apo-lena |
|
(6.9.2022 7:43:59) Umím povidla, přesnídávky, chutney, jablka na šarlotku a strouhaná jablka. Kromě přesnídávek to mám všechno ve sklepě ještě z roku 2020. Do kdy to můžeme sníst? Všechno jsem tyndalizovala. Vím, že povidla a chutney nemusím, ale dělala jsem rovnou i ty přesnídávky a strouhaná jablka, tak jsem to zavařovala všechno. Letos jsem začala přesnídávkou, té sníme nejvíc. Udělám čerstvou dávku toho ostatního, ale ráda bych zkusila i něco jiného.
|
darinaa |
|
(6.9.2022 8:30:26) Milujeme křížaly, takže já hodně suším, sušičku denně. 1x týdně 2-3 litry jablečného moštu - co stihneme vypít. Nezavařuju nic, zkoušela jsem strouhaná na štrůdl ale nechutnalo nám to. Docela velké přebytky vyhazujeme nebo darujeme na kvas - za samosběr pod stromem, nebo rovnou před dům vystrčím bednu Bio jablka zdarma. Lidi z města kolem nás chodí na procházky, tak to docela mizí.
|
Pavla ... |
|
(6.9.2022 9:28:17) Jéé, to je super samosběr nebo bedýnka. Já dostanu občas od příbuzných nebo kamarádů - dělám přesnídávky, křížaly (těch nejvíc), dají se dělat i pečená jabka s hruškama a mrazila jsem mošty, to bylo super, v plastových lahvích, jen mám malý mrazák Část jsme si uskladnili u příbuzných se sklepem, ale jen maličko, nemají prostor. My bydlíme v bytě, a tam je všude vedro. JAbka milujume všichni, křížaly, i když jsem jich tuším před 3 lety měla asi 12 dvoulitrových sklenic, nepřežily do jara to byly super přebytky a byli jsme i na samosběru u známých.
|
|
apo-lena |
|
(6.9.2022 13:16:26) Křížaly jsou dobrý nápad, ty zmizí hned. Normálně jsem půlku jablek rozdala a půlku zpracovala (hlavně uskladněním). V roce 2020 nechodily návštěvy a hlavně bylo málo jablek v super kondici. Zavařovala jsem jak divá.
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(6.9.2022 8:39:55) pečený čaj... teda s dalším ovocem (bezinky, švestky, rozinky, přidávala jsem i sušené ovoce)... a pak jsme spotřebovali jako čaj nebo na zmrzlinu (teplé i studené), do pohárů nebo i jen tak na lžičku
|
Rodinová |
|
(6.9.2022 8:58:55) Rose, nechces jablka?
|
Rodinová |
|
(6.9.2022 9:34:41) Hrusky beru, pokud jsou tvrdy …jses o vikendu? Ale asi byste si museli dojit je vybrat a natrhat, nebo nevim, mozna to stihnu. Napisem koncem tydne na mail? Myslim pracovniho tydne.
|
|
|
|
|
Pruhovaná |
|
(6.9.2022 8:58:57) Udělat mošt.
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(6.9.2022 12:13:21) no a nebo teď na mne vykoukla reklama z lidlu - cider https://kuchynelidlu.cz/clanek/cider-lahodne-osvezeni-v-lete-i-zahrati-v-zime
|
|
Vítr z hor |
|
(6.9.2022 13:25:37) To uz je prece davno vyreseno - viz temata vyse.
1) Koupit krajec/loupac, susicku, vakuovacku. 2) Nakrajet/oloupat, ususit, zavakuovat.
|
|
Cimbur |
|
(6.9.2022 15:15:16) Jojo, jablka. Při mém pracovím vytížení mě to stojí mnoho sil a pak je škoda, když se to nespotřebuje. Popravdě už mě tak hnijící jablka nebolí, můj čas je dražší. Ale udělám doma ty povidla, jen pár sklenic, do buchet. Dobře se u nás taky upotřebí strouhaná jablka, pravidelně dělám rýžové nákypy s jablky, které si bere manžel na snídaně do práce v zimním období. Taky jsem sušila křížaly, ale nesnědlo se to. Dobrý je takový ten pudinkový dort s piškoty. Event. na piškotu. Asi 1200g oloupaných jablek nakrájených na kousky podusím s trochou vody, pomačkám tou věcičkou na brambory, vleju 4 vanilkové pudinky rozmíchané v cca 500 ml vody, osladím, okyselím, povařím. Pak se naskládají do dortové formy piškoty a zaleje se to, další vrstva piškotů, zopakovat, nahoru kysaná smetana a posypat skořicí, nebo se může udělat ta horní vrstva mírně oslazenám ztužená želatinou atd. Taky je možné upéct v té formě nízký piškot a pak tam dát (z menšího množství) tu jablečnou vrstvu.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(6.9.2022 15:33:11) Tenhle dort jsem jako dítě milovala a vždycky jsem ho chtěla k narozeninám... Což byl v červnu vždycky ten nejméně vhodný čas Ale díky za připomenutí, mohla bych ho zkusit
|
|
Stáňa * |
|
(6.9.2022 16:02:31) Dělám taky tenhle jablečný dort. Nebo z linecké těsta (mém cukru) udělám dvě placky, jednu dám na plech, na to jablecnou náplň a přikryju to druhou plackou. Pak upecu.
Napln: 1.5 až 2 kg nastrouhaných jablek, 4 pudinky, 12 lzich cukru (podle kyselosti jablek).
|
|
La Pepa |
|
(6.9.2022 16:20:11) Na jablka se chystám, taky na švestky. Budu vařit povidla, z ekonomických důvodů na chalupě, kde je sporák na dřevo a v lese dřeva mraky...
Naprosto mě fascinuje, že by se někde nesnědly křížaly. Moji nenažranci jich sežerou neomezené množství, synovi už 2 X bylo blbě. Ono když sníš střední misku křížal z několika kil jablek a vypiješ na to litr mlika....
|
Rodinová |
|
(6.9.2022 16:27:28) Nam nejvic chutnaji svestkove krizaly, takze na suseni jablek uz kaslu. Jeste tak hruskove ...
|
holkamodroočka |
|
(6.9.2022 18:15:12) Rodinová, ty švestkové křížaly děláš jak?
|
Stáňa * |
|
(6.9.2022 20:34:33) Svestkove krizaly, normálně vypeckovat a strčit do sušičky. Dělám tak 2 čtyřlitrove sklenice každý rok. Letos máme švestky neskutečně obsypane.
Jablek je taky hodně. Máme asi 20 různé velkých stromů. Něco zpracujeme, neco skončí na kompostu. Je jich červavych, nestrikame.
|
Rodinová |
|
(6.9.2022 20:58:14) Jo, totez, svestkove krizaly=pulene svestky v susicce. Mnaaaaaam
|
holkamodroočka |
|
(6.9.2022 21:14:57) To bude schnout dlouho, že? 😃 Raději se neptám, ještě nemám dosušenou "vegetu"
|
Rodinová |
|
(6.9.2022 22:07:13) Dlouho, ale stoji to za to. Sus, dokud nemas proud 10x tak drahej
|
holkamodroočka |
|
(9.9.2022 12:42:07) Rodinová, a na kolik stupňů sušíš ty švestky? Mám termostat do 70 stupňů...
|
Rodinová |
|
(11.9.2022 21:16:59) Holkomodroocko, nevim ja nemam termostat, ale tri stupne, tak susim na prostredni
|
holkamodroočka |
|
(11.9.2022 21:44:22) Rodinová, usušeno. Je to dobré, a v kombinaci se sušenými hruškami je to mňamka.
|
Rodinová |
|
(12.9.2022 8:50:56) Zejo jablecny krizaly moc nemusim, ale svestky a hrusky jsou top. Ja susila i rajcata s italskym korenim, taky dobry
|
|
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(9.9.2022 12:47:30) rodinová, hlásím, že odstupuju z výměny hrušky vs jablka - muž byl rychlejší a směnil s kolegou tak se prosím nezlob
|
Rodinová |
|
(11.9.2022 21:15:53) Rose, dik, jsem necetla vcas, vlastne az ted Ale pochopila jsem, kdyz ses neozvala. Nicmene jablka daruji i bez hrusek, kdyby…
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Salamajka |
|
(6.9.2022 18:27:41) Úplně jsem si vzpomněla na dětství. Jablkový pudink. Jablka uvařit jako na kompot normálně v hrnci pak se rozmíchal vanilkový pudinkový prášek v trošce té vody z jablek a celé se to povarilo. Ty jablka se musela oloupat a po uvaření se mačkali tím na brambory. Můžeš klidně i prepasirovat přes velké síto s většími dírami. Bylo to taaaak dobré. Mňam. Byl to jediný dezert co jsme mohli jíst kdykoliv v zimě a nikdo nenadaval.
|
apo-lena |
|
(6.9.2022 20:48:47) Vždycky jsem se těšila, až začnou jablka padat, že začne sezóna jablečných koláčů. Letos nepeču. Nedokážu to nejíst, ani si dát jen malý kousek. Relativně dietní umím jen jablečné lívance a muffiny podle Kateřiny Cajthamlové.
|
K_at |
|
(6.9.2022 20:57:08) Apolenko, a dala bys recept na ty jablečné lívance???
|
apo-lena |
|
(6.9.2022 21:14:50) Myslím, že jsem naposledy dělala tyhle. https://www.ceskatelevize.cz/porady/12468683635-vsechno-co-mam-rada/11692-recepty/7599-jablecne-livance/
|
K_at |
|
(6.9.2022 21:15:13) Apoleno, moc děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
petluše |
|
(6.9.2022 20:34:24) My vložíme do moštárny. Namostujou zavakuujou po 5litrech a je vystaráno. Máme poblíž Lhenice.
|
Stáňa * |
|
(6.9.2022 20:35:06) Zavakuovane to vydrží?
|
petluše |
|
(6.9.2022 20:36:39) Ano, do jara 100%
|
|
|
|
Nella+2 |
|
(6.9.2022 21:58:43) Jestli bydlíš někde poblíž (Brno) tak jich pár bedynek koupím 😀
|
|
Violetina |
|
(8.9.2022 20:58:25) Cider
MM shání jablka všude, kde se dá, bojím se, že budeme prikupovat ještě pár velkých demizonu
|
|
|