Re: Čína doma, jak naložit maso?
ono se do "číny z bistra" maso obvykle nenakládá. Ta hnědá omáčka se vytváří dodatečnou zálivkou.
Maso se buď prudce opeče ve woku "naholo", s tím že ho pořád odděluješ dvěma vildličkami (hůlkami), aby se nespekly k sobě.
Nebo se předem přiúraví zvlášť - rozmíchá se ve směsi škrobu a bílku a pak se po částech smaží v hluboké vrstvě oleje, mezitím ve woku opečeš (česnek a zázvor a chilli, , chceš li), zeleninu a pak přidáš tohle maso.
A na závěr se to zalije zálivkou. Ta obsahuje zpravidla sojovou omáčku, sherry (nebo jiný podobný alkohol, můžeš použít i rýžové víno, chce-li se ti shánět), sladkou složku (já ráda tmavý muscovado cukr, ale můžeš použít i jiné oslazovadlo), kyselou složku (někdy na kyselost stačí alkohol, pokud použiješ kyselejší víno, jinak se užije trocha octa), máčený škrob (škrob předem necháš chvíli bobtnat ve vodě), podle potřeby vodu (bistra dávají vody víc, aby bylo hodně omáčky, je taková světlejší a lepkavá, ale lepší je to moc neředit, ono by to správně tak řídké být nemělo, vylaď konzistenci tak, aby se snadno brala hůlkami, to je měřítko) a podle chuti koření. Tu "bistrochuť" většinou má zázvor, česnek, chilli, koriandr, někdy k tomu pískavice, římský kmín, kurkuma, skořice, ale i různá další.
Celkově se prostě základ ve woku dělá bez vody, jen velmi prudké opékání, a bez ochucovadel, aby se ta ochucovadle zbytečně nepálila, a dochucuje se tímhle na konci.
Odpovědět