| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Zavařeniny z rajčat

 Celkem 29 názorů.
 darinaa 


Téma: Zavařeniny z rajčat 

(17.8.2021 17:21:54)
Tak jak se vám vyvíjí sezóna pěstitelky? U nás letos velice slibně, mám plný mrazák čistého pyré, domácí kečup. Chtěla bych zkusit domácí pyré, případně nějaký základ na pizzu, nějakou kořeněnou omáčku... máte nějaké osvědčené recepty ze základních surovin?

Narážím na fajnovky typu 2 kila rajčat a k tomu 4 láhve kečupu, tak proto se s tím od března nepiplám.
 Fern 


Re: Zavařeniny z rajčat 

(17.8.2021 17:39:26)
Ze zpracovavani sileneho mnozstvi ovoce/zeleniny mam psych. ujimani a proto vubec nefandim zalezitostem plny mrazak pyre - kdyz potrebuju rajsky protlak,jdu ho barbarsky koupit do obchodu,apod.A jsem hl.v klidu.Jsme jen dva a nemusim mit zasoby jak pro armadu.A ani kdyz byli kluci doma,jsem nijak nevysilovala a zpetne je mi lito casu,ktery jsem venovala napr.zavarovani tresni,kdyz byly deti male - misto casu straveneho s nimi treba napriklad.
 Abigail* 


Re: Zavařeniny z rajčat 

(17.8.2021 18:00:30)
Dělám omáčku z pečených rajčat, je vynikající, lepší jsem asi nejedla. Rajčata nakrájíme na p7lky, dám na pečící papír na plech - na jeden oběd vychází 1 plech s cca 1 - 1,5 kg rajčat. Rajčata zakápnu olivovým olejem, trošku posolím, posypu tymiánem a dám na ně 2 větší stroužky česneku. Eventuálně lze zlehka posypat třtinovým cukrem. Omáčku tedy nezacařuji, ale mrazím.
A pokud se chceš zbavit většího množství rajčat, tak ještě doporučuji italskou tomatovou polévku.
 Salamajka 


Re: Zavařeniny z rajčat 

(17.8.2021 18:27:45)
Zavařovací mánii ani plnému mrazáku neholduji, ale kamarádky hospodyňky radí, že mňam byla domácí sušená rajčata. Já letos nic. Paprika nekvete, z 5 keříků rajčat mám 10 plodíků celkem. Cukety kvetou jen na balkoně zatím si tam hýčkám dva miniplodicky u kterých mám stejně podezření, že jsou to ty ozdobné. A i fazole sotva kvetou vše ožírají slimáci. Jediný jakž takž užitek byl kopr na luxusní domácí koprovku. Závidím ti úrodu.
 kachna_ 


Re: Zavařeniny z rajčat 

(17.8.2021 18:31:55)
Jo, sušená rajčata mám taky ráda.
 Salamajka 


Re: Zavařeniny z rajčat 

(17.8.2021 19:21:36)
Dohledala jsem ti to. Na pečící papír dáme dle velikosti rajčat 1/2 nebo 1/4 nakrájená rajčata můžeme přidat koření není povinné. Suší se v malinko pootevřené troubě 6-7 hod nebo i déle na 80az90 stupňů. Já jsem si za 500 koupila z bazaru sušička nelituji. Možná, že ji použiji jen párkrát,ale když je obr úroda jablek a každý rozdává ty křížaly mňam.
 Rodinová 


Re: Zavařeniny z rajčat 

(17.8.2021 19:35:18)
Susim rajcata v susicce posypana italskyma bylinkama z mlynku Kotanyii, pak na ne vsichni chodime mlsat~:-D
 Vítr z hor 


Re: Zavařeniny z rajčat 

(17.8.2021 20:36:07)
Asi se pomalu taky pustim do suseni, ale mam jen lehke prebytky. Loni to nebylo k nicemu - dve plne susicky jsme snedli zhruba za hodinu. ~:-D
 Ráchel, 3 děti 


Re: Zavařeniny z rajčat 

(18.8.2021 9:32:58)
a jak je prosím tě skladuješ?
 TaJ 


Re: Zavařeniny z rajčat 

(17.8.2021 21:37:38)
Petro, nám letos paprika vykvetla a zašla...cukety jsem měla jak předpěstované rostlinky, tak jsem i nějaká semínka hodila jen do záhonu...slimáci to sežrali všechno...rajčata tedy jedou pěkně, máme asi 10 keříků a zatím to stíháme sníst...růžičkové kapusty taky vypadají slibně...a nejvíc jede okurka, ze dvou rostlin jich máme ohromnou úrodu...ale my tedy nic nezavařujeme apod., většinou to stihneme sníst, občas vezmeme něco babičkám, takže jediné, co budu mít do zásoby v mrazáku, budou asi ty borůvky, které jsme si nasbírali poslední den dovolené na Šumavě:-)
 kachna_ 


Re: Zavařeniny z rajčat 

(17.8.2021 18:31:21)
milovala jsem rajčatovou marmeládu s pomerančem. Jen jí tedy nikdo jiný z rodiny nejedl.

Jinak mi rajčata chytla plíseň.
 Okolík 


Re: Zavařeniny z rajčat 

(17.8.2021 18:32:58)
Při přebytku rajčat jsem dělávala lečo. Dalo se zavařit do sklenic nebo zmrazit. Někdy jsme přidávali i cuketu.
 Košík_růží 


Re: Zavařeniny z rajčat 

(18.8.2021 7:46:40)
Nedělala bych je. Kdysi jsem si myslela, že by to nemuselo být špatné, pak jsem změnila názor. Nezralé rajče obsahuje hodně solaninu a je nahořklé. Když jsem je kdysi v záchvatu nadšení, jak uchráním zbytek úrody, udělala, nikdo to nejedl, jak to bylo nepoživatelné.
 darinaa 


Re: Zavařeniny z rajčat 

(18.8.2021 10:37:15)
Zelené rajče je rozhodně jiná odrůda. Odrůdy Green Tiger, Green Zebra atd..
 angrešt 


Re: Zavařeniny z rajčat 

(18.8.2021 14:15:45)
zelené rajče v zahraničních receptech obvykle není zelené rajče, ale tomatillo, tj. plod mochyně dužnoplodé, který vypadá velmi jako - zelené rajče :)

Ale konzumují se i zelená rajčata ve smyslu nezralá, právě tomatin, který je zodpovědný za jejich mírnou jedovatost, je zároveň to, co jim dává tu zajímavou chuť. Tomatin je o dost míň jedovatý než solanin, ale i tak není dobré ho jíst moc. Obvykle se za maximální porci pro dospělého považují 2 - 3 zelená rajčata, děti by je jíst neměly.

No a pak jsou odrůdy rajčat, která mají i ve zralosti zelenou barvu, a ta chutnají prostě jako zralá rajčata, mají minimální obsah tomatinu jako jiná zralá rajčata a je to jen vzhledová věc, že mají snížený obsah karotenoidů a tak je víc vidět zelená barva chlorofylu.

Tomatin (stejně jako solanin) nejsou zelené, jedovatost zelených rajčat nesouvisí s tím, že mají zelenou barvu, ale s tím, že nejsou zralá.
 Rodinová 


Re: Zavařeniny z rajčat 

(18.8.2021 14:48:27)
Fakt? Zajimavy, vedlo me to ke googlovani a k tomu, ze tomatillo je z rodu Physalllis, cili pribuzna te mochyne/zidovske tresne, co mam rada :-)

Physalis, prilis mnoho llll, mily Mozarte ~:-D

... a navic, koukam, ze ta, co ji mam rada se jmenuje mochyne peruanska ...
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Zavařeniny z rajčat 

(18.8.2021 10:01:17)
zelená rajčata nakládala máma na sladko, asi něco jako je tady https://www.ceskatelevize.cz/porady/10614805433-herbar/7081-recepty/2909-zelena-rajcata-jako-fiky/

pak z nich pekla luxusní koláč s ořechy a čokoládou... nikdo nedokázal identifikovat to "cizokrajné" ovoce, fakt výborné...
 TiNiWiNi 


Re: Zavařeniny z rajčat 

(17.8.2021 19:11:05)
Dělám si z rajčat španělské "tomate frito". Osmažím cibuli na olivovém oleji, pak přidám česnek...podle vůně poté přidám rajčata. Vařím, až se zredukuje voda. Osolím, opepřím, dám trochu cukru. Pak vše přepasíruju.
 apo-lena 


Re: Zavařeniny z rajčat 

(17.8.2021 19:24:40)
Já letos zavařovala kečup z rajčat, paprik a jablek.
Do mrazáku jsem dělala lečo, používám ho pak do směsí s masem a rýží. Dřív jsem hodně dělávala různé rajčatové omáčky s baklažánem, cibulí, česnekem a červeným vínem a mrazila je.
Naši pěstují ve velkém a dávali mi tak 15 kg zeleniny naráz. Když jsem nestíhala, tak jsem zralá rajčata hodila do mrazáku jen tak bez obalu. Měla jsem na ně samostatné šuple. Po vyndání stačilo naříznout slupku, pustit na ni studenou vodu a sama se sloupla. Dají se výborně krájet i zmrzlé a používala jsem je jako rajčata z plechovky. Mrazila jsem jen obří masitá rajčata.
Letos mám hromady cuket, patizonů a rajčat. Dá se z nich udělat polotovar do mrazáku?
A co se z toho pak vaří? Dělám z leča kuřecí pilaf, z rajčatovo-baklažánové omáčky boloňskou.

 Stáňa * 


Re: Zavařeniny z rajčat 

(17.8.2021 20:20:02)
My je letos stíháme všechny sníst, mám cca 25 rostlin. Jsem za to ráda, v mrazáku stejně už zoufale bojuju o místo.
Jindy jsem dělala jen pyré do mrazáku na polévku nebo omáčku. Domácí kečup jim nechutnal.
 Vítr z hor 


Re: Zavařeniny z rajčat 

(17.8.2021 20:34:34)
Mrazim ratatouille a grilovane lilky (vsechno nejdriv protahnu vakuovackou).

Letos prihodim jalapenos, nebot jich je moc. Uvazuju, jestli je tam hodim vcelku, krajene nebo grilovane + oloupane.

Pulka rajcat ma Phytophtoru, takze konci, mam ale prebytky cuket.

Primerene mnozstvi hokkaid.

Papriky jsou luxusni, asi je pokrajim, napytlikuju a zmrazim.
 Martina, 2 kluci 


Re: Zavařeniny z rajčat 

(17.8.2021 20:44:29)
Já při přebytku rajčat vždycky volím základní omáčku na pizzu - odkrojim bubaky, prekrajim na dílky, mírně rozmixuju, hodím ze zahrady oregano, bazalku a přidám sůl s mořskou řasou (líp ochutí), provařím, někdy odpařím (dle druhu rajcat), nacpu do skleniček, hotovo. Nikdy nepřežije zimu.
 Stáňa * 


Re: Zavařeniny z rajčat 

(17.8.2021 20:52:21)
Už nesterilizuješ?
 Martina, 2 kluci 


Re: Zavařeniny z rajčat 

(18.8.2021 9:33:31)
Ne, ale ničemu by to nevadilo, omáčka by zůstala stejná.
Beru,že to provařím jako marmeládu, tedy už pak nesterilizuju.
 Černá kronika 


Re: Zavařeniny z rajčat 

(17.8.2021 21:06:28)
Manžel dělá různé směsi - okurky, cukety, cibule, paprika a rajčata s kapkou oleje. Taková čalamáda. Dělá to od oka, takže recept konkrétní nemám. Nicméně je to moc dobrý. Taky dělává zavařenou směs okurky, papriky a rajčata a pak při konzumaci k tomu přidám balkán a je to takový "šopák". Rajčata máme svoje, tak experimentujeme.
 magrata1 


Re: Zavařeniny z rajčat 

(17.8.2021 22:13:41)
Mám pro tebe tip na skvělý oběd. Rajčata příčně rozkrojím, dám na plech vymazaný olejem řezem nahoru. Ten řez potřu směsí drceného česneku (na plech klidně menší hlávku), nasekané bazalky (hrstku), trochu soli, olivového oleje a strouhaný parmezán, nivu nebo třeba bryndzu. A dám to upéct. Jíme to s pečenými bramborami (ty peču zvlášť, s rajčaty by se dusily). Je to vynikající.
 Lei 


Re: Zavařeniny z rajčat 

(18.8.2021 6:41:37)
Dělám už léta tohle sugo pomodoro, jen beru 1 kg čerstvých rajčat, nikoli jak je v receptu. Používám na pizzu, omáčky i polévky. (Někdy ho jen tak ohřeju a vypiju ~:-D).
http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Sugo-pomodoro
 darinaa 


Re: Zavařeniny z rajčat 

(18.8.2021 10:33:09)
Díky za tipy, dnes teda peču rajčata s česnekem a tymiánem :-) Prosím přidávejte pokud vás ještě něco napadne nebo příjdete později.

K zeleným rajčatům - za hluboké totality dělala moje mamka čatní z nezralých rajčat. Přežili jsme, bylo to výborné na tousty a topinky. Dnes si myslím, že ten recept přitáhl někdo ze zahraničí a zaměnil zelenou odrůdu za nezralé rajče.
 Lei 


Re: Zavařeniny z rajčat 

(18.8.2021 13:08:46)
Můj americký přítel to dělal normálně ze zelených nezralých. Takové lečo...na cibulku ta zelená rajčata a pak na to vejce...

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.