Tante Bante |
|
(8.5.2015 10:52:29) Po pěti letech denního provozu v bolestech dodýchala naše milá a milovaná pekárna Lidl. Výsledek pitvy konstatuje smrt z dlouhodobého přetížení zpracováváním těžkého kvasového žitného těsta. Prosím, poraďte, kdo máte zkušenost s pečením žitného kvasového chleba v mašině. Existuje pekárna na tohle myšlená? Existuje nějaká, která vydržela víc než náš Lidl? Kdybych kupovala novou, ocenila bych signál momentu, kdy vyndat háky, popř. aby si to i samo nasypávalo zrní, ale to není nutné. Nebudu teď u toho, přečtu si odpoledne, pokud bude co, děkuji všem za příspěvky k tématu.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(8.5.2015 11:24:59) Možná Eta Duplica Vital
|
Tante Bante |
|
(8.5.2015 13:00:47) Dík, ta je známá, máš ji? Uvažuju o ní.
|
neznámá |
|
(8.5.2015 13:17:36) Já jí mám. Zatím jsem kváskový chleba nezkoušela, jsem nějaká líná dělat kvásek. Zdá se v pohodě, akorát občas, při těžkém těstě vyjede hák a protáčí se. Je potřeba to občas zkontrolovat. A celkově mám pocit, že stará pekárně hnětala líp, tahle většinou hněte pouze kouli těsta na jednom háku. Chlap na ní koukal a nezdálo se mu zpracování, přišla mu nekvalitní, ale to nevím, mě se zdá v pohodě. Zatím funguje jak má (mám jí měsíc), ale taky jsem od ní nechtěla žádný složitosti jako právě kvásek. Oceňuji program na marmeládu, který pouštím na mléčnou rýži/kaši. Moje stará pekárna míchala hned a dost se ničila nádoba. Eta chvilku počká až se vše provaří a nic nikde nedrhne.
Vymakanější Duplica je Sana, asi jsem měla jít už do ní, stejně musím dokoupit nerezovou nádobu.
|
Majoranka |
|
(8.5.2015 13:56:16) Mám Sanu 2 roky a jsem velmi spokojená. Je konstruovaná na pečení kváskového chleba, kvásek je v ní hotový za cca 3-3,5 hod.. Jen je dražší.
|
Tante Bante |
|
(8.5.2015 15:28:08) Jo, tak to je slovo do pranice. Sana 2. Jdu to okouknout. Dííík.
|
Majoranka |
|
(8.5.2015 19:07:04) Bylo myšleno, že mám Sanu dva roky.
|
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(8.5.2015 13:35:21) Já mám Domo B 3955, kváskový utáhne, ale nepeču ho pravidelně.
|
|
|
|
Fren |
|
(8.5.2015 11:29:26) jéjda,já zrovna včera koupila ve zdravé výživě čerstvý žitný kváskový chleba,za 29,-Kč.
|
Tante Bante |
|
(8.5.2015 12:59:39) No vidíš, mě vyjde kilo a čtvrt bochník na osmnáct.
|
Fren |
|
(8.5.2015 15:23:13) + pekárna!,+ elektřina! Ale já to spíš psala kvůli tomu,že jsem byla nadšená z toho kupu jako takového,že jsem objevila obchod se zdravou výživou 1), a že tam měli zrovna tento chleba2),o kterém jsem nedávno četla,že je zdravý
|
Tante Bante |
|
(8.5.2015 15:26:57) To je, Fren, i s elektrikou a amortizací. Je hezké, že máš radost, ale snad se dá pochopit, že pro mě je celkem jedno, co za kolik prodávají u vás ve zdravé výživě.
|
|
zerat |
|
(8.5.2015 21:45:27) Dřeň, doma pečenému kváskovému se žádný kupovaný nevyrovná. Domácí má intenzivnější vůni i chuť. Navíc si ho uděláš jaký zrovna chceš ;-)V mlýně kupuji kilo jakékoliv mouky za 10 Kč. Takže to ani cenově nevychází špatně. Navíc od doby co ho péči se u nás chleba nevyhodil a děti si ho berou i místo rohlíku. Jen teda já nepoužívám pekárnu...
|
zerat |
|
(8.5.2015 21:48:17) Teda přispívat z mobilu je název :-(
|
zerat |
|
(8.5.2015 21:49:12) mazec :-D
|
|
|
|
|
|
|
Martina, 2 kluci |
|
(8.5.2015 13:17:30) Nechceš začít péct v troubě? Stačí ti ošatka a skleněný pekáč. Namichas v běžné míse. To je jen tak mimo...
|
Tante Bante |
|
(8.5.2015 13:53:26) Nechci, ale i tak budu muset, než pořídíme novou mašinu.
|
|
Lei |
|
(8.5.2015 14:27:24) Muž mluvil svého času o značce Sana. Byl hodně nalomený ji koupit, hlavně kvůli možnosti regulace teploty během kynutí, co si pamatuju. Ale nějak nedospěl k finálnímu rozhodnutí. Peču (zatím) v troubě, zrovna minulý týden jsem si konečně koupila klasickou ošatku a jsem z toho úplně odvařená, jak to nechává ten krásný vzorek na chlebu . Ale jelikož ne vždy vychytám noční proud, tak to asi v troubě tak levná záležitost nebude. Teda ne, že by ses na to, tante, ptala . Jen dotaz, proč nechceš péct v troubě? Je to otázka spotřeby?
|
Tante Bante |
|
(8.5.2015 15:23:57) Ahoj, je to otázka nejen spotřeby. Mám ošatku, umím udělat chleba ručně v ošatce a mívám ho krásný, že i méně zdatné paní si s tím vydělávají pořádáním workšopů. Jenže já mám šestičlennou rodinu a většinou ještě někoho k tomu, kuchyň velikosti dva metry čtvereční a mám celý den hodně práce, minimálně dvakrát denně vařím, denně dělám ten chleba a většinou ještě i další pečení, mj. třeba ani nemám kam postavit těsto kynout, aby bylo v bezpečí před batoletem, ve vhodném klimatu a já měla kde vařit ostatní jídla. Nejsem v situaci, kdy bych řešila, jestli je chleba z mašiny dost stylový, dělám ho čistě proto, že potřebujeme chleba a nejde koupit takový, který by byl žitný, k jídlu a nestál dvojnásobně než domácí výroba. Líbilo by se mi to, ale nemám čas na hraní, abych všechno pochystala, musí to odsýpat a pičičandy jen o svátcích. A navíc se teď musím učit na státnice z pedagogiky, napsat jakousi pošahanou diplomku, ověřit ji v praxi a udělat znovu bakalářské státnice z biologie, což je pro učitelku hudební výchovy v domácnosti se čtyřmi dětmi zaznamenatelná činnost. Bez mechanizace se neobejdu.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(8.5.2015 15:27:33) Taky mám ošatky, kulatý i oválný, ale když vím, že ten celý bochník rozkrájím na svačiny, upeču hranatý v pekárně. Když si chci hrát, pekárna mi udělá těsto a pak peču ošatkový v troubě.
|
Tante Bante |
|
(8.5.2015 15:28:49) No přesně.
|
|
|
Lei |
|
(8.5.2015 18:12:39) Jé, já jsem to s tou ošatkou nepsala jako že upozorňuju, jak se to má dělat . To jen, že z ní mám radost. Tyhle důvody úplně chápu, já dnes měla v domě takovou zimu, že jsem ráno kvásek strčila do dětské postýlky do peřin :D. A zrovna tu mám kamarádku a šly jsme na vycházku, ze které jsem se musela nechat přiblížit traktorem, páč jinak by mi bochík překynul. Tudiž jsem v zajetí úplně čerstvých úvah, jak to pečení chleba (klasické) tak nějak tiše, ale jistě určuje běh dne.
S tím vším ostatním intelektuálnem přeji hodně zdaru!
|
Tante Bante |
|
(8.5.2015 20:02:09) Jo, já vím, žes to tak nemyslela, díky . Ale přesně právě tak to je, že to pečení reguluje den. Když to je v mašině, tak to není tak přísné. A kynutí je úplně bez problému. Popravdě, nic bych si nepřála víc, než vykašlat se na intelektuálno a řídit den cyklem kvasu. Jenže to nejde, no.. karamba.
|
|
|
Girili |
|
(8.5.2015 21:36:38) Teda, rikala jsem si, co toho mam, ale kdyz jsem si precetla tvuj prispevek, jsem opet zdrcena, jaky jsem totalni nestihaci neschopny flakac.
Pardon, ze k pekarne neporadim, take bych takovou rada, tak snad se tu neco dozvim.
|
Tante Bante |
|
(8.5.2015 22:06:57) Mám toho plný brejle, jenže mi nic jiného nezbývá. A někdy mám chuť do toho kopnout. Aspoň mít normální kuchyň..
|
|
|
|
|
|
Hadice a hadi |
|
(8.5.2015 13:31:17) Mám Moulinex XXL, utahne vsechno. Zatím ji mam asi rok, tak snad ještě vydrží.
|
|
withep |
|
(8.5.2015 15:29:27) Zkušenost nemám, peču v troubě, ale kdysi jsem o pekárně uvažovala a měla jsem předvybranou takovou nerezovou krásku zn. Unold. Měla nastavitelnou dobu a teplotu kynutí, což tehdy měla málokterá, nevím, jak je to teď.
Možná to byla tahle: http://domaci-pekarny.heureka.cz/unold-68415/recenze/#section. V popisu píšou, že zvládá i tužší těsto, nu pročti recenze a uvidíš.
|
|
Raduza |
|
(8.5.2015 19:59:05) Jestli pekarna Lidl vydrzela pet let, tak je super. Pochybuji, zd ti nektera vydrzi dele. Mam Moulinex, zda se mi, ze utahne vse. Ald pochybuji, ze by makala pet let kazdy den. Zustala bych u lidlu, ale netusim, kdy ji budou mit.
|
Len |
|
(8.5.2015 20:38:12) Mam Panasonic, uz sedm a pul roku a maka porad a skvele. Kvasove testo jsem bohuzel nezkousela, nejak se necitim na to zakladani kvasku, ale pred par dny byl novy typ na Amazonu ve vyprodeji a tam bylo v recenzich, ze kvasovy zvlada perfektne. Musim to taky zkusit, vzdy po navsteve CR mam chlebovy abstak.
|
Tante Bante |
|
(8.5.2015 20:54:06) Též díky za tip. Kvas, kdybys chtěla, tak je nejlepší, když ti někdo dá. V pohodě ho dovezeš, pokud ho teda propustí letiště, to nevím. Možná by šel propašovat. Nebo nějaký dárce z Británie. Ale jde i založit, už jsem to zkoušela podle tohohle návodu: http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=4366 a vyšel mi dobře napoprvé, měla jsem ho rok, pak chcípl v zimě, když manžel odmítal topit na víc než 19 Celsiů ve dne, takže jsme měl v noci v bytě okolo šestnácti a to už na kvas bylo příliš málo.
|
Len |
|
(9.5.2015 13:20:12) Tante, diky moc, ja to zkusim, i kdyz v zime to u nas asi taky bude problem Prevazet radsi nebudu, uz mi otevreli kufr i kvuli vyplni do zubu, tohle by se jim asi taky nezdalo
|
Tante Bante |
|
(9.5.2015 19:11:19) Kdyby to bylo večer ve zprávách, zamávám ti .
|
|
|
|
|
Tante Bante |
|
(8.5.2015 20:46:49) Bromelie, to je přesně ono. Ta pekárna stála dvanáct set a makala pět let denně práci, na kterou vlastně ani není udělaná. Je klidně možné až pravděpodobné, že nic lepšího si nekoupím. Mašina ze sedm litrů, i když vypadá hodně lákavě, pravděpodobně úměrně dlouho (25 let) nevydrží... jenže než bude v Lidlu zase pekárna, může utéct hodně vody.
|
Majoranka |
|
(9.5.2015 9:36:25) Podívej se na se na stránky autorů a prodejců SANY - http://minipekarny.cz/doc/doplnky.pdf Cena mi vychází cca na 6 tis. i s doplňky. Myslím, že když si vezmeš pouze nerezovou formu, část z ceny za teflonovou Ti odečtou. Když jsem s p. Reisem mluvila naposledy, tak říkal, že mají zvýhodněnou cenu na odběr pekárny i s doplňky. Nevím, zda to ještě platí.
|
Majoranka |
|
(9.5.2015 9:51:23) Reissem
|
|
Tante Bante |
|
(9.5.2015 19:10:37) Díky, dumám nad tím.
|
|
|
|
|
|