holkamodroočka |
|
(17.11.2019 10:30:19) Máte někdo, prosím, vyzkoušený a osvědčený recept? Díky moc.
|
Filip Tesař |
|
(17.11.2019 20:20:13) Větší sval, ukrojit přes vlákna špalík asi 5 cm (jde i dvojnásobná šířka, ale chce to cvik), nakrojíš shora vodorovně kus tak půl cm silnej tak daleko, abys ho mohla chytit druhou rukou a ten kousek si pak přidržíš na stole a krájíš furt tak půlcentimetrovej plátek, přidržuješ vždycky to čerstvě nakrojený a jedeš jako kdybys ten kus svalu jakoby rozbalovala, "odmotávala", dokud nedojedeš doprostředka, tj. nakonec. Máš dlouhej zhruba půlcentimetrovej asi pět cm širokej plátek.
Sušit můžeš v sušičce. Jde to i v troubě.
|
holkamodroočka |
|
(17.11.2019 20:38:29) A má se to v něčem marinovat?a sušit na kolik stupňů a na jak dlouho?
|
Filip Tesař |
|
(17.11.2019 20:51:19) Marinovat ne, a sušit? Tos mě zaskočila, znám jen sušičku, kterou prostě zapneš a to je celý... V troubě na poměrně málo stupňů, musí se pomalu, aby se neudělala na povrchu šlupka, postupně, musí si to udržet pružnost. Tak na 80? S tím, že klidně troubu průběžně otvírej a větrej. Koukej na barvu, mělo by to tmavnout, ale úplně jinak než při pečení, tak jakoby postupně do hnědofialova.
Jo a můžeš to i naklepat, zvlášť, jestlis to udělala někde nechtěně tlustší. A taky nechat třeba přes noc odstát, aby to pustilo vodu.
Píšu o sušeným mase, doufám, že to je jerky?
|
|
|
|
PJana |
|
(17.11.2019 21:00:24) Pokud si představuješ, že doma vyrobíš sušené maso s konzistencí jerky, tak to moc nejde. Jerky jsou balené v ochranné atmosféře, takže nemusí být úplně vysušené. To, co vyrobíš doma (usušené v sušičce nebo troubě) je sušené maso. Nemůže být vlhké, protože by mohlo začít plesnivět. A co se týká receptu, fantazii se meze nekladou. Maso krájím na tenké proužky, dám do misky a přidám, co mi zrovna přijde pod ruku. Sůl, pepř, hořčice, sojovka, kořenicí směsi. Promíchám a dám na pár hodin do lednice. Potom naskládám do sušičky a suším 4 hodiny na maximální výkon, prohazuji mezi sebou patra. Další 4 hodiny suším na střední výkon.
|
Filip Tesař |
|
(18.11.2019 13:35:06) Nojo, já znám jerky jenom z regálů v obchodě. Co jsem psal, tahám z hlavy z období svý maximální indiánský inspirace.
Sušený maso se dá teda zamrazit (při troše snahy taky může zplesnivět), tak snad i jerky...?
Dneska jsou k dostání i domácí vakuovačky (fóliový svářečky), zkušenosti ale nemám.
|
|
|
|