Hanka 75 |
|
(16.12.2020 19:43:06) vznesla jsem dotaz ohledně skladovatelnosti vosí úlů v předchozí diskusi k cukroví-polevě, tak už to vím, díky ještě jsem se ptala na další věci pokud bys měla čas a chut, hlavně asi jak s vajíčky syrovými v tradičním cukroví, čím je nahradit ? všude jsou uváděné, ale je to rizikové ne ? a klasický sníh-cukr na zdobení to nevadí, ten zaschne a salmonela či co jiného nepřežije nebo se pletu ? po jaké době to je příp. bezpečné je-li tedy ?
|
angrešt |
|
(16.12.2020 20:25:08) s vejci je potíž. Kdysi nebyla tak riziková, salmonela nebyla vůbec tak častá. Rozšířila se různě s masovými chovy slepic plus nedodržování čistoty.
Takže kdysi byla syrová vejce menší problém. Navíc když se použila fakt čerstvě snesená, bez skladování (při němž můžou navlhnout a salmonela pak přes skořápku snáz pronikne...), tak taky bylo riziko menší. Další věc je možná změna virulentnosti salmonel. Údajně (ale tady nedodám solidní zdroj, je to jen podle ústního sdělení:) ) kdysi býval průběh salmonelóz mírnější a začal se postupně zhoršovat a zatímco ubývalo pravého tyfu, tak průběh salmonelóz se zhoršoval a někdy začal skoro až připomínat tyfus. Znovu upozorňuju, že jsem k tomu nedohledávala žádné validní zdroje.
Salmonela v běžných úpravách typu sníh, bílková poleva... v klidu přežije. Ničí ji var (resp. teploty někde kolem těch 80 st.) a nízké pH, tj. existujou triky na domácí pasterizaci žloutků v mikrovlnce s citronovou šťávou... nezkoušela jsem. Bílková poleva se taky dá doplnit trochou citronové šťávy, to salmonely nerady.
Tj. je potřeba se postarat o to, aby nebyla v těch vejcích, které člověk použije. tady bohužel - nejbezpečnější jsou klecová vejce, nejrizikovější domácí, mezi tím riziko stoupá s různou měrou kontaktu slepic v chovech. Vejce v obchodech v ČR na tom nejsou tak špatně, díky očkování slepic proti salmonelóze.
Existují i různé varianty, jak vejce salmonel zbavit, než jdou do obchodů, různé formy ionizujího záření a tak, ale nevím, jeslti se vůbec teď něco z toho v ČR používá, při pokusech to tu zavést před lety to vedlo k velkým protestům a nevím ani, jak to dopadlo.
|
Sněhulka a sněhuláčci |
|
(16.12.2020 22:22:35) Angrešt, a máš nějaký tip, jak syrové vejce v krémech do vánočního cukroví nahradit? Nebo ho jde prostě jen vynechat?
A "bezvaječný" sníh či něco na zdobení perníčků asi nejde, co?
|
angrešt |
|
(16.12.2020 22:29:46) Sněhulko, já vejce do krémů dávám výjimečně (do cukroví vůbec), ale když, tak je taky šlehám v páře s cukrem.
Ona je to taky otázka dávky, i když ta je u salmonel vcelku malá, ale.. prostě té polevy na perníčku je fakt málo. A jak už jsem psala výš, pomůže do té polevy přidat citronovou šťávu. Kyselé prostředí salmonely ničí.
A pak se taky dají koupit pasterované žloutky a snad i bílky, v takové krabičce, vypadá to jak smetana:)
Proto třeba bez obav a běžně dělám doma holandskou omáčku :) V té je tolik citronu, že ani neprovařené žloutky nejsou problém.
|
petluše |
|
(17.12.2020 6:50:26) A stává se že má někdo salmonelu z perníčků? Vím že můj strýc mluvil o tom, že velkochiv je bezpečnější kvůli přenosu ptačí tuberkulózy na člověka (byl veterinář do důchodu šel v roce 1990).On tvrdil že t domácího volného chovu se mohlo chytit kde co, dneska že to kontrolují.
|
|
Sněhulka a sněhuláčci |
|
(17.12.2020 9:43:08) Angrešt, tak prosím poraď pár (ale snadných, pro běžné smrtelníky) receptů na krém bez vajíčka!
Nikdy jsem krémem neslepovala, pouze marmeládou. Ale strávníci si žádají... Jakou to má prosím s krémem trvanlivost? Musí to být v lednici? Kdy to můžu dělat, když potřebuju, aby to vydrželo do 27mého?
A kdyby to byl třeba krém z másla a šlehačky, pouze vyšlehané, fungovalo by to? Že by to bylo lehčí, než pouze máslový. Vydrželo by to týden? A "nespadlo" by to, nerozteklo by se to?
|
angrešt |
|
(17.12.2020 9:54:59) Sněhulko, trvanlivost s krémy jsem popsala v článku :) Já sama to dávám všechno hned po dohotovení do mrazáku a odtud si průběžně odeberu třeba na tři dny. Tím mám vyřešeno, že mám spolehlivě dobré nezkažené cukroví do cca Silvestra a nestydím se ho nosit blízkým v krabičkách až do té doby.
Tak třeba teď jsem plnila išlské dortíčky - dělám klasické rakouské, tj. ty se plní čokoládovým krémem s trochou třtinového rumu. Recept jsem psala do článku:
Pak plním máslovým krémem makronky, letos je dělám s yuzu, tj. rozmixuju máslo s nakládaným yuzu (kupovaným hotovým). Když dělám z jiného ovoce, tak krátce rozvařím ovoce s cukrem a pak to po vychladnutí rozmixuju s máslem a plním takovými ovocnmi krémy - minulý týden mangovým:) Stejným způsobem jde i jen rozmixovat máslo s marmeládou, když není příslušné čerstvé ovoce, akorát to pak má takovou míň svěží chuť.
Krém jen z másla a šlehačky se týden neudrží, navíc obsahuje opravdu moc tekutiny, tj. trvanlivost odpovídá dortu :) Kdybych chtěla krém bílý, tak bych udělala z másla s bílou čokoládou. Tím jsem občas plnila schwarzwaldské košíčky (z pracnového těsta, s višňovým džemem a tímhle krémem a polité čokoládou)
|
angrešt |
|
(17.12.2020 10:29:10) nevložila jsem ten odkaz:) https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/islske-dorticky-cukrovi-oblibene-i-na-cisarskem-stole.html
|
Stáňa * |
|
(17.12.2020 14:14:59) Ty moje mají náplň úplně jinou - marmeláda + ořechy + piškotové drobečky + rum (hodně )
|
angrešt |
|
(17.12.2020 14:36:21) No, to je to, co koluje po Čechách a vlastně to jen používá název :) Dělala jsem kvůli tomu článku tehdy docela pečlivou rešerši a ačkoli se rakouské recepty maličko vzájemně odlišují, tak s českými "išlskými" nemají společného skoro nic:)
Mně chutnají teda moc i ty české, jen je to jiné cukroví :D
|
|
angrešt |
|
(17.12.2020 14:43:14) Mimochodem, zrovna jsem išlské dodělala, tuhnou venku, aby mohly do mrazáku :D A je s tím patlání, jak je musím v mezikrocích předchlazovat, aby ztuhl krém, pak aby ztuhlo to potření džeme, pak ta poleva, aby se na ni daly kreslit ty čáry... piplačka
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(17.12.2020 14:51:38) To máš na to cukroví zvlaštní mrazák ? Krabice s cuktovím by se mi tam nevešly ani kdyby byl úplně prazdný. A to teď není, naopak je narvaný i bez cukroví. Zní to hezky, ale prakticky si to nedovedu představit.
|
angrešt |
|
(17.12.2020 15:03:18) Inko, ne, nemám, ale dělám cukroví vlastně vcelku málo, není to pro mě nic vánočně důležitého :) Takže dělám celkem malé dávky, každý druh se vejde do vcelku malé krabičky a zabere mi to možná tak půl šuplíku celkem:)
Jako vánoční pečivo dělám anglický Christmas cake (ten se napájí alkoholem ve spíži a mrazák nezabírá), tvarohové štoly, vánočky... a když nesu někomu dárkové vánoční pečivo, tak mu upeču většinou francouzské buche (tohle bylo zrovna pro kamarády:) ).
A pak spíš během Vánoc dělám různé čerstvé dezerty, ovocná želé, čokoládové a alkoholové pěny a tak:) Moc na pečivo, které není nejmladší (i když ten mrazák samozřejmě stárnutí hodně zpomalí), prostě nejsem :)
|
Rodinová |
|
(17.12.2020 15:04:48) Angreste, to zni a vypada bajecne, jsem fakt rada, ze nejsem tvuj manzel
|
angrešt |
|
(17.12.2020 15:06:15) Rodinova, manžel toho zase tolik nevyfásne Velká část lahůdek plynule opouští naši domácnost
|
Rodinová |
|
(17.12.2020 15:08:51) A kterym smerem tak zhruba ... kdybych nahodou mela cestu
|
angrešt |
|
(17.12.2020 15:10:42) no na Prahu, na Prahu...
|
jak |
|
(17.12.2020 15:23:12) Angrešte,jsi teda pro mě kuchařský démon:).
|
angrešt |
|
(17.12.2020 19:33:26) jak, nojo, jedna z mála činností, která se dá snadno provozovat s dětmi doma
|
|
|
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(17.12.2020 19:39:49) Jé, poleno jsme vloni taky dělala. I s houbama. Ale všichni chtěj cukroví, rozdávám asi deseti lidem.
|
|
|
|
|
|
|
Sněhulka a sněhuláčci |
|
(17.12.2020 14:00:09) Angrešt dík, jdu mixovat máslo s čokoládou:). Ale asi teda až v pondělí, abych to nedělala moc dopředu... Tip s mrazákem je super, ale já nemám v mrazáku vůbec místo, ale fakt vůbec:(. Dám to pak teda za okno v nějaké dóze, kam nemůže vlhkost zvenku...
|
|
|
|
|
Senedra |
|
(17.12.2020 6:36:53) Sněhulko, na perníčky dávám bílkovou polevu a doufám. Do vosích hnízd dám místo žloutku vaječňák nebo salko, někdo mi radil, ať hodně najemno nastrouhám vařený žloutek ( nevyzkoušela jsem).
|
|
KoproFka |
|
(17.12.2020 19:37:40) Snehulko, na pernicky staci jen cukr a citronova stava vejce vubec neni potreba.... a je to chutove mnohem lepsi, jen s tim citonem
|
Hanka 75 |
|
(19.12.2020 5:56:40) Ano to je dobré, ale to jsou takové ty měkké perníčky ne ? Já v původním dotaze na Angrešt ohledně sněhu-cukru na perníčky, myslela takový ten na zdobení, co se dá do kornoutu a dělají - kreslí se s ním na perníčky (často "tvrdé") různé obrazce, zdobení, obrysy... není to jako poleva. Ty asi myslíš tu polevu cukrovoucitronovou na "měkké" perníčky, ne ?
|
|
|
|
Hanka 75 |
|
(19.12.2020 5:54:12) Angrešte díky, přečetla jsem zde všechny tvé příspěvky, tak jsem zase chytřejší Ještě jeden dotaz bych měla a to jak dlouho lze uchovávat v chladničce linecké ořechové, linecké klasické, linecké kokosové (pakliže se to s nebo bez ořechů, kokosu.. liší). Totiž v receptech se píše udělat těsto a nechat v chladu min 2 hodiny odležet. Tak já takto dělám a ten den pak upeču z těsta cukroví. Ale někdy se mi to nehodí ten den, něco do toho přijde a čas pak mám třeba až o víkendu, navíc pak by to šlo s dětmi., které rády pomůžou vykrajovat... . takže, můj dotaz zní, jak dlouho mohu těsto nechat bezpečně v chladničce (třeba zabalené do potrav. folie) než z něj upeču cukroví (dám do trouby). Díky
|
|
|
|