tiffany+2 |
|
(9.10.2020 20:16:46) Omlouvám se, v době kovidové asi úplně hloupý dotaz. Palačinky smažím mnoho let, ale děti teď přišly s tím, že je dělám hrozně světlé - že když je mají ve škole nebo u kamarádů, že jsou takové kropenaté / tečkované a víc zlatavé, jestli bych taky někdy mohla udělat takové. Ne že bych poslouchala děti na slovo, ale samotné mi to teď vrtá hlavou. Můžete mi někdo říct, co dělám špatně? Těstem to asi není, zkusila jsem recept podle kamarádky a vypadají i chutnají zase jako ty moje. Takže špatně smažím? Mám pánev přímo na palačinky, ta by měla být ok... Díky moc
|
La Pepa |
|
(9.10.2020 20:26:27) Já je mám vždycky z jedné strany hladší, stejnoměrně zlatavé, to je ta, co se péče první, na druhé straně jsou ty tmavě puchýřky na světlejší podkladu. Není to sporákem? Teď se učím na elektrice a je to peklo, zlatej plyn....
|
TaJ |
|
(9.10.2020 23:03:22) La Pepo, takovéhle palačinky máme už léta, z jedné strany rovnoměrně světlejší a z druhé strany kropenaté...vlastně je takovéhle máme odjakživa...používáme titanovou pánev a máme taky plyn...troubu teda elektrickou, ale plotýnky chceme vždycky znovu jedině plynové...potíráme tedy pánev mašlovačkou s olejem vždycky před další palačinkou...
|
|
|
libik |
|
(9.10.2020 20:28:52) to je roztomilé téma, mohlo by se jmenovat "jak připálit palačinky", je to jednoduchý, nalej do pánve a jdi napsat nějaký životně důležitý názor na Rodinu
Jinak mi to připomíná tu historku, jak chlapeček jí před maminkou a babičkou (tchýní) tchyninu bezvadně hladkou krupičkovou kaši a říká" "mami, já chci tu od tebe, s těmi kousíčky"
|
tiffany+2 |
|
(9.10.2020 20:32:34) To je pěkný No já si říkala, že s takovým neintelektuálním tématem mě asi všichni pošlou do háje ale já asi vím, co myslí a není to asi tím, že chtějí připálené
|
La Pepa |
|
(9.10.2020 20:37:34) Nebo řidší a tenčí těsto? Aby bylo udělaný v podstatě skrz ještě před otočením? Když je moc velká syrová vrstva, víc k pánvi přilne a puchyrky se neudělají
|
|
|
Sněhulka a sněhuláčci |
|
(9.10.2020 22:12:50) Ano, knedlíčkovou krupičku dělal tatínek.
|
|
|
neznámá |
|
(9.10.2020 20:37:52) Do těsta přidávám lžíci cukru nebo jeden vanilkový cukr a kropenaté je mám, možná karmelizuje ten cukr.ALe fakt jen lžíci, ať se to nechytá. Já dávám ještě rum do těsta, tak možná ještě rumem.
Teď budu rejpavá, ale představila jsem si kombinaci našich a legendárních konvalinčiných palačinek. A řechtám se tu. Voda, rum a mouka, ideální pro děti.
|
Len |
|
(9.10.2020 20:42:30) Tak ja davam do testa cukru primerene primerene, ale rozhodne vic nez lzici, na tri vejce bych to odhadla tak na 60g, nechyta se nic.
Podle me jsou puchyrky teplotou. Nepuchyrkate se mi delaji pri uplne na nejnizsi stupen stazenem plynu. Obvykle pecu tak na pulce stupnice, aby to odsypalo.
|
La Pepa |
|
(9.10.2020 20:52:45) Já cukr nedávám vůbec, a kropenaty je mám. Ještě tedy, když dělám z pohankovy mouky, tak se delaj min. Už aby tu byla Angrest, ta nám to vysvětlí vědecky
|
|
|
|
Bouřka |
|
(9.10.2020 20:53:04) Já mívám kropenatou hlavně tu druhou stranu, kterou peču víc na sucho, mezi palančikami potírám pánev mírně tukem
|
Lassiesevrací |
|
(9.10.2020 21:29:09) Vypadá to na palačinkovou záhadu, protože já to mám přesně naopak. Čím zdravější palačinka (minimum tuku), tím světlejší. A cukr do těsta nedávám nikdy. Palačinky dělám slané i sladké
|
*Owls* |
|
(9.10.2020 21:38:51) Lassie, ta světlost může být daná i povrchem pánve. Ale puchýřky jsou tutově množstvím tuku pod nimi.
Jinak taky nedávám do palčinek cukr. Plním je také na sladko i na slano. Ale když je promáznu marmeládou, tak jsou sladké dost a dost. Už je ani nepudruju moučkou, jak to dělala moje mamka.
|
Lassiesevrací |
|
(9.10.2020 21:55:38) No právě, proto píšu, že bez tuku jsou světlé, s tukem kropenaté.
|
tiffany+2 |
|
(9.10.2020 22:52:46) Tak díky moc všem, vyzkouším ještě tyhle různé tipy a třeba se k tomu jednou dopracuju
|
La Pepa |
|
(10.10.2020 11:34:52) Nutno ještě dodat, že někdy prohlašuju za palačinky různé experimenty, často způsobené náhlým zjištěním, že nemám hladkou mouku, mám přebytek vajec, popadne mě náhlá inspirace.... Jenže ty moje kyseliny to vždycky stejně s povděkem sežerou. A palačinky se ceněj vždycky, děti už si vyzkoušely, že se u toho musí stát a vyžaduje to jistě úsilí...
|
|
|
|
magrata1 |
|
(11.10.2020 11:58:52) cukr do těsta nedávám. Ten dávám jen do lívanců, aby vykynuly
|
|
|
Karkulína |
|
(10.10.2020 11:28:06) Mám to jako Lassie - čím mín tuku, tím světlejší palačinka. Během smažení přidávám trošku oleje po každé druhé palačince, a ty, které se dělají víc na tom tuku, jsou kropenatější a zároven vláčnější. Takže třeba zkusit po každé palačince přidat trošku tuku. Budu palačinky dělat dnes nebo zítra k večeři, tak se na to zaměřím.
Jinak téma krásné!
|
|
|
|
Tante Bante |
|
(9.10.2020 21:06:30) To je právě tím, že to nesmažíš na pánvi, která NENÍ na palačinky. Na sádle.
|
|
Půlka psa |
|
(9.10.2020 21:10:30) Koukni na Kuchařku pro dceru. Pokud je to podle fotek ono, tak tam je precizní vědátorsky pojatý návod.
https://www.kucharkaprodceru.cz/palacinky-recept/
|
|
vertigo |
|
(9.10.2020 21:15:08) Já jsem zas nikdy nepochopila, jak se dělají ty světlé Dělám těsto s lžící cukru, smažím na rýžovém oleji nebo na přepuštěném másle a kropenatý je mám vždycky.
|
*Owls* |
|
(9.10.2020 21:27:38) X.sky, troufám si tvrdit, že ty puchýřky se tvoří tím, že používáš tuk (olej, máslo). Čím víc suchá pánev, tím hladší palačinky. Když udělám palačinku na pánvičce s minimem oleje (použiju sprej nebo mastný ubrousek), tak je palačinka hladká. Jakmile pod ni dám víc oleje nebo másla, jak to dělala moje mamka, je puchýřkatá a podle dcery taky víc dobrá
Když dělám palačinky s ovocem nebo zapékané, tak dělám ty bez oleje. Když je roluju, tak jich část udělám tak a část tak.
|
Lassiesevrací |
|
(9.10.2020 21:29:51)
|
|
Karkulína |
|
(10.10.2020 11:29:47) Owls - přesně.
|
|
|
TaJ |
|
(9.10.2020 23:05:27) Cukr do nich nedáváme, jen mléko, mouku a vajíčka...jo a trošku rumu, to těsto je pak takové hladší a lepší...
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(9.10.2020 21:40:07) Rozpálený olej. Lij těsto do hodně rozpáleného oleje, usmaží se rychle, udělají puchýřky, nebudou světlé ani vysušené. Já mám tyto také nejradši, raději než hladké. Cukr nedávám do těsta vůbec, tím to není.
|
|
Termix |
|
(9.10.2020 23:54:30) Konečně krásné téma. Palačinky dělám často. První se vždycky potrhá. A pak mám některé kropenaté a některé světlé. U nás podle toho, jak rychle je děti jedí. Čím rychleji, tím světlejší.
|
|
Lída+2 |
|
(10.10.2020 6:42:20) Recept mám stále stejný. Z kuchařky naší vesnice. Cukr do těsta nedávám. Pánev mam obyčejnou. Puchýře barevné mam na v Házím je na sebe. Tvrdé nejsou. Max okraj. Druhý den. Pokud teda zbyde. Těsto dělám hodinu před pečením. O smažení nemůže být řeč. Když delam z 1 1/2 litru mléka. Spotřeba oleje jsou 2 lžíce na všechny. Panev lehce potiram štětcem silikonovým. Otrenym o hranu misky.
Pokud jde o bramborové placky. Ty se dělají úplně na sucho. Tence vyvalené. Peču je z jedné strany do úplného vyfouknuti. Na pánvi dělají takový balón. Oddělí se testo na dvě vrstvy. Pak je otáčím. Ty jen se švestkovými povidli.
Babička mi kdysi říkala, že když se do těsta dá rum nenasakuje tolik olej, ale mluvila o tom při přípravě koblih a kroucánků z toho samého těsta. A lila do těsta skoro 2 dcl. Dělám to taky tak.
Bábovku potiram tumem a sypu cukrem. Udělá to super krustu. Ma zůstat dýl vláčná. Jenže kluci jsou rychlý.:-D
|
|
magrata1 |
|
(11.10.2020 11:57:29) naše děcka zase milují palačinky u babiček. Naše jim chutnají hodně, ale babičky mají lepší. Já tam totiž přidávám jemné ovesné vločky. A jsou tím pádem kropenaté. Víc teda ze strany, která se smaží jako druhá. Na té první se to těsto krásně rozlije na plochu, z vrchu je ta plocha mírně nerovná (u našich vločkových dosti) a udělá se to kropenaté.
|
|
blik |
|
(11.10.2020 21:30:07) Kropenaté palačinky udělá použití pohankové mouky. Recept: 100g pohankové mouky, vejce, špetka soli a 300 ml mléka. Důležité nechat odležet min. 6 hodin.
|
|
|