neznámá |
|
(18.11.2017 15:36:44) Tak do hodinky se už nechá udělat většina jídel, to už není až takový problém. Sice to v mém případě bude v kuchyni vypadat jak po výbuchu, ale jídlo bude.
To co sem dávala Tina je sice fofr vaření, ale Tina snad promine, když napíšu, že je to z nouze ctnost, moje rodina by takový týden prostě nezkousla ( a Tině celkem závidím nenáročnou rodinu).
Já jako fofr jídla ráda dělám husté polívky třeba porkovou, bramborovou nebo brokolicovou, ovšem to mi půlka rodiny nejí a druhá půlka k tomu potřebuje domácí housky, takže je mi to opět k ničemu. A tak je to u nás se vším, buď mu půlka rodiny nejí nebo k tomu potřebují nástavbu nebo drahý pronese, že je to voj.bávka a u nich se to tahle nikdy nedělalo a není to ono (naposledy na rozlítaný ptáčky).... Prostě vždy se najde někdo kdo to negativně okomentuje.
Navíc chlap je v jídle děsně konzervativní, to co se u nich nedělalo nikdy nedá do pusy, takže jsem u něho neuspěla teď ani s husou s lokšema. Lokše prostě pouze s povidlama a k huse nepatří.
|
TaJ |
|
(18.11.2017 15:47:02) Neznámá, v pohodě, nevím, mě fakt nepřijde rajská s těstovinami, nebo pečené kuře jako znouzectnost...ani to rizoto, dáme si k němu třeba červenou řepu, nebo nakrájíme okurku, rajčata....jo, my fakt nejsme na jídlo nároční...taky jsme dělávali svíčkovou apod., ale teď už tak často ne, máme míň času a synovi třeba hrozně chutná svíčková, co mají v té jídelně v Globusu, i maso mají krásně měkké, takže si ji jednou za čas dává tam... z těch "lepších" jídel děláme občas pečenou kachnu, dovnitř dáváme ještě brambory, k tomu červené zelí, bramborový knedlík...ale to spíš když máme třeba nějakou oslavu apod...občas uděláme řízky s kaší...my nejsme až tak masoví...jinak brokolicovou polévku máme taky rádi, děláme taky....ještě jsem předtím vynechala zapečené těstoviny a dušené vepřové kostky ve vlastní šťávě, trochu zahuštěné...nebo s mrkví... A co vaříte vy, že by tyhle naše jídla rodina nezkousla? Teď to nemyslím nijak špatně, jenom mě to prostě zajímá...
|
Senedra |
|
(18.11.2017 15:50:31) pečené kuře s nádivkou a vařenými bramborami miluju, bohužel rodina už méně, já bych ho mohla každý týden.. Neznámá a nechceš kapku drahouše poslat kamsi?
|
neznámá |
|
(18.11.2017 15:53:50) Senedro, někdy tu chuť mám a často to i udělám. Ale taky nejsem zrovna snesitelný člověk, taky musí zkousnout hodně věcí, tak nějak se tolerujeme.
|
|
TaJ |
|
(18.11.2017 15:53:55) Senedro, přesně, taky děláme s nádivkou, nebo někdy pečeme jen kuřecí stehna a nádivku uděláme ve formě současně při jednom pečení...většinou máme třeba k večeři to kuře s bramborem, k tomu plátky nádivky...co zbyde, tak druhý den buď rizoto, nebo třeba tu opečenou nádivku, k tomu brambor a nějaký salát nebo zeleninu...a je další jídlo...nevidím na tomhle nic, co by se dalo označit jako znouzectnost...jedí to bez problémů syn i manžel...
|
Hanka 75 |
|
(18.11.2017 22:01:21) mohu poprosit o recept na nádivku, zkusila bych to. Předpokládám, že tam patří housky, rohlíky a ty nám zbývají, možná bych je tak mohla využít.
|
TaJ |
|
(18.11.2017 22:24:34) Hanko, u nás nádivku dělá většinou manžel, ale přísady si asi vybavím taky - rohlíky (starší) na kostičky, do toho rozklepnout vajíčko, sůl, na pánvičce zesklovatět cibulku a česnek, přidat do směsi, přidat mléko, případně se tam dají nasekat nějaké bylinky - petrželka, řeřicha apod...všechno promíchat a my to dáváme do formy na srnčí hřbet (biskupský chlebíček apod.), my dáváme formu do trouby vedle pekáče s kuřetem, peče se dokud to nemá trochu kůrčičku, nebo do toho píchnu špejlí, jako třeba u bábovky...
|
Senedra |
|
(19.11.2017 10:36:44) nakrájím tak 5-6 rohlíků na kostičky, dám do mísy, přeliju trochou mléka ( fakt nevím 1-2 dl), přidám 4 vajíčka, osolím, opepřím, přidám rozetřený česnek dle chuti, majoránku, trochu másla pokrájeného na plátky. Někdy přidám pažitku, mladý porek, jiné bylinky. Když se mi hoooodně chce, přidám oloupané mandle, případně z bílků vyšlehám s trochou soli sníh. Nechám tak cca hodinku, aby rohlíky změkly. Pak všechno promíchám dohromady. Když je nádivka moc suchá, přidám mléko, když je moc vlhká, přisypu strouhanku. Nádivku buď lžící nacpu do kuřete - někdo jí dává pod kůži, já ne, zbytek dám přímo do pekáčku. Peče se asi tak 45 minut, takže se musí ke kuřeti dávat až po nějaké době. Případně jí peču vedle, v nějaké zapékací misce. Ta se musí vymazat a vysypat strouhankou. Milujeme kousky nádivky, které spadnou do výpeku z kuřete. Pokud mi někdy doma zbyde pečené maso ( vepřové, kuřecí, králičí) nebo uzené, tak ho pokrájím na drobnější kousky a dám do samotné nádivky a upeču. Máme ji pak jako slanou buchtu nebo k ní udělám špenát a brambory. Můžeš zkoušet různé koření, občas dávám třeba provensálské, někdo přidává ořechy, játra,.. možností je spousta.
|
|
|
TaJ |
|
(18.11.2017 22:29:32) Jinak nám rohlíky taky často zbývají, ale nevyhodíme nic...část dáváme usušit a pak semeleme na strouhanku (tu vůbec nekupujeme) a část jich rovnou ještě než úplně ztvrdnou nakrájíme na kostičky a máme je ve větší míse (hodí se pak průběžně třeba právě do té nádivky, nebo do sekané, případně osmahnout do hráškové polívky apod...)...no a když se nám těch suchých rohlíků sejde moc, tak je dáme do pytle a nosíme je tady kousek od nás do ohrady ovečkám...
|
|
|
|
|
neznámá |
|
(18.11.2017 16:16:16) Což to můžu, ale není to rychlé vaření
Pondělí - kanec na šípkové (dle drahého svíčkové) s br. knedlíkem, teplý dýňový kompot Uterý - zbytek kance, hovězí vývar se svítkem, pstruh na másle a dom. chleba středa - to nebyl čas - palačinky s marmeládou pro děti, brokolice na česneku se sýrem ( to sem jedla jen já), chlap si dělal bifteky čtvrtek- koprovka s vejcem a hovězím, svítek (tročku jiný než do polívky), brambory včera bylo čerstvé dom.uzené, chlebíčky se br.salátem, dom. chleba, bramboračka, štrůdl - měli jsme tu návštěvu dnes dojídáme zbytky ze včerejška.
V tomto modu jedem po celý rok. Samozřejmostí je ke všemu zelenina. Ale základ jsou těžká, chlapská jídla. Snažím se alespoň jednou týdně rybu a jednou týdně luštěny - což mi teda tento týden nevyšlo, zítra je neděle, to by rodina luštěniny nedala. Já mám teda problém, že neumím vařit rychle, je nás hodně a jsou rozežraný, takže i palačinky jsou na dlouho. Těstoviny rodina moc nemusí a když už tak třeba s gulášem nebo s boloňskou, kterou já teda věřím hodně dlouho, rychlou boloňskou neumím a asi ani nechci umět.
Minulý týden - ptáčci, pečené kuře se zelím a knedlíkem, štika, fazolový guláš s chlebem, jahelník, bramboráčky a katům šleh.....
|
TaJ |
|
(18.11.2017 16:22:13) Neznámá, tak my třeba tu "boloňskou" děláme tak, že osmahneme mleté maso, cibulku, hodně česneku, přidáme rajský protlak a oregano...je to za pár minut a zase tak moc nezdravé to taky není...
|
Gabi444 |
|
(18.11.2017 16:24:32) Aha, no tak to pak neni bolonska, ikdyz i tak je to urcite jedle.
|
TaJ |
|
(18.11.2017 16:27:31) Gabi, jasně, tak my nemáme potřebu dělat pravou boloňskou, pro nás je boloňská spíš pojmenování pro nějakou podobnou červenou omáčku na těstoviny...a tohle je jednoduché a celkem i zdravé, nic závadného tam není...a je to hotové, než se uvaří těstoviny...
|
|
jak |
|
(18.11.2017 17:30:19) Na panvi zelenu, tak 500 gramu. Do toho rajcatove pyre, koreni. K tomu tortily, kuskus. Do 20 minut jime.
|
|
|
|
TaJ |
|
(18.11.2017 16:26:06) Vidíš a koprovku děláme taky, ale jenom s vejcem a bramborem, maso nám tam nikomu nějak nechybí a uzené děláváme taky, sice ne domácí, ale buď s čočkou, nebo s bramborovou kaší...
|
neznámá |
|
(18.11.2017 16:37:08) My uzené a celkově uzeniny až tolik nemusíme, ale je to manželův koníček, takže ho párkrát do roka udělá, většinou na nějakou akci, čerstvé z udírny ho máme celkem rádi a co se nesní jde do mrazáku. Ze zamraženého občas udělám šunkofleky, ale většinou tam zůstane dlouho, kolikrát se do dalšího uzení ani nesní, vytahuje ho většinou chlap, když zjistí, že není navaříno dle jeho gusta.
U nás je trošku jiná situace, já mám čas vše vařit dlouho.
Pro mě je asi nejrychlejší a nejjednodušší ryba na másle, to mi jedí všichni. Ovšem to musím dokopat drahého, aby tu ryby zabil a vykuchal, já ji prostě vraždit nebudu.
|
TaJ |
|
(18.11.2017 16:44:50) My uzené normálně koupíme balené, část vždycky uděláme třeba s tou čočkou, nebo s br.kaší a zbytek druhý den do šunkofleků...
|
TaJ |
|
(18.11.2017 16:45:51) No a z toho všeho tady jsem dostala hlad...půjdu si asi sehnat něco k jídlu, zásoby z domova už došly...
|
|
|
|
|
Pruhovaná |
|
(18.11.2017 16:30:36) Neznama, díky. Ale nevím, mně to nějak zásadně vymazlenější, než u Tiny, nepřijde. Akorát trochu těžší jídla. Fazolový guláš dá míň práce a přijde mi míň "náročný", než omeleta s bramborami, kuře se zelím (taky to milujeme ) a knedlíky srovnatelné s kuřetem s bramborami a nádivkou...
|
neznámá |
|
(18.11.2017 16:41:19) Pruhovaná asi to srovnatelné je. Možná už jsem dost ovlivněná chlapem, který by to prostě nejedl a nelíbilo by se mu to. Fazolový guláš je samozřejmě s hovězím, prostě guláš +fazole, bez masa by mi to nikdo nejedl. Knedlíky mi přijdou náročný dost, nesnáším patlání knedlíků.
|
TaJ |
|
(18.11.2017 16:43:13) Neznámá, manžel dělá hrníčkové knedlíky, jak houskové, tak i "chlupaté" bramborové, jen se zamíchá těsto a nalije do hrníčků a dá vařit, pak se jenom vyklopí, takže žádné patlání
|
neznámá |
|
(18.11.2017 16:49:56) Nojo, jenže to bych těch hrníčků muselo být. U nás je jednodušší knedlík do šišky. Hrníčky nebo dokonce hrníčkové z mikrovlnky si nechám až na důchod. Ráda bych zavedla, že nádivka je příloha, ale nějak mi to rodina nepobírá.
|
TaJ |
|
(18.11.2017 16:57:00) Jo, to je fakt, my máme 4-5 hrníčků, takových vyšších a pro nás tři to stačí na několik jídel, většinou to máme jeden den k večeři, druhý den já jídlo do práce a ještě zbyde ještě pro někoho na večeři, třeba opečené s vajíčkem, nebo k tomu třeba synovi vytáhneme nějakou zamraženou rajskou...když je to na jednu porci apod...
|
|
TaJ |
|
(18.11.2017 16:58:20) Neznámá, u nás nádivka není příloha, ale dokonce i třeba "hlavní" jídlo - opečená a k ní brambory a nějaký salát nebo kompot a bez problémů to jedí oba chlapi
|
|
Pruhovaná |
|
(18.11.2017 18:41:11) Já peču nádivku spolu s kuřetem, velikou šišku, i dvě, protože ji každý miluje (ale musí se péci s tím kuřetem). Na druhý den většinou nezbyde...
|
Senedra |
|
(18.11.2017 18:50:13) Já peču část nádivky v kuřeti, část vedle, rodina je striktně rozdělena na příznivce "vnitřní" a "vnější" nádivky. A na Velikonoce peču hlavičku, což je něco hodně podobného.
|
|
|
|
|
Pruhovaná |
|
(18.11.2017 18:36:47) Jo, to jsem si tipla, že s masem , u nás by taky jen z fazolí neprošel. Ale guláš mám jako snadný jídlo, dusí se sám .
|
|
|
|
|
-Velšice- |
|
(20.11.2017 7:00:57) Uf. Jsi dobra. Ja bych si pochutnala, ale tak jednou za dva tydny. Na me by to bylo strasne tezky a deti tuhle kuchyni nemusi vubec. Ti miluji minutky.
|
|
|
|