Palac + 1 |
|
(5.7.2021 22:16:27) Tenhle příběh se táhne už dlouho. Povedl se mi jen asi jednou, před asi dvěma lety, pak se začal srážet. Myslela jsem si, že to je pravěkou troubu, na které už pořádně nešla regulovat teplota. Zkusila jsem ho asi 3x a vzdala jsem to.
Teď mám pár dní nový sporák, takže novou troubu. Dnes jsem nastoupila tím samým perníkem z prášku, měla jsem trochu nervy, ale doufala jsem, že to dopadne dobře. Trouba je nová, teplotu lze nastavit přesně...
Srazil se. Bylo půl deváté večer. Všechno se ve mně vzedmulo, utíkala jsem do Alberta pro další balení a zkusila to znovu s mírnou variací. Srazil se opět.
První pokus: - šlehala jsem šlehačem - dala jsem (nepovinný) med
Druhý pokus: - jemně ale důkladně jsem míchala jen vařečkou - med jsem nedala
Recept i výsledek přikládám níže v diskusi.
Prosím vás, nenapadá vás, co dělám špatně??
Než se pustím do komplikovanějších moučníků, chtěla jsem zvládnout toto. Je to výzva, neuzavřený příběh bez konce. Na novou troubu jsem se dost upínala a doufala, že mi tuto odyseu pomůže šťastně uzavřít a posunout se dál
|
karma |
|
(6.7.2021 16:33:05) 1.přidávat tekutinu postupně, tj "po crpkách" a vždy zamíchat tak, aby hmota tekutinu zcela piojala do sebe, pak přilít další trošku, zase vmíchat...až dodáš všechnu potřebnou 2.nechat troubu předehřát, nedávat do studené 3.péct na cca 180 4. nakrájet až vychladne
|
|
|
Citronove koliesko |
|
(5.7.2021 22:29:04) Ja len z mojej skusenosti...v plynovej katastrofa (myslela som ze problem je rura). Prestahovali sme sa. Rura nova elektricka, moznost horkovzduch, zhora, zdola... Buchty vsetky katastrofa, zdrcnute placky. Potom mi ktosi poradil zvysit teplotu. Tak som dala rovno 220. Buchty, perniky, kolace...vsetko uplne perfektne. Piskoty peciem na 200. Pri 165 som nikdy nic dobre neupiekla (jedine pomaly pecenu kacku).
Taky pernik ako si dala by som piekla max 20min na 220.
|
TaJ |
|
(5.7.2021 22:31:35) Koliesko, já třeba muffiny peču na 180, podle receptu a jsou skvělé...bábovku a ostatní věci cca na 160 a taky všechno dobrý...akorát kynuté těsto dám ze začátku na vyšší a pak to stáhnu taky na těch 160-170...
|
Citronove koliesko |
|
(5.7.2021 22:38:59) TaJ ja akonahle som piekla podla navodu (teplota a dlzka pecenia) tak som mala bud zdrcnutu placku alebo kamen (kysnute cesto). Odkedy peciem pri vysokej teplote a kratsie tak su vsetky kolace, piskoty, bublaniny, kysnute... vynikajuce. Ono to bude asi rurou. Fakt by som skusila poriadne zdvihnut teplotu a skratit cas. Idealne sledovat cez sklo na dvierkach ako sa cesto dviha.
|
Palac + 1 |
|
(5.7.2021 22:41:26) hypnotizovala jsem ho celou dobu.
začínám si říkat, jestli jsem ho nevynervovala.
jinak Angrešt právě u vysokých teplot u perníku varuje.
našla jsem to tady: https://www.rodina.cz/0/nazor_strom16868355.htm
|
Citronove koliesko |
|
(5.7.2021 22:44:17) Ono prave kazda rura pecie inak. Aj pri tej pomaly pecenej kacke mam tusim v recepte 110-130. Davam rovno 165, inak by sme sa jej ani po 6h v rure nedockali, bola by asi len "spotena".
|
|
|
|
|
Palac + 1 |
|
(5.7.2021 22:35:05) našla jsem si tu jednu starou diskusi, kde Angrešt u perníku prýávě před moc vysokými teplotami u perníku varuje.
dala jsem těch 167, jak se píše v receptu na krabici.
|
Černá kronika |
|
(6.7.2021 9:49:49) Já tedy vždycky troubu rozpálím na maximum tj. 250 stupňů, dám tam plech a asi po 3-5 minutách snížím na 170stupňů. On ten perník v prášku je na velký plech nízký, já ho vždycky trochu nastavím mlíkem a jedním vejcem a přidám i pár lžic oleje i mouky navíc. Ale taky mám celkově při pečení několik neúspěchů, obdivuju každýho, komu se daří na co sáhne.
|
|
|
|
|
TaJ |
|
(5.7.2021 22:29:34) Palac, nebouchla jsi třeba s plechem při vyndavání, nebo nenechala jsi ho hned po vyndání někde v průvanu, nebo na místě s podstatně jinou teplotou? My jsme takhle kdysi bádali, proč se nám srazila bábovka a pak jsme přišli na to, že když jsme ji vyndali z trouby, tak jsme ji dali v dobré víře vychladnout do vedlejší místnosti, kde se netopilo (bylo to v zimě)...pokud jsme ji nechali v kuchyni na lince a neotvírali jsme okno, tak byla v pohodě...takže od té doby vždycky když něco vyndám z trouby, tak zakazuju otevírat chvíli okna a dělat průvan dveřmi, než to prochladne. A ještě mi podle obrázku přijde dost nízký, nechtělo by to menší plech, nebo formu, aby byla vrstva vyšší? Jinak mě nic nenapadá...
|
Palac + 1 |
|
(5.7.2021 22:37:16) - velikost plechu dopručujou 30x40 - měla jsem přesněš ty rozměry - nízký perník je právě proto, že se zdrcnul! - sražený byl už při vyndávání z trouby, ne vinou dalších vlivů po vyndání
já už od oka po těch xx marných pokusech, že je to blbý, už když je vevnitř a koukám přes dvířka.
|
|
|
Palac + 1 |
|
(5.7.2021 22:33:24) ještě jednou ty fotky, nějak se tu blbě zobrazujou ty první:
|
TaJ |
|
(5.7.2021 22:39:57) Palac, popravdě, nevím...jinak ona každá trouba peče jinak, třeba u cukroví jsem musela to stejné těsto (ze stejné várky) péct v naší troubě o pár minut déle, než když jsme to pekli u manželovy maminky...obojí elektrická trouba, ale každá peče jinak. Jinak nevím, z prášku jsem nikdy nic péct nezkoušela, ale asi bych se nedržela stoprocentně návodu, ale pokud by se mi nezdála třeba hustota těsta, tak bych si to upravila tak, jak jsem zvyklá když peču něco svého...
|
|
Ropucha + 2 |
|
(5.7.2021 22:40:17) 155 - 165 stupňů je podle mě málo. Všechno peču na vyšší teplotu.
|
Palac + 1 |
|
(5.7.2021 22:42:31) Mrkni, co píše Angrešt tady: https://www.rodina.cz/0/nazor_strom16868355.htm
|
|
Palac + 1 |
|
(5.7.2021 22:44:13) 165 píšou. podruhé jsem dala skoro 170.
|
|
|
|
|