Košík_růží |
|
(18.8.2021 7:46:40) Nedělala bych je. Kdysi jsem si myslela, že by to nemuselo být špatné, pak jsem změnila názor. Nezralé rajče obsahuje hodně solaninu a je nahořklé. Když jsem je kdysi v záchvatu nadšení, jak uchráním zbytek úrody, udělala, nikdo to nejedl, jak to bylo nepoživatelné.
|
darinaa |
|
(18.8.2021 10:37:15) Zelené rajče je rozhodně jiná odrůda. Odrůdy Green Tiger, Green Zebra atd..
|
angrešt |
|
(18.8.2021 14:15:45) zelené rajče v zahraničních receptech obvykle není zelené rajče, ale tomatillo, tj. plod mochyně dužnoplodé, který vypadá velmi jako - zelené rajče :)
Ale konzumují se i zelená rajčata ve smyslu nezralá, právě tomatin, který je zodpovědný za jejich mírnou jedovatost, je zároveň to, co jim dává tu zajímavou chuť. Tomatin je o dost míň jedovatý než solanin, ale i tak není dobré ho jíst moc. Obvykle se za maximální porci pro dospělého považují 2 - 3 zelená rajčata, děti by je jíst neměly.
No a pak jsou odrůdy rajčat, která mají i ve zralosti zelenou barvu, a ta chutnají prostě jako zralá rajčata, mají minimální obsah tomatinu jako jiná zralá rajčata a je to jen vzhledová věc, že mají snížený obsah karotenoidů a tak je víc vidět zelená barva chlorofylu.
Tomatin (stejně jako solanin) nejsou zelené, jedovatost zelených rajčat nesouvisí s tím, že mají zelenou barvu, ale s tím, že nejsou zralá.
|
Rodinová |
|
(18.8.2021 14:48:27) Fakt? Zajimavy, vedlo me to ke googlovani a k tomu, ze tomatillo je z rodu Physalllis, cili pribuzna te mochyne/zidovske tresne, co mam rada
Physalis, prilis mnoho llll, mily Mozarte
... a navic, koukam, ze ta, co ji mam rada se jmenuje mochyne peruanska ...
|
|
|
|
|