Filip Tesař |
|
(11.4.2016 14:33:58) Českej turek nebo rozpustný je pro mě volba mezi oprátkou a šibenicí. Piju kávu z džezvy, tj. technicky tureckou (který Turci říkaj arabská), našel jsem jakžtakž chuťově vyhovující sortu kávy (pozor: neřídí se to cenou ani značkovostí); dřív jsem si vozíval kafe z Balkánu, kde se dá pro dobrý kafe prostě kdekoli zajít do mistní sámošky. Holt mi máme zase dobrý pivo.
Český espresso taky nebejvá nic moc, i když se to oproti počátkům trochu zlepšilo (na extra drahý podniky nemám, tam situaci neznám). S tím se nic nenadělá, časem to bude ještě o něco lepší. Kvalitní to holt bude na jih od Alp, kde je ta kultura delší a vychutnání kafe kvůli jeho chuti je rozšířenější, u nás se zkrátka pije mnohem víc kvůli tomu, aby člověk do sebe dostal kofein. Zas máme dobrý točený pivo.
|
Filip Tesař |
|
(11.4.2016 15:16:03) Působím asi vybíravě, ale já ho považuju za lepší, než bylo řekněme před 15 lety, ale porůznu na Balkáně klidně ve vesnici v nadmořský vejšce 1500 metrů jsou dvě kavárny a ty soupeřej v tom, kdo bude mít lepší espresso. A v obou má výraznou chuť, voní až na ulici a pěna se dá krájet - a nemaj žádný speciální přístroje.
|
|
Peppa |
|
(11.4.2016 15:24:13) Ve vetsine beznych ceskych restauraci sice delaji espreso, ale nedobry. Neni to jen o pristroji, je to taky o obsluze a hlavne o kave. Takze i kdyz do drahe masiny nasypou hnusnou levnou kavu, tak z toho dobre kafe proste nevytece. K dotazu, v kavarnach si davam latte nebo capuccino, doma z mocca konvicky nebo french pressu. Od doby, co kupujeme cerstve prazenou kavu a meleme si ji sami keramickym mlynkem uz mi rozpustna vubec nechutna. Takze vlastne ani turek ani rozpustna.
|
Filip Tesař |
|
(11.4.2016 15:27:46) Na Balkáně je výborný, že tam je spousta drobnejch místních pražíren.
Když se káva praží ve velkým, tak se pravidelně trochu přepraží, protože jedině pak je jistota, že každý zrnko bude opravdu pražený. Plus velký pražírny do toho semelou spoustu šlupiček. Proto není značka jako značka, velká značka pro mě nic moc, jakkoli je věhlasná a drahá, česká, německá, holandská... další moc neznám.
Úplně nejlepší bejvala pro mě taky tak, co ji mi ji v pražírně, čerstvě upraženou, na místě namleli.
|
|
Len |
|
(11.4.2016 16:24:11) Ja z konvicky klidne vypiju i cervenou Lavazzu a mam z toho pozitek. Espresso je na kavu mnohem narocnejsi, mam uz sve oblibene druhy, farmy a dva online obchody, kde nakupuju po pul kile, aby to cerstve vydrzelo do posledniho zrnicka. Pressovac mam super, ale z Lavazzy nebo Illy poradnou penu neudela a dobry to neni. Konvicka je poklad.
|
|
|
Filip Tesař |
|
(11.4.2016 15:45:29) No jo, to je můj případ.
Ještě před pár lety mnohde český baristi se extra moc nevyznali v různejch těch mléčno-sladkejch specialitkách, nebejvalo až tak výjimkou, že všechno bylo "kapučíno", v tomhle se to opravdu zlepšilo.
|
|
Peppa |
|
(11.4.2016 16:46:29) Ja piju s mlekem, samotna mi nedela dobre na zaludek. Ale i tak poznam rozdil mezi guatemalou a jihlavankou
|
|
|