keep smiling | •
|
(11.2.2015 14:57:12) Aniž bych tě chtěla odrazovat nebo pobízet. Měla by sis spočítat náklady na "výrobu", kapacity - kolik jsi schopná vyrábět, spočítat minimální ceny za výrobky (kde máš započtené náklady a sociální a zdravotní pojištění) a v neposlední řadě, udělat průzkum ...jestli získáš odběratele a kolik jsou ochotni za tvou produkci platit. Já si malou farmu pořídila jako koníčka. Jde mi především o samozásobení naší velké rodiny. Zatím se mi daří prodávat jen nadbytky vajec a vychází to tak, zisk pokrývá náklady na krmení a pořízení slepic, čili vejce pro nás jdou "zadarmo".
|
Kreaty |
|
(11.2.2015 15:26:22) Keep smiling, tohle mi říká manžel když přijdu s nějakým úžasným nápadem, abych si udělala kalkulaci, náklady a příjmy. To je samozřejmě logické, ale můžeš mi říci, jak se zjišťuje kolik bude zákazníků na ještě neexistující produkty?
|
Monika |
|
(11.2.2015 15:48:29) Nejsem žádný ekonom, ale podle mě při té kalkulaci jde o to, že právě musíš zjistit, kolik "toho" (zboží, služeb) potřebuješ prodat, aby podnikání bylo ziskové podle tvých představ nebo potřeb. Kalkulací je nejspíš potřeba víc, při nastavení různých podmínek (např. ceny výrobku/služby, vstupních nákladů ... to hodně záleží na konkrétním podnikání) A podle toho, co ti vyjde, pak můžeš udělat buď jednoduchou úvahu nebo nějaký průzkum trhu, jestli je takový prodej reálný. Ale jestli to pak nakonec klapne, to je právě to "riziko podnikání"
|
Kreaty |
|
(11.2.2015 16:25:40) no ale jak fakticky uděláš ten průzkum trhu, to obejdeš domácnosti a budeš se ptát kdo má zájem o zboží, které ještě ani nevidí? To je přeci nesmysl. To ti nikdo neřekne. Neříkám domácí vajíčka, ale budu vyrábět domácí sýry, kolik si jich vezmete? Když ten sýt nevidím, neochutnám, nevím kolik bude stát?
|
Monika |
|
(11.2.2015 18:27:14) No, pokud máš tohle myšlení, jak "to fakt nejde" a nenapadá tě vůbec, jak by to šlo, je to známka toho, se do podnikání spíš nepouštět (nic ve zlém, já to mám trochu podobně). Pokud chceš dělat "průzkum trhu", abys zjistila, jestli si lidé budou kupovat konkrétní sýr, pak mám obavu, že nejdřív nějaký sýr musíš vyrobit "na zkoušku" a musíš tedy taky vědět, kolik by cca stál, když bys ho dělala ve větším. Možná, až zjistíš, že by byl drahý jako parmazán a přitom žiješ někde na vesnici na Vysočině, tak i bez průzkumu trhu dojdeš sama k závěru, že "ze dvora" ho asi neprodáš. Tj. buď najdeš odběratele-obchodníka (což znamená snížení zisku) nebo musíš dostat jiný podnikatelský nápad ...
|
|
|
|
keep smiling | •
|
(11.2.2015 16:48:31) Blanket...také nejsem odborník. Ale pokud chci něco prodat, musím mít komu, ne? Konkrétně se zemědělskými produkty to je pro mne celkem jednoduché. Rozhodila jsem info mezi známými. Kdybych se rozhodla vyrábět třeba košíky, pořídila bych si e-shop, protože košíky se nekazí. Kdybych se rozhodla vyrábět sýry, udělala bych nejdříve ochutnávku a potom bych vyráběla dle objednávek...a tak dále. Ale já se držím celkem při zemi. Šla bych jen do takového rizika, které by náš rodinný rozpočet unesl.
|
Kreaty |
|
(11.2.2015 16:55:23) no zeptat se mezi známými můžu, to mi ale všichni řeknou že jo, pak to přinesu a bude to horší , ne vždycky je to risk a nějaké výpočty jsou v tohle k ničemu, když neodhadneš tržby, tak spočítat si náklady je pro nic
|
Katka. |
|
(11.2.2015 17:09:07) No já bych se došla zeptat na hygienu jak přesně si představují výrobnu, kde bys ev. vyráběla sýry a další produkty, protože doma ve svojí kuchyni to dělat nemůžeš.
|
|
keep smiling | •
|
(11.2.2015 17:12:20) Blanket, to ale nejsme v rozporu. Každé podnikání a mezi to počítám i farmaření je risk. TAkže člověk buď riskuje tolik, kolik si může dovolit...a buď to vyjde nebo ne. Nebo neriskuje, jako třeba ty. Nebo riskuje vše a může nebo nemusí, se dostat do průšvihu. Ale zrovna domácí výroba sýrů mi přijde jako minimální riziko, pokud si člověk ošéfuje tu výrobu na objednávku. Mám takhle několik dodavatelů a funguje jim to. Netuším ovšem, jak dobře je to živí.
|
|
|
|
|
|