Girili |
|
(10.1.2018 13:19:34) Prosim vas, kde kupujete dobre zrnkove kafe? Zatim nemam misto pro poradny kavovar s mletim, takze idealne, kde mi ho i cerstve umelou. Delam kavu ve french press nebo ted od Vanoc v nove kafetiere, ale porad to nejak neni ono.
Diky.
|
K_at |
|
(10.1.2018 13:35:40) Kup dobry mlynek a mel si sama. My jsme spokojeni s Lavazou. A obcas kupujeme na Kava.cz. mlynek mame moderni, ale klasickeho typu - s klikou. Nastavis si tam hrubost dle libosti. Kavovar - nove Catler. A je vybornej.
|
Girili |
|
(10.1.2018 13:49:47) O mlynku jsem uvazovala, ale mam fakt malou kuchyn a nevim, jestli jsem v kavove kulture az tak pokrocila, abych rozsirila "obrad" pripravy kafe i o mleti. ~; Pred casem jsem koupila dobre kafe, ktere mi cerstve umleli v jedne kavarne na druhem konci Prahy a bylo to fajn. Ale je to pro me hodne z ruky a navic jsem pozapomnela, kde to presne bylo, zabloudila jsem tam nahodou.
|
|
|
Len |
|
(10.1.2018 13:41:42) Kupuju cerstve prazenou, stredne prazenou. Myslela jsem, ze konvicka udela dobrou kavu ze vseho, pred Vanoci jsem koupila kavu v Lidlu, takove ty barelky a je hnusna v kavovaru i v konvicce. Uz zadne experimenty a jen cerstvou(nebo Nespresso).
|
Girili |
|
(10.1.2018 13:52:16) Ja uz tu mam prave taky dva balicky nacate kavy a nechutna mi ani jedna - mleta vakuovana Lavazza a druha je nejaka z fair trade stanku.
|
Len |
|
(10.1.2018 14:45:38) Girili, jakou mas tu Lavazzu? Ja se priznam, ze jsem ujeta na cervenou mletou v moka konvicce, je to presne ta italska chut jak si ji pamatuji dvacet let zpet. A vune. Akorat teda chutnejsi je urcite cerstva. Momentalne mam jednu oblibenou brazilskou, kupuju po kile, mam to na ten mesic. Opravdu zatim jedine, co mi z konvicky nechutnalo, byl ten Lidl a to pry byla nejaka jejich vyberova kava, radsi nechci vedet, jak chutna ta normalni.
|
Len |
|
(10.1.2018 14:51:02) Jo a mlynek mam vlastni, takze melu pred pouzitim. Osvedcilo se mi mleti na espresso i pro moka konvicku, to hrubsi konvickove mleti nedela takovou "hladkou" chut jako namlete na espresso.
|
|
K_at |
|
(10.1.2018 14:53:21) My máme nějakou černou....??? Asi. Zrnkovou teda.
|
|
|
|
|
Ningit |
|
(10.1.2018 15:00:42) Důležitá je nejen dobrá káva, ale i dobrá voda! Pokud vám neteče z vodovodu, možná by stálo za to pouvažovat o vaření kávy z balené vody. Mám zkušenost, že u nás doma (kde máme vodu opravdu vynikající s parametry kojenecké vody) mi úplně stejná káva chutná mnohem víc než třeba u syna, kde mají vodu z kohoutku horší kvality. Takže i na to pozor. Jinak já kupuji pro běžné používání kávu z pražírny Longberry (Kralupy n. Vltavou) u nás v malém kávovo-čajovém obchůdku. Špatná není ani káva z Oxalisu a vynikající kávu má Doubleshot, ale pokud vím, tak mají jen e-shop. Vřele doporučuji investovat do dobrého ručního mlýnku a mlít si jen to množství, které člověk momentálně potřebuje. V kombinaci s french-pressem (a s tou dobrou vodou! ta je hodně důležitá!) to podle mého nemá chybu!
|
darinaa |
|
(10.1.2018 15:30:56) Než jsme pořídili kvalitní pressovač, používali jsme elektrický strojek asi za 300Kč a následně frenčpress. Teď v něm melu mák a moučkový cukr
Kvalita vody co se týče chuti se dá výrazně zlepšit použitím konvice s uhlíkovým filtrem Brita. Je to určitě lepší varianta než voda z petky.
|
|
Girili |
|
(10.1.2018 19:54:58) Vodu myslim nemame spatnou, resp. mam vyzkouseno, ze se z ni da uvarit i dobra kava. U nasich je vyrazne tvrdsi voda a stejna kava tam skutecne chutna jinak, ale nedokazu rict, zda hur ci lepe.
|
|
|
angrešt |
|
(10.1.2018 16:15:10) Kupujem v Doubleshotu. Mlýnek máme ruční Hario, namletá rychle degraduje, takže manžel mele tak max. na 3 dny dopředu. Pražená káva (i neumletá) ztrácí aroma a chytá plísně řádově v týdnech, tj. kávu, kterou bezpečně nespotřebujeme max. do měsíce, dáváme v těsnící krabičce do mrazáku. Kávovar nemáme a nechceme, kvalitní jednodruhové kávy je do kávovaru škoda, je to dost nešetrný způsob přípravy, vysoký tlak mění spektrum aromatických látek, které se z kávy uvolní. Ale u manžela v práci do kávovaru používají speciálně míchanou směs od Doubleshotu, která je levnější než ty jednodruhové.
Na přípravu používáme frenchpress, moka konvičku a občas filtry.
Hlavně doporučuju vyhnout se kupování kávy tam, kde ji mají nasypanou upraženou v takových těch průhledných dávkovačích - je to v teple, na světle a navíc to jen dosypávají, tj. trvale se jim tam točí a drží stará zrna, která urychlují plesnivění a žluknutí. Praženou kávu by měli v obchodech skladovat v chladu a ve tmě a prodat do měsíce.
|
Muumi |
|
(10.1.2018 17:25:28) Jsi můj člověk. My teda meleme na každé kafe extra. A ještě víc než Doubleshit nám chutná La Boheme, tam máme předplatné. A nejnovější objev Nord (nebo North, teď nevim, sakra) Beans z Liberce. Znáš Bialetti Brikka? Co jsme koupili, už netoužím po kávovaru. Ale tu používá hlavně manžel, já filtruju.
Oxalis a podobné v OC nebrat! Kdo ví, jak dlouho se to tam vali. Najdi si prazirnu i vás, nebo objednávej přes net, kávové předplatné je úžasný vynález.
|
angrešt |
|
(10.1.2018 17:42:04) Muumi, pro mé ruce je mletí dřina (mám na jedné ruce následky po špatně zhojeném poranění kloubů) a tak mele pouze manžel, tedy musí do zásoby pro mě:) Jinak samozřejmě namletá těsně před je ideál.
|
Muumi |
|
(10.1.2018 17:46:45) No dřina to je. Kolikrát jsem tak lina, že si říkám, jestli ho fakt potřebuju 🙂
|
|
Len |
|
(10.1.2018 17:59:05) Ja mlela na Hariu par mesicu a od te doby mi trosku divne funguje zapesti Mlela jsem tak na tri kavy najednou, v konvicce delam jen rano a tocit mlynkem rano v pul sedme opravdu nejsem schopna
Ted si tu prasacky popijim latte z nespresso pristroje, ktery jsem dostala za recenzi, ma skvely system pripravy mlecne peny, takze je to skutecne mikropena a ne ta tuha hnusna vrstva, kterou dela spousta kavovaru. Dobrota. Musim to mleko zkusit nalit do kavy z moka konvicky.
|
|
|
angrešt |
|
(10.1.2018 20:48:05) La Boheme jsme taky občas brali - koneckonců, Jardové z Doubleshotu (Tvůj překlep je dokonalý ) začínali pokud vím v LBC. Ale s LBC jsme měli potíže s dodáváním, nějak to opakovaně kdesi vázlo, tak jsme je opustili. NA kvalitu jejich kávy si ale rozhodně nemůžu stěžovat.
|
Muumi |
|
(10.1.2018 22:55:30) Angrešt, právě jsem zjistila, že mi Doubleshot takhle opravuje telefon😁😁😁 já umřu 🙂 SLa Boheme je taky sranda, me roční předplatné obsahovalo asi 15 balíčků. Mají tam bordel jak v tanku.
|
|
|
|
Inaaa |
|
(10.1.2018 17:27:10) Kamaradce chutna zluta od Tchiba, uz mleta, dava ji do Bialetti, moka konvicky.
|
Inaaa |
|
(10.1.2018 17:29:49) Pracovala jsem kdysi s Italem, vozil kavu z Italie, mel stroj Saeco, daval tam kupovanou vodu, kava mi nikdy nechutnala.
Kamaradka mela stejne Saeco v Rakousku, kava nevim jaka, kava mi taky nechutnala.
V jednom podniku v Praze mi chutna kava Melodia caffe, italska, ale je to jediny podnik, kde tu kavu maji.
http://www.melodiacaffe.com/products.html
|
Inaaa |
|
(10.1.2018 17:31:00) Takze nevim cim to je, do Saeca se davala myslim kava zrnkova a mlelo se to tam, ale proste kava mi ani z jednoho toho pristroje nechutnala.
|
|
|
|
K_at |
|
(10.1.2018 17:29:30) Angrest, konvickovy je fajn, ale espresso je zase jina vec. Jsou to dve ruzne kavy.
|
angrešt |
|
(10.1.2018 17:40:31) Kat, espresso bylo vynalezeno kvůli urychlení přípravy kávy. Tj. zvýšením tlaku se aromatické látky ze zrna "vytlačí" rychleji, ale nikoli beze ztrát. Navíc většina lidí má na espressu ráda cremu, kterou je obtížné vytvořit z odrůd arabica, proto se do espresso směsí přidává i robusta, která těch bílkovin a tuku obsahuje víc a tak se to dá takto napěnit, ale samozřejmě i to činí chuť espresso připravené kávy méně jemnou a bohatou.
Velkou výhodou espressa je standardizace přípravy a pokud jsou dorženy všechny náležitosti (zejména čištění stroje), zvládne ji připravit cvičená opice. Takže mimo domov espresso beru jako fajn. Doma by to byla škoda, ráda si vyhraju s různými druhy káv, teplotami přípravy a konzumace a celkově s tím, co má vliv na spektrum uvolněných aromatických molekul.
|
K_at |
|
(10.1.2018 17:42:47) Jo, jasne. Chapu. Hlavne bych teda rekla - diky bohu za kafe!
|
angrešt |
|
(10.1.2018 17:47:36) Kat, to rozhodně, káva je nutná součást života:)
|
|
|
Girili |
|
(10.1.2018 20:02:16) angreste, ja prave nejsem takova hracicka, i ten mlynek nemame spis kvuli lenosti, na nedostatek prostoru v male kuchyni se trochu vymlouvam. Nechci si hrat s postupy, chutemi a vunemi, chci vychytat jeden postup, ze ktereho bude zarucene vzdy a co nejjednoduseji dobra kava.
|
angrešt |
|
(10.1.2018 20:46:14) Girili, obecně je káva často lepší z více mineralizované vody (ne náhodou se v Karlových Varech prodává jako specialita káva z Vřídla). Neplatí to pro každou mineralizaci, chce to vyzkoušet a vychytat, jsou lidé, kteří dělají kávu z kupovaných minerálek.
|
|
Vítr z hor |
|
(11.1.2018 6:45:03) Girili, no lenost...mlynek prave praci usetri - nemusis litat porad do obchodu, kdyz chces dobre kafe. Kava je nejlepsi cerstve namleta.
|
|
|
|
|
Drop |
|
(11.1.2018 10:03:33) Prave proto si na kafe chodim. Je velmi tezke udelat kavu, ktera je zdravotne nezavadna.To me vlastne nenapadlo,ze i v Tchibu to delaji blbe, ze to dosypavaji.
|
|
|
Vítr z hor |
|
(10.1.2018 17:30:13) Kupuji u nas v trafice od firmy Majkafe. Vyjimecne i jinde, ale jen na mistech budicich duveru a z oblasti, ktere znam. Melu na mlynku Hario, varim v konvicce Brikka od Bialetti. A dobry.
|
Inaaa |
|
(10.1.2018 17:31:29) Majkafe....?
|
Vítr z hor |
|
(10.1.2018 18:28:00) Jj. Www.majkafe.cz, kupuju Arabica Brasil (Santos NY). Jsem konzerva, tu kavu, co mam nejradeji, tady nekoupim (naposled jsem ji vydrela na Expu od zastupcu stanku dane zeme) a tahle mi taky vyhovuje. Kavove predplatne by me zabilo, potrebuju jistotu Ted se na me vanocni darce dopustil experimentu, takze otevreni ocekavam se smesi zvedavosti a obav.
|
Muumi |
|
(10.1.2018 22:59:10) Vetre z hor, tak to máš těžký! Já jsem chronický ochutnavac a těším se na nové odrůdy, ty jejich mikroloty, ach... Mně hodně chutnají africké kávy, ale teď jsme pili "lidozrouta" (Papua Nová Guinea) a taky dobrý!
|
Vítr z hor |
|
(11.1.2018 6:54:10) Afriku jsem zkousela a nic. Mam tuseni, ze cosi ze Zimbabwe mi chutnalo, ale to byla jednorazovka. Jsem spis na vysokohorske LatAm kavy, ale zdaleka ne vsechny. Kolumbie treba ne, Brazilie druhova, Guatemala jeden region, Mexiko jak kdy. A pritom mi obcas chutnaji i nektere italske smesi. Nebo doma prazena kava ze zahradky na ruzne divoke zpusoby (treba ne uplne docerna prazena zrna varena vcelku ve vode).
|
|
|
|
|
Muumi |
|
(10.1.2018 17:43:24) Chichi, stoprocentní shoda 🙂 díky regionální blízkosti a tvému doporučení 🙂 diky
|
angrešt |
|
(10.1.2018 20:43:48) Muumi, já už se regionálně neshoduju:) le Doubleshotu jsem věrná. Mmj tam mám osobní vazbu
|
Vítr z hor |
|
(11.1.2018 6:48:43) Angrest, nevis, proc je vetsina jejich kav kysela? Narazim na ne casto a nejak jsem u nich nenasla zatim nic, co by me tesilo. Leda ze mi vyjevi rodokmen kavy.
|
Muumi |
|
(11.1.2018 12:40:18) "Kyselá" káva je prostě míň pražená. Je to ze začátku nezvyk, ale pak už nebudeš schopná vypít ty přepražené do černa... Já když si objednávám kdekoliv jinde, tak si to výslovně nechávám upražit méně na filtrovanou kávu. To je teda moje laické vysvětlení, třeba se pletu.
|
Vítr z hor |
|
(11.1.2018 12:52:37) To nevim. Malo prazena v Mexiku kysela nebyla. Prazili to primo prede mnou. Spis ty bylo nadmorskou vyskou a slozenim pudy. V Guatemale jsem to taky videla z prvni ruky, tam je proste kysely region (ten, co se sem vetsinou vozi, asi protoze je nejbliz letisti). Par znamych ma finky, kde se pestuje kava. Jeden znamy je zemedelsky inzenyr, ten prisaha na kombinaci nadmorska vyska/puda/odruda.
|
Muumi |
|
(11.1.2018 12:56:20) Hele, já fakt nevím. jen mám pocit, že když se to víc upraží, tak ta kyselost ustoupí, ale taky všechny ostatní chutě s ní. Že se ta chuť hrozně unifikuje. Proto mi taky moka konvička přijde trochu škoda na některé druhy kafe, chutná mi to z ní všechno dost podobně. Mám ráda filtrovanou, tam ty chutě vylezou. K lepšímu i horšímu, hrozná káva bude ještě hroznější:) Angrešt bude mít určitě jiné vysvětlení, na mě nedbej:)
|
|
Len |
|
(11.1.2018 13:46:17) Je to tak, nadmorska vyska je zasadni, odruda take. Pak zpusob upravy po sklizni. Ja kupuji uz jen medium prazeni a vypustila jsem nektere prazirny, ktere medium preprazovaly. Nechutna mi cerna spalena kava ala Starbucks, nic cerne leskleho ke mne domu nesmi A i kdyz je vse prazene na medium, tak neco je kyselejsi, neco vubec ani naznakem. Treba ted ma oblibena a nejoblibenejsi brazilska kava nema stopu kyselosti v jakkekoliv uprave. Rozhodne kyselost vice vystoupi v espressu udelanem v automatu, pokud tam nejaka je. Jednou jsem mela microlot, ktery byl popsany jako cernorybizovy kompot a to se vubec nedalo jako espresso pit, normalne se z toho svirala drzka V konvicce dobry.
|
|
|
|
|
|
|
|
Snapeová |
|
(10.1.2018 18:12:33) http://www.danielscoffee.cz
Nejlepší, co jsem pila
|
|
Ráchel, 3 děti |
|
(10.1.2018 18:27:47) u nás v našem obchodě :) kromě knížek prodáváme Fair Trade a pak ještě kafe z edné slovinské pražírny :)
|
|
Gladya, bývalá dasa, |
|
(10.1.2018 20:37:49) Když mi odešel automatický presovač, zAČALA JSEM SI HRÁT, KOUPILA JSEM SI MNOHEM LEVNĚJŠÍ A MENŠÉ PRESOVAČ (CapsLock omylem) a mokakonvičku, kávu jsem začala mlít sama, mám mechanický i ruční mlýnek. Kupuji většinou v obchodě Čerstvá káva.
|
|
Evanek |
|
(10.1.2018 22:07:31) Vynikající káva je Popradská káva , máme kávovar na zrnková kávu , která se mele na každou porci čerstvá. Nejvíce nám chutna Espresso profesionál nebo Finca. A La Bohéme též dobrý tip.
|
|
|