K_at |
|
(8.5.2020 15:09:43) Holky, poradíte nějaký recept na základní úpravu masa s takovou nějakou tou hnědou omáčkou, jakou mají v bistru? Nebo něco, co by se podobalo chuťově prostě "číně"???
|
Půlka psa |
|
(8.5.2020 15:18:18) Taková dost podobná je třeba hoisin omáčka.
|
|
Karkulína |
|
(8.5.2020 15:20:42) Já nakládám do směsi sójovky, koření na čínu (případně grilovacího koření) a olivového oleje.
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(8.5.2020 15:26:57) nakládám maso do marinády z kukuřčiného škrobu, vejce, worcester, sojovka, lž. kečupu, koření (někdy koupím přímo čína, někdy podle okamžité nálady z toho, co najdu), sušený česnek, zázvor - druhý den orestuju, přidám zeleninu (podle toho co mám, základ je u nás pórek na nudličky, kapie, jidášovo ucho...) a na závěr vmíchám trochu arašídového másla... není to teda čína jako taková, ale u nás se tomu tak říkalo snad odjakživa
|
|
TaJ |
|
(8.5.2020 15:54:16) My nakládáme kuřecí maso na nudličky do směsi solamylu (škrobu), oleje a sojovky...pak orestujeme zprudka, přidáme pórek, papriku, nebo prostě další zeleninu, co máme rádi, přisypeme buráky a většinou ještě trochu dochutíme sojovkou, nebo přisolíme apod.
|
K_at |
|
(8.5.2020 16:04:40) Děvčata děkuju. Takže základ koupit dobrou kvalitní sójovou a zkusím tu hoisin omáčku. Děkuju.
|
Termix |
|
(8.5.2020 19:53:03) Jestli můžu doporučit, tak za mě nejlepší sójová omáčka je Kikkoman. Jinou ani nekupuju. A k té "číně". Já přidávám ještě Teriyaki. Tu kupuju taky od firmy Kikkoman.
|
Půlka psa |
|
(8.5.2020 21:25:20) Nakonec i hoisin je nejlepší Kikkoman.
|
Termix |
|
(8.5.2020 21:27:02) To je pravda. Vlastně všechno asijské kupuju od nich.
|
|
|
K_at |
|
(8.5.2020 21:28:00) Jo, už jsem to vykoukala. Nemají v tom sragory. Koupím. Sójovou, i teriyaki.
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(9.5.2020 10:28:24) ono se do "číny z bistra" maso obvykle nenakládá. Ta hnědá omáčka se vytváří dodatečnou zálivkou. Maso se buď prudce opeče ve woku "naholo", s tím že ho pořád odděluješ dvěma vildličkami (hůlkami), aby se nespekly k sobě. Nebo se předem přiúraví zvlášť - rozmíchá se ve směsi škrobu a bílku a pak se po částech smaží v hluboké vrstvě oleje, mezitím ve woku opečeš (česnek a zázvor a chilli, , chceš li), zeleninu a pak přidáš tohle maso.
A na závěr se to zalije zálivkou. Ta obsahuje zpravidla sojovou omáčku, sherry (nebo jiný podobný alkohol, můžeš použít i rýžové víno, chce-li se ti shánět), sladkou složku (já ráda tmavý muscovado cukr, ale můžeš použít i jiné oslazovadlo), kyselou složku (někdy na kyselost stačí alkohol, pokud použiješ kyselejší víno, jinak se užije trocha octa), máčený škrob (škrob předem necháš chvíli bobtnat ve vodě), podle potřeby vodu (bistra dávají vody víc, aby bylo hodně omáčky, je taková světlejší a lepkavá, ale lepší je to moc neředit, ono by to správně tak řídké být nemělo, vylaď konzistenci tak, aby se snadno brala hůlkami, to je měřítko) a podle chuti koření. Tu "bistrochuť" většinou má zázvor, česnek, chilli, koriandr, někdy k tomu pískavice, římský kmín, kurkuma, skořice, ale i různá další.
Celkově se prostě základ ve woku dělá bez vody, jen velmi prudké opékání, a bez ochucovadel, aby se ta ochucovadle zbytečně nepálila, a dochucuje se tímhle na konci.
|
angrešt |
|
(9.5.2020 14:37:31) (taky na dochucení můžeš koupit práškový glutamát, prodává se v některých asijských prodejnách, používá se místo soli)
|
|
|
|