| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Má se rýže před vařením proplachovat?

 Celkem 34 názorů.
 Girili 


Téma: Má se rýže před vařením proplachovat? 

(11.8.2019 0:29:41)
Ano či ne? Případně proč?

Jsme v tomto s mámou ve sporu - ona proplachuje a dle návodu vaří ve větším množství vody, kterou následně slévá, čímž jí z rýže vznikne lepivá nechutná hmota.
Já poctivě odměřuju 2 díly vody na 1 díl rýže, z čehož mi vyleze příloha obstojné chuti i konzistence, ale máma se chytá za hlavu, že MUSÍM proplachovat. Nedokáže vysvětlit proč. Ano, kdysi jsem četla cosi o arsenu v rýži, ale i kdyby na tom něco bylo, skutečně nevěřím, že je možné ho vyplavit.

Jak se to tedy má s přípravou rýže a proč?

Díky! :-)

 sally 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(11.8.2019 2:50:10)
já myslela, že se proplachuje, aby nebyla lepivá. Vařím 1 rýži a 1,5 vody (u bílé, u tmavé je to 1:2) - ovšem to je rýžovaru, normálně na plotně / v troubě jsem nevařila snad patnáct let, už si ani nepamatuju na poměry.
 zerat 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(11.8.2019 8:20:39)
Někdy je lepší použít Google:https://www.dtest.cz/clanek-5755/arzen-v-ryzi
 Žžena 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(11.8.2019 8:27:47)
Proplachuju a pak vařím v poměru rýže:voda 1:2.
Vaření ve větším množství vody má smysl akorát u pytlíkové rýže.
 Marika Letní 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(11.8.2019 9:58:36)
žena "Vaření ve větším množství vody má smysl akorát u pytlíkové rýže."

ó nikoliv, smysl má i u sypké... ~;) nemusím hlídat poměr vody a rýže, jestli se nepřipálí nebo náhodou nezůstane moc vody atd. Prostě ji vařím jako těstoviny, až je hotová (dle chuti), sleju vodu a je to.

A to jsem ani netušila, že vyplachuju i arzén.
 Girili 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(11.8.2019 10:12:50)
To právě nemusím, kdyz vodu odměřím - dam na nejnižší plamen, nastavím minutku a nestaram se. ~d~
 Pruhovaná 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(11.8.2019 8:43:07)
Podle toho jakou.
Pytlíkovou snad neřešíme.
Parbolizovanou není třeba, ale tu nevařím, neb mi nechutná. Jinou peru poctivě ve studené vodě tak dlouho, dokud voda není nezkalená, klidně 5x. Pak nechám okapat, osmahnu na kousku másla a zaliju vodou v poměru 1:2 rýže a voda. Je skvělá, nelepí, ale ani není suchá a úplně sypací.
Teď budu proplachovat i kvůli tomu arzénu :-).
Kejda mi vznikla, jen když jsem ji neproplachovala.
Ale asijskou lepivou rejži mám moc ráda.
 Girili 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(11.8.2019 9:58:10)
Jsme s mámou vařila tu samou basmati rýži. ~d~
 Pruhovaná 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(11.8.2019 9:59:47)
Určitě. Já třeba mám ráda italskou kulatozrnnou (je to jiná než arborio na rizoto).
 Lefff 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(11.8.2019 9:45:56)
Rýži proplachuju málokdy. Od dob, kdy nevařím pytlíkovou, vlastně skoro nikdy. Osmahnu ji v pekáči na pár lupíncích másla, osolím, zaliju vodou, občas přidám pár kroužků cibule, hřebíček nebo jiné bylinky, přiklopím a na 20 minut šoupnu do trouby.
 77kraska 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(11.8.2019 9:49:57)
ryzi vzdy proplachuji a vzdy varim v ryzovaru
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(11.8.2019 12:09:43)
Do rýžovaru se musí umýt pořádně. To je i v návodu
 Marika Letní 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(11.8.2019 9:54:27)
Tak to moc nedává smysl. Vyplachováním z rýže vyplavuješ tu "lepivost".

Já proplachuji a vařím jako tvoje maminka, rýže slepená není (nerozvařuji ji ovšem). Moje maminka naopak odměřuje díly vody a má ji na můj vkus slepenou, i když proplachuje, ale jí to tak nepřipadá. Ona i těstoviny víc rozváří než já. V tom se neshodneme.
 Girili 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(11.8.2019 10:10:59)
Díky všem. Větší jasno nemam, ale zkusím i jiné způsoby vaření rýže. :-)
 77kraska 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(11.8.2019 10:16:23)
ja proplachuji ryzi peclive, ucili me to doma a neumim si predstavit, ze bych ji neproplachla
 darinaa 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(11.8.2019 10:16:31)
Rýži vydatně proplachuji, ak vařím 1:2. Nechat basmati přes noc ve vodě, tak je ráno na kaši i bez vaření.
 Len 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(11.8.2019 10:18:26)
Proplachuji basmati, naopak jasminovou nikdy. Jinou prakticky nevarim.
 Simeona+3 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(11.8.2019 10:23:52)
Rýži vařím jako tvoje maminka, ve větším množství vody a slevám, ovšem nerozvářím ji. Vyjde krásně sypká. Dřív jsem ji dusila, tak mě to učili doma, ale někdy vyšla rozvařená a slepená a jindy nedovařená, takže jsem přešla na vaření viz výše.
 1kulička 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(11.8.2019 10:52:57)
Proplachuju, hlavně kvůli nečistotám - viděla jsem sklizeň rýže a prostě se to válí jen tak ve skladech, běhají přes to myši apod. než se to napytlíkuje. Kromě toho se vypláchne přebytečný škrob. Nevím, jestli se to pak nějak upravuje v nějakém mezikroku, ale neřekla bych, jistě by to ovlivnilo trvanlivost. Pokud někdo víte, že ano, napište, budu ráda.
Arsenu jsem se dosud neobávala, protože jeho obsah je od jisté doby sledován a hlídán - a zas tak často rýži nedělám. Ale překvapilo mne srovnání, že mnohem víc arzenu je v mořských řasách a třeba v chobotnici (ale tu asi taky nikdo nejí u nás pravidelně)
 alej 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(11.8.2019 15:17:29)
proplachuju, kvůli nečistotám~o~
 Pam-pela 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(11.8.2019 11:51:56)
proplachuju před...to už odjakživa po mojí mamce, pak trochu osmahnu na másle a dávám 1 díl rýže a 1,5 vody, přidávám cibuli se zapíchaným hřebíčkem, prý to něco kompenzuje nebo ničí nebo... :) a voní to a dusím, než se voda vyvaří.
 darinaa 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(11.8.2019 12:48:38)
To je chuťově nejlepší recept, než jsem zlenivěla s rýžovarem, dělala jsem to taky takto. 15 minut varu a pokud nebyla ok dopéct do trouby.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(11.8.2019 15:35:31)
Rýžovar to je věc. Dlouho jsem ho nechtěla, že snad umím uvařit rýži a teď jsem z něj nadšená.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(11.8.2019 12:05:37)
Proplachuju několikrát, hlavně kvůli špíně. Na kurzu vaření říkali, že každá rýže se má vyprat. Kvůli nečistotám.
 TaJ 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(11.8.2019 13:25:49)
My rýži vaříme tak, že ji krátce propláchneme, pak dáme do většího množství vroucí vody, chvíli necháme vařit a vypneme a necháme chvíli dojít, časově nevím, prostě na ni za chvíli koukneme...pak ji sliju do cedníku a propláchnu vařící vodou...je krásně sypká, nesnášíme lepivou rýži...tedy pokud to není sladká rýžová kaše, tu mám ráda, ale moji chlapi ji ani jeden nemusí (na rozdíl od krupicové)...což mi připomíná, že si ji zase asi někdy udělám, až budu sama:-). Jinak kupujeme Basmati v 5 kg pytlích...
 Citronove koliesko 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(11.8.2019 13:28:10)
Preplachujem v miske, studenou vodou, potom cez sito, necham okapat takmer do sucha. Ryzu nevarim, dusim. Oprazim prudko na oleji (cibula, korenie...podla chuti), osolim, nalejem vriacu vodu (1 diel ryze : 1.5 dielu vody), premiesam, priklopim, na malom stupni dusim 20min, nelepi sa, je ok. Pocas varenia neodkryvam, nemiesam.
 Bberi 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(11.8.2019 13:39:45)
Neproplachuju a nikdy není slepená.
 susu. 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(11.8.2019 13:48:18)
Já proplachuju a pak vařím v poměru 1:2. Tak si vyber. Prostě mám potřebu ji propláchnout, když nevím, kde to leželo, abych to nevařila špinavé.~d~ Slepená nebývá.
 Bouřka 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(11.8.2019 16:18:31)
Proplachuju, dost často i předem namáčím, je pak lepší. Vařím v 1,5 násobku vody, na konci nechávám už jen volně dojít. Táta jí dělával v troubě, měl jí výbornou, ale mně je líto rozpalovat kvůli rýži celou troubu, tak jen normálně na sporáku.
 Koníček mořský 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(11.8.2019 17:47:07)
Já nikdy nic, co se vaří a není to nějak viditelně ušpiněný, neproplachuju, neoplachuju ani nemeju. Ani maso, ani přílohy. Vařím bez zbytečných odkladů. Co se jí syrové někdy omyji. A když to neomyji, tak to neva. Nikdy se nikomu nic nestalo.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(12.8.2019 11:28:19)
"Nikdy se nikomu nic nestalo."

jj to bývají ty oblíbené věty na pohotovostech, v nemocnicích a podobně... ~;)
říkáš to jen do doby, kdy někoho v rodině postihne salmonela, listerie nebo jiný fujtajbl...
od té doby, co jsem snědla PĚT kuliček neomytého hroznového vína a strávila tři dny v křečích, zvracení, průjmy, horečky (navíc těhotná, nikomu se moc nechtělo do medikace), jsem na podobné výroky obzvlášť vysazená ~:(

jinak rýži proplachuju vždycky, dokud teče kalná voda - stejně tak se to dělalo třeba i v závodní jídelně, kde jsem brigádničila...

úroveň rozvaření a blemcavosti u vás vidím spíš v rozdílném druhu rýže, rozdílných teplotách vaření, době vaření, množství vařené rýže, může mít vliv i hrnec nebo třeba voda...
 Marika Letní 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(12.8.2019 12:44:02)
Rose ""Nikdy se nikomu nic nestalo." ....říkáš to jen do doby, kdy někoho v rodině postihne salmonela, listerie nebo jiný fujtajbl..."

Přesně! Tyhle řeči, jak každej přežil vše. No ten, kdo nepřeži už o tom holt nepokecá. To je jako: jsme tu studnu vždycky čistili takhle a nikomu se nic nestalo... no a holt chudák mladej na to dojel. ~:(

A další moudra... ~l~
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(11.8.2019 18:15:21)
Já jsem zvyklá rýži propláchnout horkou (vařící) vodou. Pak na lžičce másla osmahnu - promíchám - zaliju dvojnásobným objemem horké osolené vody, přidám malou cibuli se zapíchnutým hřebíčkem, přikryju poklicí a jak se začne vařit, zabalím do utěry, dám do igelitového sáčku, položím na polštář a přikryju peřinou.
Kdykoli za hodinu nebo později (a klidně i za tři nebo čtyři hodiny) je rýže hotová, pěkně sypká, ale jde z ní udělat kopeček, takže zrnka drží při sobě jak mají. A ja stále horká. Úspornější něž v troubě nebo na plotně a při tom jednoduché...
 Saamajna 


Re: Proplachovat rýži před vařením? 

(12.8.2019 10:55:40)
Tak tohle slysim poprve od nekoho s vyjimkou me (uz davno zemrele) maminky:
ryzi osmahnout, cibule se zapichnutym hrebickem, sul, nechat zacit varit a pak zabalit do perin.
Moc mily, dekuju za pripomenuti.
Ryzovar zrovna resim, jestli vyhodit.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.