
|
Martina, 3 synové |
|
(5.1.2015 14:20:48) Rychlosůl je dusitan draselný s dusičnanem sodným v poměru 2 : 5. Dusitan draselný rozpouští sírové můstky v elastinu, což je základ cévní stěny.
Přidává se nejen do uzenin, ale i do tavených sýrů.
Není to moc zdravé.
|
Černá kronika |
|
(5.1.2015 14:23:09) No my jsme přestali kupovat uzené maso a dvakrát do roka si udíme sami a nakládáme na několik týdnů do normální soli a to se pak nedá srovnávat.
|
|
|
|
|
|