holkamodroočka |
|
(23.8.2022 14:46:07) Chtěla jsem si nasušit zeleninu, že ji budu používat jako dochucovadlo. Plán byl nasušit pórek, mrkev, celer, petržel, nějaké natě, možná cibuli, papriku, kedlubnu. Začala jsem pórkem - nakrouhala na super jemno v robotu, dala do sušičky a suším asi na 50 stupňů na 3 hod, pak se uvidí. Teď mi říkala kámoška, že prý se každá zelenina musí osolit už při sušení. že prý to jinak zvlhne a zplesniví. Já měla představu, že "ochucovací směs" bude jen směs nasušené zelenin bez soli.
Dotaz zní: solit či nesolit? Pokud solit, kdy a kolik? Musí být soli více než usušené zeleniny?
|
Kaipa |
|
(23.8.2022 15:03:45) Sušila jsem na kostičky nakrájenou petržel a celer, normálně v troubě, po usušení jsem to uložila do sklenic se šroubovacím víčkem a naprosto ok. Měla jsem to do další sklizně, nezplesnivělo nic.
|
|
Žžena |
|
(23.8.2022 15:17:54) Sušili jsme zeleninu nesolenou, jen jsme trochu soli nasypali na dno sklenice s tou nasušenou zeleninou, aby táhla vodu. Mrkev a spol nahrubo nastrouhat a pórek bych nakrájela normálně růčo na stejné kousky, jako když vařím. Občas jsme to nasušené ještě všechno rozemleli na prášek a měli "vegetu".
|
Žžena |
|
(23.8.2022 15:19:15) Jinak natě záleží jak co. Majoránka sušená super, ale petržel a libeček sušením ztrácejí aroma, je lepší je zamrazit.
|
|
holkamodroočka |
|
(23.8.2022 15:44:50) Díky, tak snad to nezplesniví.
|
Žžena |
|
(23.8.2022 17:06:56) Musíš to usušit úplně "do křupava".
|
magrata1 |
|
(23.8.2022 17:13:35) Do křupava a hned zavíčkovat, jinak to nasaje vzdušnou vlhkost.
|
|
|
|
|
Monika |
|
(23.8.2022 15:41:44) Promiň, že neporadím, nemáme zahradu a tedy ani co sušit, ale je mi jasné, že sušit 3 hodiny pórek v sušičce při dnešních cenách elektřiny by můj manžel v žádném případě nedovolil, to by ho snad raději hodil na kompost, kdyby ho nebylo jak spotřebovat a komu darovat A k tomu ještě tu další fůru položek v nevím jakém množství. Koupil by mi velkou láhev vegety (kterou tedy standardně vůbec v kuchyni nepoužívám) a zabavil sušičku
|
holkamodroočka |
|
(23.8.2022 15:44:12) Já jsem zeleninu dostala jako protislužbu.Není toho kvanta, tak uvidím. Nekouřím, nepiju, neutrácím za blbosti, tak jednou se to přežije. Ale díky za připomínku, není až tak od věci
|
Monika |
|
(23.8.2022 15:51:06) Když toho není kvanta, nechceš to spíš zamrazit? Mně sušená zelenina připomíná seno (nemluvím o koření nebo bylinkách). Samozřejmě v nouzi to je asi lepší než nic, ale ...
|
Monika |
|
(23.8.2022 15:52:52) Resp. porek, mrkev a jiná kořenová zelenina i kedlubny jde dost dlouho uchovat i "čerstvá" pokud máš chladný přiměřeně vlhký prostor (v paneláku tedy ne, to jedině v lednici).
|
holkamodroočka |
|
(23.8.2022 16:03:08) Taky jsem v paneláku, takže uskladnit zeleninu nemám kde. Bohužel. Já v mrazáku skoro nic nemám, už se mi několikrát stalo, že v bytě vypadl proud, a všude jinde fungoval. Revize proběhla v pořádku, spíš mám podezření na nějakého dobráka. Jednou se to stalo i o dovolené. Tak v něm raději nechci nic mít, byla by škoda,kdyby se to zkazilo.
|
|
Stáňa * |
|
(23.8.2022 18:50:18) Sklep mám, I se studankou, ale vydržím tam tak do ledna. Nrkd, ZO sníme i dřív.
|
|
|
Kaipa |
|
(23.8.2022 16:53:38) No prosím, a mně ta sušená chutnala víc. Kdybych nebyla líná (a nemyslela ekonomicky) to sušit, tak není o čem. Jenže líná jsem, tak to skončí v mrazáku.
|
|
|
|
Stáňa * |
|
(23.8.2022 18:48:51) Moniko, vy nemáte elektřinu zafixovanou? My susime hodně, aktuálně rakytník, pak budou švestky, jablka...
Dělali jsme si srandu, že letos musím udělat hodně povidel, dokud máme elektřinu ještě trochu levnější. Dělám je v troubě, spotřeba je asi dost velká.
|
Monika |
|
(23.8.2022 23:19:43) My měli výhodnou elektřinu od Bohemia Energy Povidla bys mohla dělat venku na ohni na dřevu z lesa jako Křemílek a Vochomůrka.To je přesně něco,co by můj manžel ocenil (povidla by ale měla být hrušková)
|
|
|
|
magrata1 |
|
(23.8.2022 17:12:54) Dělám si domácí "vegetu" roky. Bez soli. Usuším nahrubo nastrouhanou zeleninu, pak u kámošky v termomixu namixuju (jde to i v obyč. mixeru se skleněnou nádobou, u plastové bych měla pocit, že si tam našmrdlám mikroplasty). Máme vlhký barák a nic mi neplesniví. Dobře usušené to dám do šroubovací sklenice, nabírám čistou, suchou lžičkou.
|
|
angrešt |
|
(24.8.2022 22:06:53) není třeba dávat do sušené zeleniny sůl. Je potřeba dobře vysušit a pak hlavně dobře skladovat, dokonale uzavřené, aby to nenavlhlo. Lepší je na sušení nekrouhat úplně jemně (zbytečně to oxiduje), ale krájet hrubší a podle potřeby pak dodrtit už usušené na potřebnou velikost.
Co se ceny elektřiny týká, nevím, jaký příkon má Tvoje sušička, ta moje (Eta) má 400W, tj. při momentální ceně elektřiny žere při puštění na plný výkon 4 Kč/h, což vzhledem k usušenému množství je z mého pohledu částka zanedbatelná. Zeleninu navíc suším jen na nižší výkon, takže nějaké 2,5 Kč/hod, odhadem.
A neodolám, abych si neudělala reklamu :) - moje poslední kuchařka je věnovaná právě domácímu nasušení zeleniny a ovoce a hlavně následně míchání domácích instatních jídel na "zalití horkou vodou do hrnečku" z těch nasušených surovin :)
|
|
|