klíčnice |
|
(15.8.2022 14:52:12) Máte prosím zkušenost s litinovou pánví? Ráda bych opustila teflon a dívám se buď na na klasickou litinu nebo s tím modrým smaltem. Jak se na tom smaží? Třeba řízky, volská oka, palačinky? Má nějaké úskalí? Výhody - nevýhody?
Moc děkuji za každý názor.
|
Pole levandulové |
|
(15.8.2022 14:57:47) Pokud ti nevadí, že je to celkem těžké na váhu, tak se s tím pracuje dobře. Jen se to musí nechat pořádně rozehřát a ono si to pak dlouho drží teplo. Na rychlovky typu vajíčka používám jiný typ pánve, litinu spíš na maso atd. Mám takové ty zvenku barevné, uvnitř černé, Staub, Le Creuset, KitchenAid i Ikea a rozdíl v tom nevidím, používám je podle velikostí, myju v ruce. S čím pracovat neumím, to je Skepshult, ty jen litinové, bez povrchové vrstvy, na to jsem moc líná.
|
|
Lenka Pražanda |
|
(15.8.2022 14:57:58) Měla jsem tu modrou. Musí se dát hodně oleje, aby to plavalo. Jinak se všechno připeče. Ale strašně. A je hodně těžká. Kvůli oběma důvodům jsem přešla na teflon.
|
|
Monika |
|
(15.8.2022 14:59:20) Už jsem dlouho na litinové pánvi nesmažila, ale co si vybavuju, tak se dost dlouho rozehřívá (zase ale pak drží teplo i při vypnutí plotýnky - to může být výhoda, ovšem i nevýhoda) a potraviny mají tendenci se k ní dost lepit. Ale je asi skoro nezničitelná a většinou jsou takové pěkné (alespoň mně jsou litinové pánve na pohled sympatické)
|
|
Muumi |
|
(15.8.2022 15:03:43) Já si teď budu kupovat švédskou klasiku Skeppshult. U palačinek si ale člověk zaposiluje, to je fakt. Nicméně taková dobře "zajetá" litina je super, smaží/peče to prakticky samo a vlastně se to ani nemusí moc mýt (pánev se vytře papírem a hotovo, žádný jar na to ani nesmí). Z toho modrého smaltu mám lívanečník, určitě přes 100 let starý, nedám na něj dopustit. A 2 formy na bábovku taky z Českého smaltu. Kupuj, myslím, že tyhle podniky brzo krachnou kvůli plynu:(
|
|
Beat |
|
(15.8.2022 15:12:33) Mám jednu menší, levnou od Orionu a jednu větší, drahou od Staub. Miluju obě. Delam v tom ale jen něco. Hlavne to, co pak dam zapect do trouby, to je hkavni výhoda litiny. Takže dusene masa, zeleninu, minutky, některá sladká jídla ( císařský trhanec napr, ) . Je to těžký, ale ja to mám rada.
|
Fern |
|
(16.8.2022 9:25:32) Na zapekani používám především sklo Simax a vůbec nádobí ze Simaxu dost používám,stojí to pár desítek Kč,sklo je zdrav.nezavadne,v mycce krásně vylestene.
Vařím tedy na el sklokeramika,nebo el.trouba nebo mikrovlnka.
|
|
|
Termix |
|
(15.8.2022 15:39:24) Mám celou sadu nádobí Skeppshult a jsem maximálně spokojená. Na rychlé použití používám jinou pánev. Maso bych ale na jiné už nikdy nedělala. Jen se o tohle nádobí musí člověk starat. Není to šoupnout do myčky a nazdar. Ostatně je to velmi drahá záležitost a moje dcera počítá s tím, že to zdědí ještě její děti.
|
Muumi |
|
(15.8.2022 16:22:35) Termix, já se konečně rozhoupala, že si je pořídím a ochráním tak peníze proti inflaci:))) akorát je děsně vtipný, že u nás je každý kus cca o tisícovku dražší, než na německém Amazonu:(
|
|
Muumi |
|
(15.8.2022 16:23:22) Termix, máš prosím tu řadu s dřevěnou rukojetí? Nebo celokovové? Díky.
|
Termix |
|
(15.8.2022 16:43:42) Já se je naučila používat přímo v zemi původu a postupně si nakoupila několik věcí. Pánev, grilovací desku na pečení, hrnce a pečicí mísy. Je v tom tuna peněz. Ale nelituji. Mám celokovové včetně litinové rukojeti. A jednou spálenou ruku. Řekla bych, že to je horší než běžná kuchyňská spálenina.
|
|
|
|
Saamajna |
|
(15.8.2022 15:51:34) Bacha, litinovy, uvnitr smaltovany nadobi, nesmi na indukci na vysokej stupen, je to pak nerovnomerny zahrivani a smalt rychle odpryska. Jsem si takhle vyrusila milovanou le creuset panvicku , na vajicka byla fantasticka, jen to zahrivani... Na volsky oka ted mam malinkou litinovou bez povrchove upravy. Vyborna, robustni, NESMI se umyvat jarem a vpodstate se ani umyvat nemusi. Protoze je mala (vnitrni prumer 12,5 cm), tak ani neni tezka. Na delsi vareni/ peceni mam le creuset litinovy hrnce, delaji je uz jen se smaltem uvnitr. Jsou bezva, kdyz se neco vic pripece, tak nechat chvili mimo plotnu stat a pak se to samo odlipne. Ale jen rucni umyvani a to jsou pekne tezky! Na velky smazeni mam od Silit nerezovou s jejich neprilnavou povrchovou upravou (Silitan PTFE). Uzasna. Taky rucni myti ale neni vubec tezka. Vypada to jako neco skelnyho.
|
angrešt |
|
(15.8.2022 16:08:10) Saamajno, Silitan PTFE je teflon, teda totéž co teflon, jen teflon je obchodní název firmy DuPont, proto jiné firmy ho nemůžou používat a nazývají si ho různě.
|
Saamajna |
|
(15.8.2022 17:00:06) Angresti, "Silitan PTFE je teflon, teda totéž co teflon"
No vidis jak jsem blba! Ale smazi se v ni paradne.
A pusobi docela robustne. A taky na ni davam bacha, jen drevem dovnitr.
|
|
Saamajna |
|
(15.8.2022 17:21:10) Tak jsem sla tu panev prozkoumat a je to s keramickym povrchem.
Ted tedy cekam, co na to Angrest...
|
angrešt |
|
(15.8.2022 17:43:04) no, a to je přesně ten druhý případ :) Teflon zpevněný keramickým materiálem pro snížení otěru.
|
|
|
|
Pruhovaná |
|
(17.8.2022 8:47:31) Co se stane, když omylem umeješ litinovou pánev jarem? Bude navždy znehodnocena?
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(17.8.2022 14:23:07) Ne, odmeješ si z ní tu nepřilnavou vrstvu, co se tam sama udělá. Tak to pak osušíš, natřeš olejem a zapečeš chvíli v troubě.
|
|
|
|
|