Senedra |
|
(10.7.2020 20:26:35) Zítra dopoledne jedno muzeum, pak přesun, po cestě nějaké nákupy. Dneska jsem uvařila obří hrnec boršče a udělala dvě pomazánky, takže nemusím na zítřek plánovat žádné vaření. V neděli doma, nějaká práce a odpočinek a asi zajdeme do restaurace. Večer připravit jedno dítě na příměstský tábor, po víkendu částečný úklid baráku, práce na podzimku, zpracování rybízu, několik návštěv a s druhým dítětem nějaké výlety.
|
Stáňa * |
|
(10.7.2020 20:31:12) Senedra, jak děláš bořšč? Zatím jsem nenarazila na recept, aby to chutnalo jako ten hospodský. Letos dokonce kvůli tomu pěstuju červenou řepu
|
Senedra |
|
(10.7.2020 20:36:27) Stáňo, asi hospodský nebude, ale nám chutná Udělám vývar z hovězího a uzeného masa a zeleniny ( tu vyhazuju, nemám ráda rozvařenou zeleninu v polévce). Bílé kysané zelí propláchnu, dám vařit a přidám vývar. Pak doplňuji - nakládaná červená řepy nakrájená na kostičky ( jednou jsem vařila řepu a krájela a měla z toho v kuchyni děsný binec), rajský protlak ( kupuju v krabičce), tymián, pak zeleninu, co doma najdu - mrkev, petržel, celer, kedlubna, klidně i květák - nakrájím nebo nastrouhám, trochu osmahnu na másle a přidám. Ještě pokrájím uvařené maso. Dochutím dle potřeby. Vaří se tak dlouho, dokud není zelenina i zelí měkké. A jíme se zakysanou smetanou a pečivem. Ať začínám se sebemenším kouskem masa, tak vždycky skončím s pětilitrovým hrncem.
|
Senedra |
|
(10.7.2020 20:37:58) Všechno dávám tak nějak od oka - řepy klidně větší sklenici, toho protlaku tak půlku krabičky.
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(10.7.2020 21:01:38) já mám recept na boršč od ukrajinky, prý se liší od ruského osmahnout cibuli na trošce tuku, k tomu kostky libového masa, zalít vodou, sůl, pepř, bobkový list, do toho kořenovou zeleninu na nudličky, asi tolik na váhu jako masa, k tomu stejný množství strouhanýho zelí, vaří se to skoro do měkka, teda maso, mezitím vařím zvlášť řepu, v osolené vodě s trochou cukru a octa, nebo si vezmu sterilovanou, ale taky ji ohřeju, až je maso skoro hotové, přidám na kostičky pár brambor, rajský protlak a česnek, toho jenom třeba dva stroužky, až jsou měkké i brambory a maso, přidám řepu a už nevařím, jenom smíchám, řepy na váhu o něco víc než masa zakysanou smetanu si dá kdo chce až na talíř zkus, je výborný, a souhlasím s tím, že je toho vždycky největší hrnec 😁
|
Senedra |
|
(10.7.2020 21:08:17) Já mám pocit, že v naší jídelně dělají boršč s jíškou. Má prostě jinou konzistenci a chuť. Jednou jsme se o něm bavili v práci, já říkala, že dělám jiný, slovo dalo slovo a od té doby nosím vždycky jednu velkou zavařovačku kolegyni
Nejvíc nám ten domácí chutná tak druhý, třetí den, ale občas je nutné ho ještě ředit, zelí nasaje hodně vody.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(10.7.2020 21:41:49) taky druhý den přidávám vodu
jíška tam myslím nebude ani v jídelnách, rozvaří se zelenina a brambory, to stačí
|
|
|
Senedra |
|
(10.7.2020 21:09:22) Yuki, řekla bych, že boršč bude asi něco podobného jako český bramborový salát- vždycky má stejný základ, ale každá hospodyně má svůj vymazlený recept.
|
|
Stáňa * |
|
(10.7.2020 21:22:55) Yuki, jo! Bobkový list tam cítím vždy, ten mi tam voní.
Asi zkusím nějakou kombinaci mezi Senedrou a tebou
|
|
|
Stáňa * |
|
(10.7.2020 21:19:05) Senedra, kysané zelí? Aha, myslela jsem, že se do něj dává čerstvé hlávkové. Jinak ten recept zní docela dobře. Až na to, že já jsem letos vysela tu řepu a nakládat se mi nechce
|
|
|
|
|