Salamajka |
|
(5.8.2023 16:36:09) Už delší dobu se snažím stravovat pravidelně aspoň v práci kdy si chystám krabičky. Jenže znáte to. No nakonec je jim chaoticky a někdy mi i zbydou protože na dané jídlo nemám chuť. Nekupuji si úplný blbiny ono s bezlepkovou dietou toho zas moc nekoupíte, ale takový salát s tvarohem nahradím třeba paštikou. Snažím se pít vodu, ale co si budeme někdy už ji nemůžu ani vidět a v poslední době nepomůže ani si do toho hodit třeba bylinky nebo ovoce. Aspoň si ty minerálky snažím ředit vodou když už. Má někdo zkušenosti s tím jak to změnit? Vzhledem k tomu, že se po práci dostanu domu až o půl deváté večer tak nějaké chystání na druhý den asi nedám. I nákup už je zoufalý. Kolikrát na nic nemám chuť. No a občas mívám hlad ,,večer,, po práci třeba v 11 když nemůžu usnout. Nechci se cpat prášky na spaní pořád a pití vůbec nepomůže to běhám čůrat a je půlnoc a ráno v 6 zvoní budík. Nějaký rady ? Zkušenosti?
|
K_at |
|
(5.8.2023 16:40:26) Salamajko, úplně nerozumím, co konkrétně bys potřebovala.... Možná chyba u mě. Jinak, pokud dorazíš domů kolem 20.30, tak se nedivím, že jsi k.o. Jaké směny máš? Máš čas ráno?
|
|
Pawlla |
|
(5.8.2023 16:56:43) S tím mám taky problém. V práci moc hlad nemám, ale když pořádně nejím přes den, tak večer jsem schopná splácat všechno možné. Takže se snažím jídlo do práce chystat tak, abych měla oběd, nějaké ovoce na dopoledne a pečivo s jogurtem nebo pomazánkou na odpoledne. Zaměstnavatel nám jídlo nijak nedotuje a v okolí jsou pouze menší obchody a teda jedna skvělá pekárna. Takže za mě to řeší jenom příprava celodenního jídla do práce, ale to se mi taky vždycky nechce, zvlášť, když přijdu domů pozdě.
|
|
babi_ |
|
(5.8.2023 17:00:19) Jestli vstáváš ráno v šest do práce a vracíš se o půl deváté večer, tak první krok je změnit podmínky v práci nebo tu práci (pokud trávíš iks hodin na cestě do práce a pak zpět). K tomu si prosím přečti, co napsal před smrtí pan Jakub Šeps.
K tomu jídlu. Musíš si kupovat a chystat to, co ti chutná, a mít v práci více variant - můžeš si dát jídlo do ledničky? Jestli ti nejede voda, tak čaje - zelený, bylinky, ovocné, cokoli... teplé i zchladlé i vychlazené. Je těch chutí na výběr hodně, a třeba se časem i trefíš do něčeho, co se ti nepřepije. Bezlepková dieta je na hubnutí docela dobrá, protože tím odpadá i dost potravin obsahujících sacharidy, to bych si připsala spíš k dobru. Zpestřit každý den ovocem (ne moc). Ořechy, semínka.
Hlad na noc - pokusit se mu předejít proteinozeleninovou večeří. Když, tak chroupnout mrkev nebo tak něco. Tvaroh. Syrečky.
Držím palce, hlavně s tou prací - zní to šíleně
|
Cimbur |
|
(5.8.2023 18:13:12) Teď jsem myslela na toho Šepse.
|
babi_ |
|
(5.8.2023 18:17:39) No.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(5.8.2023 18:56:15) To je tragický případ, podle mého ten člověk nebyl psychicky zdráv, vedle toho, že trpěl závislostí na práci.
|
Cimbur |
|
(5.8.2023 19:03:14) Nevím, jak někdo v komentáři na Novinkách podotkl, vzhledem k tomu, kolik lidí, jeho přátel a spolupracovníků, upřímně vyjadřuje soustrast, žádný sociopat to nebyl. Zřejmě byl natolik loajální a oddaný věci, až ho to vyčerpalo. Lékaři tedy tráví v práci ještě mnohem více času, ale většinou tedy netahají nic domů a nejsou tím tak pohlceni 24/7. Jeho osobní nastavení a to, že nadřízení toho využili na 120% a vlastně ho exploatovali, způsobilo tragédii.
|
Ropucha + 2 |
|
(5.8.2023 19:14:11) Cimbur, možná. Nechci rozvíjet spekulace na dálku, není to korektní, jen to na mě z médií udělalo dojem, že muselo jít o hlubší problém než čistě workoholismus. Ale nevím.
|
Kaipa |
|
(5.8.2023 19:20:07) Ropuchou, já jsem zaregistrovala, že se po mateřské? na své místo vrátila paní, za kterou zaskakoval, a jemu nabídli práci, která byla žebříčkově podstatně níž. Nicméně spekulovat o příčinách si opravdu netroufnou.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(5.8.2023 20:13:18) Četla jsem, že věděl, že je zástup za mateřskou. A zabil se, když se vratila. Asi nebyl moc normální. Jemi líto, té paní, musí mít hrozný pocit.
|
|
|
|
Monika |
|
(5.8.2023 19:19:58) Proč zrovna sociopat? Taky myslím, že prioritní problém byl jeho psychický stav, případně nějaké vztahy (v práci i jinde), než že v naší státní správě byl systémový problém směrem k přepracování. Ono to bude podobné jako že kdekomu někdo řekne, že by měl zhubnout, ale naprostou většinu to nedovede k anorexii...
|
|
vlad. |
|
(5.8.2023 23:28:02) Co jsem cetla, byla tam dost toxicka atmosfera od nadrizenych...se to vsechno seslo a neunesl to.
|
|
|
babi_ |
|
(6.8.2023 16:52:44) V tomhle případě v tom okolí fakt není nevinně. Ten člověk byl původně psychicky zdráv, ale prostě toho na něj bylo postupem času moc.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(6.8.2023 17:04:40) Já ti nevím, psychicky zdravý mladý člověk by snad odešel a šel jinam, kdyby s nim někde ohavně zametali.
|
|
Monika |
|
(6.8.2023 17:18:04) Babi, z toho, co píšou, tak měl komplikované dětství a sve psychické nejistoty řešil zuřivou práci přes den a alkoholem po večerech ... A že možná někdo jeho snahu pracovat na 150% a zavděčit se nadřízeným někteří zneužívali, to určitě je možné. Ovšem zabít se, protože skončilo nějaké prac.zarazeni na dobu určitou ...
|
|
Žžena |
|
(6.8.2023 17:19:18) babi, hele já bych se zdržela soudů. Přepracovaných nedoceněných úředníků a dalších státních zaměstnanců máme v republice asi tisíce a všichni se nezabíjejí. Přijde mi to jako přiliš vážná a smutná věc na to, abychom to zjednodušovali tak, jako ten mediální narativ. Problematika workoholismu, vyhoření, duševního zdraví, závislostí, problémů na pracovišti je široká a upřímně, my víme prd.
|
babi_ |
|
(6.8.2023 17:22:51) Žženo ano, zdržela bych se i toho soudu, že ten člověk byl psychicky nemocný.
|
|
|
|
|
|
77kraska |
|
(5.8.2023 23:21:48) babi, taky mi hlavne prijde divna ta prace....to se neda dlouhodobe vydrzet
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(5.8.2023 17:01:49) Jen k tomu pití - mně vyhovuje čaj a nečaj (ovocný čaj)... Pro zpestření s plátky citrónu nebo pomeranče... Voda z vodovodu je mi těžká a bolí mě z ní žaludek...
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(5.8.2023 19:47:36) Taky piju ponejvíc čaj. Nebo sodovku se šťávou. Vodu ne.
|
|
|
Monika |
|
(5.8.2023 17:40:12) To, o čem píšeš se nejeví jako nepravidelnost, spíš že mivas jiné chutě, než jsi včera plánovala, to mívám taky . Ale když máš v práci jen salát s tvarohem, tak si přeci nemůžeš vzít paštiku? Nebo nejis raději nic a paštiku koupíš po práci? Na pastice v principu nevidím nic špatného, můžeš koupit min tučnou a dát si málo + kousek pečiva + zeleninu? To, co vůbec nechceš jíst, tak prostě nekupuj, ale měla bys asi mít něco, čím zahnat chutě? Mně pomáhá třeba trocha Tatarky na (vařené) brambory nebo kousek čokolády po jídle ...
|
Monika |
|
(5.8.2023 17:41:45) Na pocit hladu přes den funguje (nesladké) kafe, jinak piju hodně (taky nesladké) čaje (dopoledne zelený, odpo třeba bylinky n šípek...)
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(5.8.2023 18:54:35) Chystání jídla je opruz, ale nic lepšího jsem nevymyslela. Nemáš-li na to kapacitu denně, co třeba jednorázově připravit více jídel a nakrabičkovat do lednice, do mrazáku, aby sis mohla ráno jen vytáhnout. V práci mít trvale nějakou zásobu potravin, které ti vyhovují a po nichž můžeš sáhnout v případě nouze. Problému s pitím vody úplně nerozumím, co jiného bys chtěla pít? Pokud jde o kalorie, káva, čaj, ochucené minerálky nebo limonády bez cukru žádné kalorie nemají. Nemít na nic chuť, do toho se neumím vžít, já když mám hlad, tak mám chuť na všechno. Ale asi by bylo řešení mít prostě doma stále průřezovou zásobu potravin, které máš ráda a které považuješ za vhodné.
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(5.8.2023 20:02:27) Největší hlad mám večer ve 22 hodin, celoživotně, ale to si nemůžu dovolit. Tak si v předvečer chystám jídlo do práce, abych měla celodenní přísun, i když v práci mi nechutná, když nemám klid. Mám na to jídelní taštičku a soupravu misek. Jim po 2-3 hodinách celý den, aby nenastal vlčí hlad v noci.
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(5.8.2023 20:05:24) Co si nakoupit a navařit v neděli do mrazáku?
|
|
Žžena |
|
(5.8.2023 20:08:44) A bereš si do té práce jídla, co chceš jíst a na který se fakt těšíš, nebo jídla, co "bys měla" jíst? Totiž na salát s tvarohem by se u mne chuť taky nedostavila, marná snaha, salát promine.
|
|
K_at |
|
(5.8.2023 20:29:02) Hele, jídlo musí být takový, abys ho ráda jedla. Nevím, jaký máš rozvrh práce, kdy máš volno, jaké možnosti skladování potravin máš v práci, jak jsi na tom finančně atd. Zkusila bych mít v práci pohotovostní zásobu věci, které můžeš jíst a chutnají ti. Zkusit najít nouzovky typu mražené směsi, mražené polotovary, chlazené saláty atd, které ti částečně vykryjí ty situace, kdy nemáš čas a energii něco vařit a chystat. Plus 1x týdně nárazově uvařit a upéct a zamrazit, co uznáš za vhodné. Úplně od boku střílím - mít na mrazáku různé zeleninové směsi, bezlepkové těsto, konzervy třeba luštěnin (můžeš je???), věci, po kterých sáhneš a přihodíš je k něčemu - k masu, k těstovinám atd.
|
|
breburda71 |
|
(6.8.2023 8:24:17) V prvni rade si chystej jidla, ktera Ti chutnaji, klidne mensi porce, ale at mas z jidla pozitek..
|
|
Salamajka |
|
(6.8.2023 8:25:16) Ahoj všem moc děkuji omlouvám se v práci opět chaos nestíhala jsem reagovat. Dělám 12 hod směny krátký dlouhý týden. Ráno vstávám v 6 a večer už mě chlap vozí tj doma konečně o hodinu dříve než předtím.Tj 20.30 Odpadlo hodinové sezení na nádraží. Chystám si krabičky tak abych měla za den 4 jídla tj snídám jogurt ovesné vločky k tomu 3svesttky a 3 datle. Ranní svačina většinou ovoce odpoledne oběd večer zelenina tvaroh a většinou kukuřičný plátky . Docela dost jsem se zasmala tomu jak si fakt někdo pořád myslí , že s bezlepkovou dietou zhubne protože já jsem přibrala 17 kg! A dolů to prostě nejde. Musela bych jíst jen proteiny nebo nevím. Tloušťka je jednoznačně z těch chlebíčků na nic jiného nikdo nepřišel a všechny chleby jsou hnusný a chutnají jako papundekl a pečení též. Mmch všechny rady chytají plíseň. Občas jsem řešila upecemim zeleninových placek, ale ani už to nedávám. K té pastice prostě si ji jdu koupit tak jak si někdo jde koupit bagetu já si zabehnu koupit tu paštiku. Rýžové chlebíčky už taky nemůžu ani vidět jsou hnusný. Z chytání neustálých krabiček mi už hrabe. Ne mám hlad nemám chuť na nic. Závidím tomu kdo při hladu sní všechno. Dávám si pozor na vlci hlad pořád myslím na to, že musím jídlo rozdělit. Ale opět už z toho hrabe. Navíc pořád + 100 kg. Hubnutí jsem vzdala. Spíš mě zajímalo jak to má někdo jiný. Třeba Pawwla to má podobné jako já. Děkuji všem za postřehy pomohlo mi to. Děkuji.
|
Monika |
|
(6.8.2023 8:57:58) Salamajko, to bezlepkové pečivo asi je třeba vychytat, co komu chutná, a stejně jako každého pečiva jíst při nadváze omezené množství. Ale klidně s pastikou (a zeleninou), když na tvaroh nemáš chuť.Muzes si v práci ohřát jídlo v mikrovlnce? Při dvanactkach máš volné dny, tak můžeš navařit a nosit si normální jídla z přirozeně bezlepkovych potravin.Znam docela hodně lidí s celiakii, mají normální postavu, příp.mirnou nadváhu.
|
|
Martina, 2 kluci |
|
(6.8.2023 9:03:46) Vůbec nechci posuzovat skladbu a množství jídla, už jsem poučená, že někdo posnídá banán s vločkami a žije z toho celý dopol, já bych bez pořádné snídaně zdechla, atd. Mě letos v rámci prázdnin došlo, že když jím ještě před hladem, odpočívám ještě před vyčerpáním, stačí mi pak méně jidla, kratší odpočinek, přesto jsem pořád v pohodě a mám energii na veselý den. Pro manžela to je totiž fuk, jestli se nají až po celodenním cyklu, jestli si až pak lehne na gauč, já potřebuju wellbeing tak nějak po kouskách celý den.
|
*Kate* |
|
(6.8.2023 14:47:06) "když jím ještě před hladem, odpočívám ještě před vyčerpáním, stačí mi pak méně jidla, kratší odpočinek, přesto jsem pořád v pohodě a mám energii na veselý den"
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(6.8.2023 10:27:15) Na Rohlíku mají dobré bezlepkové pečivo, velký výběr. Chutná úplně normálně. Je drahe, ale aspoň toho člověk nesní kvanta.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(6.8.2023 10:29:43) Nevím teda, kde bydlíš, ale v Bageterii si můžeš dát bagety v bezlepkovem provedení.
|
|
K_at |
|
(6.8.2023 10:45:11) Salamajko, musíš být dost unavená. Asi bych zkusila v první řadě najít chuť k jídlu. Co máš ráda, co ti chutná. Ještě teda - nemůžeš mít problém se štítnou žlázou? Pokud ti bezlepkové pečivo nechutná, je nutné ho jíst? Chutná ti paštika, kup si paštiku, dej si k tomu zeleninu. A co takové kukuřičné tortilly, nevejdou se do bezlepkáče taky?
|
|
Ropucha + 2 |
|
(6.8.2023 11:08:35) Salamajko, s přístupem, že všechno povolené jídlo je "hnusné", se daleko nedostaneš. Jídlo by ti mělo chutnat. Krátký - dlouhý týden je podle mě výborný režim v tom, že máš volné dny, kdy se můžeš jednak stravovat v klidu po svém a jednak si připravit jídlo na pracovní dny. V krabičce vůbec nemusí být salát, může tam být jakékoliv vařené jídlo, které se dá sníst neohřáté (což jsou podle mě skoro všechna jídla snad kromě polévek a omáček, stravuji se tak celé roky). Já osobně bych vynechala svačiny a dala si řádnou porci hlavního jídla, kterou si lze užít, ale to je moje osobní preference. Někomu svačiny vyhovují. Bezlepkové pečivo nevím, myslím, že je dneska na trhu už velký výběr, ale chutě holt jsou individuální. Každopádně moc pečiva při hubnutí nemůže jíst nikdo, ani když lepek snáší. S dnešním výběrem potravin mi ale přijde jako rouhání, nevědět, co jíst. Více jídla na výběr nikdy nikdo neměl, bez ohledu na bezlepkovost. Brzdou v hubnutí nemusí být jídlo, může to být spánkový režim, pohybový režim, stres, zdravotní příčiny...
|
Bouřka |
|
(6.8.2023 11:52:54) Já bych se možná nejdřív zaměřila na to, naučit se jíst pravidelně, a to hubnutí řešila maximálně do úrovně nejíst vysloveně blbě. A až bude zvládnuté tohle, tak teprv přešla na hlídání kalarického příjmu. Jinak jsou to 2 velké věci zároveň (s bezlepovým stravováním 3, chápu dobře že je to relativně nová záležitost?) a to se vždy blbě zvládá.
|
Ropucha + 2 |
|
(6.8.2023 12:05:44) Bouřka, souhlasím. Postupné cíle.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(6.8.2023 12:54:40) Neustupuje už se od tý pravidelnosti? Spíš se doporučuje jíst když je hlad, ne do sebe tlačit, protože je čas. Vzala bych si do práce to co chci za den sníst a snesla podle potřeby. A nějak vyvážila to co mi chutná s tím co je zdravý. Na lepší rady máme málo indicií. Třeba jestli máte jídelnu nebo schodiště někdy na oběd do restaurace, jestli je práce fyzická nebo sedavá.
|
Ropucha + 2 |
|
(6.8.2023 13:16:37) Inko, ustupuje se od počtu denních jídel. Komu vyhovuje pět, ok, ale zdravému dospělému by měla stačit klasika snídaně, oběd, večeře (lehká a nepříliš pozdní).
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(6.8.2023 13:35:40) Tak, dala bych hlavně normální oběd, zelenina, maso, rýže, brambory, luštěniny, vsechno přirozeně bezlepkové. Na nějakou suchou zeleninu bych se vyprdla, nezažene ani hlad ani chutě.
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(6.8.2023 19:51:02) Jist, když je hlad, může jen člověk s malým žaludkem . Můj manžel, i když celý den nejí, tak si dá večer normální porci a má dost, já si dám při hladu asi tak 5 normálních porcí v 10 večer a ztloustnu. To si musí každý najít sám, prvních 5 kilo jsem zhubla jen jídlem po 2-3 hodinách, ani jsem nejedla dietně a necvičila a zatím jsem je za 15 let nenabrala
|
|
|
|
|
Žžena |
|
(6.8.2023 12:23:52) Salamajko, no musíš najít něco, co Ti bude chutnat. Jak jsi na tom s polévkami, různou zapečenou zeleninou atd? Můžeš si to v práci ohřát v mikrovlnce? Ořechy a spol na malé svačinky?
|
Ropucha + 2 |
|
(6.8.2023 13:01:37) Žženo, ano, najít jídla, která může člověk považovat za plnohodnotná a zároveň chutnají.
Podle mě je to často jen věc stereotypu, české stravování stojí zhusta na pilířích pečivo s něčím a maso + příloha. Když má člověk něco z toho vynechat, zůstane bezradný. Jak píšeš, zapečená zelenina nebo jakákoliv zeleninová jídla, to jsou nekonečné možnosti a kombinace, jen se to člověk musí naučit připravovat. K tomu X druhů obilovin, testovin, luštěnin. Bez lepku. Komu se nepříčí jíst navíc masné a mléčné výrobky, má tak pestrý jídelníček, že nějaké pšeničné pečivo zůstane úplně irelevantní.
|
|
|
sally |
|
(6.8.2023 17:20:00) Salamajko, bezlepkové pečivo nemůžu dodnes, přijde mi to hnus... občas si peču banánové muffiny - rozmixovat dva banány a čtyři vejce - a pak do toho dávám kokos, mandle, oříšky (hlavně kvůli tomu, aby to mělo trochu strukturu a nebyl to jen "knedlík"), cranberries (ale i kousky čokolády, prostě co mi pod ruku přijde), naleju do formiček a upeču... vydrží pár dní a je to moje nouzová snídaně - já totiž musím snídat sladké (ovoce) a když to nemám, tak je mi zle - takže ten muffin s banánem (a tou čokoládou, haha) je fajn - a vejce neuvěřitelně zasytí. A člověk to bafne do ruky a sní v podstatě za jakýchkoliv podmínek (v autě při ranním řízení a tak). Cottage taky považuju za skvělý - dá se připravit na sladko nebo na slano a má poměrně slušný poměr bílkovin a sacharidů - a chutná mi víc než tvaroh. Brazilský sýrový chleba je bezlepkový a chutný - ale já to teda jím jen čerstvě upečené, nevím jestli to vychladlé není moc gumové.
Dále jsem zjistila, že je mi lépe pokud jím dvakrát denně - ráno mám cottage s ovocem (ano, často jen mraženým) a oříšky a semínky (já teda kokos a mandle, případně chia seeds - jsem alergická na vlašáky a i poslední dobou mi přijde, že i pekany mi drhnou v hubě - a buráky a kešu se mi do toho nějak nehodí) a kafe s mlíkem (když mám moje kozí, tak má 7% tuku). A pak mám mezi třetí a pátou další velké jídlo... obvykle kvůli práci, když mám ranní tak přijdu domů kolem páté, když večerní, tak odcházím kolem třetí... když nejsem v práci, tak mám lehčí oběd (salát - ale obvykle s dressingem, vajíčkem, sýrem, šunkou nebo prostě něčím takovým) a normální večeři s rodinou - ale té si dávám málo - nebo si i nedám - už si rodina zvykla na to, že večer s nimi ráda posedím, ale prostě se nenacpu nebo si i dám něco malého nebo i něco úplně jiného, než mají oni.
Snahy se STOBem, kde doporučují čtyři až pět malých jídel denně mě zanechaly neustále hladovou a počítající minuty do dalšího jídla... jsem zjevně typ krokodýl, co se potřebuje pořádně najíst (ne přežrat, tím pořádně myslím to, že je to vydatné jídlo) a pak nepotřebuje jíst klidně po zbytek dne...
Na hubnutí mi ale diety samy o sobě nefungují, já jsem typ, co potřebuje malý dvůr a dlouhý bič... musím makat a hýbat se.
Další postřeh - nevím, kolik ti je - ale já jsem strašně přibrala kolem přechodu - sešlo se mi to teda s covidem (omezení pohybu, výletů, sportu atd.) - ale to jsem přibírala a vůbec jsem nevěděla jak a proč... začala jsem hubnout zase až teď - rozhodně kombinace práce (a potažmo omezeného přístupu k lednici ), ale myslím, že vyrovnání hormonů taky hodně pomohlo - protože teď zase hubnu a ani nevím jak...
Myslím, že nejdůležitější je, uvědomit si, kdo jsi a jak tvoje tělo funguje - a přizpůsobit se tomu - připravovat si jídla, která ti chutnají a ta trochu upravit (já jsem od jogurtu s jahodovými kellogsy přešla na ovoce s cottagem a oříšky) a upravit i jídelníček podle toho, na co má tělo chuť - podle toho, kolik námahy vydáváš - ale i podle ročních období - v zimě má člověk chuť na vydatnější jídla, v létě to obvykle zvládne s různými zeleninami a ovocem... ale chce se to fakt naučit poslouchat a respektovat sama sebe... (já jsem ze STOBu šílela, protože mě furt prudili, že mám moc tuků - ale já to prostě potřebuju, rýžový chlebíček mi fakt nestačí - ale jejich tabulky mi pomohly k tomu, abych si vyzkoušela, že mi vyhovuje mít méně sacharidů a víc tuků než oni doporučují - rýžový chlebíček jsou pořád sacharidy a žádné tuky - my, krokodýlové, potřebujeme tuky a bílkoviny, které "vydrží dlouho" víc než rychlé sacharidy).
|
Bouřka |
|
(6.8.2023 17:48:35) Jo, já taky prosperuju na více tuku a méně sacharidech. Mně by zase svědčilo velké jídlo kolem 4.h a pak už vlastně jíst nemusím. Jenže to zase nevyhovuje manželovi, takže bývá dřív a pak si dávàm něco lehkého na svačinu. Při vlastním režimu si vystačím s 2 většími jídli a jednou svačinou. Jenže vlastní režim těla si můžu dopřát jen vyjímečně, jinak člověk furt musí fungovat podle vnějších tlaků, věčně jde proti svojí přirozenosti, což ho vyčerpàvá a pak žere...nejvíc sním, když pracuju v kancelàři, to mám furt hlad a nuceně si hlídám 3h interval mezi jídli. Jak mám fyzickou činnost a pohyb, tak nic takového nenastává.
|
sally |
|
(6.8.2023 18:05:08) Bouřko, jo, ty vnější tlaky, to je problém.... mě v tom paradoxně pomohla ta práce - buď na večeři doma nejsem, nebo když přijdu v těch pět, tak i ostatním přijde normální, že se najím - a pak už nevečeřím (sednu si s nimi, ale nemám to stejné jídlo nebo nemám stejné množství, prostě si jen tak něčeho zobnu)... ale taky u nás hodně vaří manžel (baví ho to) a někdy "děti", takže obvykle ani nevařím... ale dokud byly děti malé a fungovali jsme v klasickém systému rodinných večeří (které jsem obvykle vařila já), tak z toho taky nebylo moc úniku - protože vařit si svoje jídlo na pátou a jejich na sedmou by nebylo moc praktické - a ani časově únosné... zkoušela jsem dát si v pět větší svačinu, ale stejně jsem pak v sedm měla hlad, takže jsem paradoxně jedla víc než kdybych měla jen večeři...
|
|
|
Salamajka |
|
(6.8.2023 17:54:27) No úplně si popsala můj styl stravování když mám volno. Ráno když stíhám tak mám teda tu snídani vydatnější když jedu pryč tak snídám jogurt ovesné vločky, někdy dva plátky chleba a něco na to. Oběd mezi 15 až 17 hod a pak něco zobnu večer. Ono totiž když lítáš po všech čertech po Dr a tak různě skrz tátu a tak tak ono volno se dost smrskne. Cottage mi teda brutus nechutná 🫣 muffiny zkusím vypadá to dobře. Mám horkovzdušnou fritézu. Díky
|
|
|
apo-lena |
|
(6.8.2023 18:25:28) Salamajko, já bych si k obědu a k večeři dávala radši brambory, rýži, kukuřici. Ty chlebíčky mi přijdou jen jako poslední záchrana. Samozřejmě ještě maso (sýry, vejce, luštěniny..) a zeleninu. Zkoušela jsem bezlepkové recepty pro kamarádku. Piškotová a třená těsta jsem dělala z pohankové mouky bez úpravy receptu. Palačinky byly taky v pohodě a daly se jíst i na slano. A chutnalo to dost dobře. A pohankovo-rýžový chleba podle angreštky mi chutnal nejvíc ze všech bezlepkových chlebů, co jsem zkusila upéct.
|
|
Čumča. |
|
(7.8.2023 20:50:08) Salamajko, mám několik vysloveně vymazlených receptů na bezlepkové pečení, které ani náhodou nechutná jako papundekl. Pokud máš zájem, můžu je sem vložit. Už spoustu roků jsem nekoupila žádné bezlepkové pečivo, kromě tmavého semínkového chleba z Lidlu - ten jediný je skvělý, skladuji ho v lednici a rozpékám v topinkovači - potom je velmi dobrý.
Všechny ostatní hotové pečené výrobky pro celiaky jsou neskutečně drahé a neskutečně nepoživatelné.
Osvědčilo se mi pořídit si do zaměstnání toaster a připravený studený toast v práci jíst čerstvě rozpečený. Potom je to dobrota.
|
Velšice |
|
(7.8.2023 20:53:16) My kupujeme bezlepek od Dr.Pekaře a to je první, vysloveně dobrý, chléb.
|
|
apo-lena |
|
(7.8.2023 21:04:50) Čumčo, budu moc ráda, když napíšeš své oblíbené recepty.
|
Čumča. |
|
(8.8.2023 2:04:11) https://www.vareni.cz/recepty/bezlepkovy-pernik-s-cokoladovou-polevou/
nevím, jak je to možné, bezlepkové věci zpravidla rychle okorávají, tento perník zůstává pod vrstvičkou marmelády opravdu vláčný
|
|
Čumča. |
|
(8.8.2023 2:10:38) https://www.vareni.cz/recepty/bezlepkova-babovka-z-tvarohu/
neodděluji bílky a žloutky, šlehám rovnou vejce s cukrem, jako mouka se mi nejlépe osvědčila Jizerka, tvaroh kupuju bezlaktózový od Madety, někdy dám másla méně, ale přidám trochu kokosového tuku - kvůli vůni
dělám poloviční dávku - vznikne 12 malých muffinků, neskutečně dobré a vláčné,
|
apo-lena |
|
(8.8.2023 16:59:00) Díky.
|
Čumča. |
|
(8.8.2023 17:18:39) https://www.recepty.cz/recept/brownies-z-usa-151442
Apoleno, ještě poslední receptík, mouka je tam jen 100g, když se pšeničná nahradí Doves Farm samokypřící, je to stále delikatesa.
Doporučuji krájet až po vychladnutí. Na těstě se dělá taková odchlípnutá krusta, to k tomu prostě patří, chuťově to ničemu nebrání, akorát to vypadá zvláštně.
Ani u jednoho z receptů nepoznáš, že je to bez lepku - chuťově je to o deset levlů výš než jakékoli prodávané pečivo.
|
apo-lena |
|
(8.8.2023 18:44:21) Díky. Mám podobný recept na rakouský čokoládový dort: 250g čokolády na vaření, 175g másla, 6 vajec (z bílků udělat sníh), 200g cukru krupice, 30g mouky. Normálně tam patří polohrubá, ale s pohankovou to je taky výborné. Ta polámaná krustička se mi na něm obzvlášť líbí. Bohužel už ho nepeču. Na takovou kalorickou bombu jsem moc tlustá. Mně se nejvíc osvědčila ta pohanková mouka. Funguje skoro normálně. Třeba v makovci nebo piškotové roládě. Dělala jsem i různé sušenky z cizrnové mouky, ale recept jsem si neuložila. Byly také dobré.
|
|
|
|
|
Čumča. |
|
(8.8.2023 2:16:22) http://catalinapece.blogspot.com/2011/05/americke-palacinky-z-podmasli-s.html
místo uvedené pšeničné mouky se mi osvědčila nejlépe Doves Farm samokypřící těsto vydrží dva dny v lednici,
|
|
|
|
|
Bouřka |
|
(6.8.2023 9:41:54) Ségra je celiak a na rozdíl ode mně s váhou nezápasí. Je na dietě teda od malinka, takže na bezlepkové pečivo je zvyklá. Chce to najít typ, co prostě sneseš. Alespoň pro zpestření. S dvanáctkama zkušenost nemám, ale bez teplého jídla to musí být náročné. Jestli máš možnost ohřívat, tak si prostě nadělej krabičky do mrazáku. Vydatná teplá snídaně funguje mně, když vím, že po zbytek dne budu na studeném. Případně prohřeju přes den žaludek kafem nebo čajem s mlíkem. Jinak asi mít v práci zásobu jídel, ze kterých můžeš vybírat, když máš problém s tím, co jsi si přinesla. Jinak se prostě přinutit jíst v konkrétní dobu, když vnitřní regulace nefunguje
|
|
Salamajka |
|
(6.8.2023 12:59:16) K pečivu chleba bezlepkovy mám 350 g na TÝDEN! K tomu 65 g kukuřičný plátky v práci dva balíčky. Nebo jeden balíček ne vždy celý 375g. A to je veškeré pečivo co jim v rámci týdne. Jinak bílý jogurt,tvaroh, ovoce,zelenina, oříšky občas střídám se slunečnicovými nesplněnými neprazenymi semínky, na ten chleba ve volnu sýr nebo šunka bez másla občas paštika. Záleží na tom. Svačiny do práce zkoušela jsem i ovesnou kaši, červenou čočku, ty tortilly ale nic moc teda, z těstovin mi chutnají jen rýžové. Zkoušela jsem teplou zeleninu, ale měla jsem hlad večer takže si k tomu musím dát vejce nebo šunku. Nedělám to vůbec na oleji vše nasucho. Slunečnicový semínka na to. Jinak jo jsem v poslední době strašně vyčerpaná. I Dr se přiklání k přibírání ze stresu. Kromě toho, že taťka na tom není lépe tak teď ještě čekáme co tchán je 3 měsíce vdovec. Zatím zvládá no uvidíme. Díky
|
Ropucha + 2 |
|
(6.8.2023 13:08:44) Salamajko, já bych zeleninu na sucho nepřipravovala. Z toho musíš mít jednak hlad (což potvrzuješ), jednak to ubírá na chuti. Trocha olivového oleje ti kalorie tolik nezvýší, chuťově udělá divy a pomůže zasytit. Jestli se zkoušíš živit zeleninou na sucho plus to, co píšeš, nedivím se, že jsi otrávená a unavená. Já bych se opravdu vybodla na svačinky a dala si raději normální porci normálního chutného jídla.
|
Ropucha + 2 |
|
(6.8.2023 13:14:05) A k únavě - tu bych řešila první. Jak psala Bouřka, udělej si v první řadě režim, který ti uleví, ať máš spánek, čerstvý vzduch, pravidelnost. Jídla si vylaď, ať ti chutnají. Hubnutí bych nechala až nakonec, na to musí být energie.
|
|
|
Stará husa |
|
(6.8.2023 13:18:50) Vykašlala bych se na rádoby zdravé stravování a jedla to, co mi chutná. Už tak jsi omezená tím lepkem, proč se ještě omezovat něčím jiným? Jedla bych třikrát denně větší porce jídla, takové, abych neměla hlad cca 4 hodiny. Maximálně malou svačinku, pokud by to nestačilo, ovoce, jogurt, kousek sýra, vajíčko. Pokud máš problémy s jídlem, vykašli se na hubnutí, nauč se jíst běžná dobrá jídla v pravidelných intervalech.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(6.8.2023 13:38:02) Huso, tal nějak jsem začala postupovat já, dokud jsem se snažila o "zdravý a vyvážený jídelníček", občas jsem to zadala do kalorických tabulek, tak šly kila pořád pomalu nahoru
Od Vánoc jsem se na toto všechno vykašlala, snažím se nezajídat nudu, nepřehánět to s mlsáním, přesto není problém koláč nebo čokoláda, jen v rozumné míře a ne úplně denně, a mám od Vánoc o 8 kg míň, což je udržitelný postup, chci ještě asi 6, nespěchám, když to bude do jara, budu úplně spokojená mimochodem v přechodu se hubne blbě, ale jde to 😉
|
Yuki 00,03,07 |
|
(6.8.2023 13:43:30) jenom aby nedošlo k omylu, ty kalorický tabulky nejsou úplně k ničemu, naopak, já jsem si díky nim uvědomila, co je úplně blbě a že nemám ničeho moc, jen bílkovin bylo málo, takže teď už nic nikam nepíšu, ale když mám hlad mimo jídlo, vyřeší to třeba proteinový jogurt nebo plátek sýra, vyhýbám se nízkotučné stravě, protože tam bývá pro změnu škrob a tuk tělo potřebuje taky a nesnáším sladidla, zrovna včera jsem marmeládu se sladidly od jogurtu vyhodila a dala si naši domácí s cukrem, bílý proteinový jogurt bez marmelády, jogurt jsem koupila bez přečtení složení, stane se
|
|
Ropucha + 2 |
|
(6.8.2023 13:44:08) Yuki, on může být problém v tom, co si člověk představí pod "zdravým vyváženým jídelníčkem" Zdravé je dodávat tělu živiny a nezatěžovat ho přemírou.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(6.8.2023 13:48:53) no právě, zdravý a vyvážený jídelníček je to, co mi chutná, z čeho mám radost a kde není přehnaně moc cukru, minimum hotových jídel, hamburger na výletě jednou za čas nebo klobása nad ohněm se do toho úplně klidně vejde
|
Ropucha + 2 |
|
(6.8.2023 14:04:24) Yuki, vyvážený jídelníček je ten, který dodá tělu potřebné množství živin v potřebném poměru. Pod to se vejde X různých stravovacích modelů. A pro každé konkrétní tělo jsou ty potřeby trochu jiné.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(6.8.2023 14:38:56) Ropucho, ono si tělo poměrně dost umí říct, co potřebuje, akorát je potřeba tomu rozumět a taky být ochotná to poslouchat
|
Ropucha + 2 |
|
(6.8.2023 15:33:02) "ono si tělo poměrně dost umí říct, co potřebuje, akorát je potřeba tomu rozumět a taky být ochotná to posloucha"
Když umíš rozpoznat, že hladem a chutí signalizuje např. dehydrataci, únavu, závislost, případně nedostatek úplně něčeho jiného, než na co máš chuť, tak ano.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(6.8.2023 15:38:58) jo, dá se to naučit, chuť na jídlo je dost často jenom žízeň nebo nuda, chuť na sladké je zase dost často hlad nebo únava, to není těžký si uvědomit, jenom je potřeba o tom vůbec přemýšlet, nereagovat zbrkle na první nápad
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Žžena |
|
(6.8.2023 13:52:29) Salamajko, a proč to neděláš na oleji (nebo jiném tuku)? Představa, že abychom hubli, musíme omezovat tuky, je dávno překonána, pokud nejsi zarytý bůčkožrout, netýká se Tě to. Naopak, v tom, co si člověk představuje jako "hubnoucí stravu" často chybí tuky a/nebo bílkoviny. Samozřejmě že vejce, tuky, maso atd do stravy patří a problémy s váhou můžeš mít i pokud jich jíš málo ba dokonce právě právě proto, že jich jíš málo!
|
Salamajka |
|
(6.8.2023 14:08:24) Proto se snažím mít ty 4 jídla aspoň v práci i když je jim chaoticky. Někdy se zadaří . Přemýšlím nad tím proteinem jak na to a nepoškodit ledviny. Keto dietu obcházím obloukem. Občas mě bolí divně záda na urologii nic nezjistili, ale i tak. Co lc stravování? Přemýšlím nad tím. Znám lidi , kteří tím žijou úplně fanaticky. Kalorické tabulky ukazují minus pořád to už neřeším. Podle mě fungují jen tehdy když to přesně na gramy zvážíme jinak ne a na to teda náladu vůbec nemám. Každopádně mám zas hodně typů díky moc.
|
Ropucha + 2 |
|
(6.8.2023 14:16:48) Salamajko, s tím, co popisuješ, naprosto věřím, že ti kalorické tabulky hlásí nízký příjem. Já bych se ale na počítání kalorií vybodla, jak píšeš, je to náročné a nepřesné. Vyhýbala bych se nadměrnému příjmu sacharidů, to máš na bezlepkové dietě ulehčené, bílý cukr bych vynechala úplně (nebo na minimum). Tuky bych vynechala jen v extrémní podobě jako jsou kopce majonézy nebo smažený fastfood. Stavěla bych na zelenině a k tomu všeho ostatního přiměřeně, abys měla příjem bílkovin.
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(6.8.2023 14:40:27) Salamajko, zkus všechno nechat tak, jak je, přidat bílkoviny a spánek nebo aspoň odpočinek
|
|
Bouřka |
|
(6.8.2023 16:19:09) Mně kalorické tabulky pomohly nejvíc právě v tom, že se ukázalo, že těch bílkovin mám málo. Takže jsem se naučila si bohatě obložit pečivo, často snídám nebo večeřím vajíčka (nebo si dělám do práce různě zapečené v muffinových formičkach v horkovzdušné fritéze). Naučila jsem se jíst tvarůžky (skvělé na zahnání hladu nebo na snídani, když nestíhám, často si je rozpeču v horkovzdušné fritéze), cottage do práce na vydatnější svačinu,když nemám teplé jídlo, naučila jsem se jíst tvaroh (pomazánky, večer na zeleninu místo na pečivo),kuličky z tvarohového těsta na knedlíky (jedna z mála bílkovinových věcí, které je ochotná sníst dcera, ale jen čerstvé, zbytek si pak osmahnu třeba ke snídani nebo si to beru do práce,jen tak suché nebo se zeleninou), balkánský sýr a sýry parmazánového typu (nasypu na salát, do některých polívek, na vajíčka). Často si nosím ovesné vločky (kupuju ty naklíčené, jsou v bezlepkové kvalitě, jiné mě nadýmají), cmrndnu do nich něco vody a jogurt, sním to i jen tak, ale často si to dělàm jako dobrotu do práce pro zvednutí nálady - přidám pokrájené ovoce nebo strouhaná jablka nebo marmeládu, klidně posypu čokoládou, když to potřebuju výživnější tak dám lžíci arašídového másla, tam je tuk i bílkoviny, to už mám jak větší jídlo, fakt to zasytí. A pečené či vcelku dušené maso (nebo pošírované kuřecí prso) v lednici taky chvíli vydrží a dá se to na studeno s pečivem nebo se salátem a zasytí to velmi dobře. Jo a fajn jsou vývary, dá se s nima zahnat hlad v mezičasech, případně večer jako nenáročná večeře, jen do toho hodím syrovou zeleninu - nastrouhanou mrkev, čínské zelí, papriku, pórek.. .co je doma a na co mám chuť. Jinak zkus zaexperimentovat s vaflema, třeba by ti chutnali víc než to pečivo a dá se to připravit do mrazáku (ségra si jinak do mrazáku dávala i domácí chleba, na plátky, rozmražený byl lepší než starý a obecně to často toustuje). Nebo zkus lc verze s kokosovou či jinýma ořechovýma moukama (ségra takhle hodně dělá dezerty).
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(6.8.2023 14:08:36) Souhlas, spojit si hubnutí striktně s vynecháním tuků je nesmysl.
Tuky jsou sice nejkaloričtější živina, ale také mají ve výživě svoji roli.
|
Salamajka |
|
(6.8.2023 17:58:48) Ropucho + 2 co myslíš těmi sacharidy? Bílý cukr si dávám max do čaje . Kávu piju jen v práci z automatu 1 kelímek. Doma občas rospustna 3v 1 1 hrnek, sladké nejim to už musí být. Mám výhodu v tom, že nemusím čokoládu a když v létě zmrzlinu tak na ni jdu 4 km pěšky nebo jedu 12 km na kole dám si malý kopeček. U kamarádky si kolikrát dám spíš kafe s malou vanilkovou.
|
Žžena |
|
(6.8.2023 18:13:33) Salamajko, sacharidy nejsou jen cukr. Sacharidy jsou taky třeba škroby. Tj. jakýkoli produkt z obilnin (pečivo, ovesná kaše, přílohy - těstoviny, rýže...) je složen převážně ze sacharidů.
|
|
babi_ |
|
(6.8.2023 19:36:10) No všechny ty kukuřičné plátky a rýžové chlebíky...
|
breburda71 |
|
(6.8.2023 19:41:48) A zrovna ty pufovane vyrobky, kukuricne a ryzove chlebiky (bezlepkove pecivo taky) docela dost zvedaji cukr v krvi, takze je po nich hned hlad...
Doporucuju si delat Dukanovy placky misto peciva - bezlepkove ovesne vlocky nebo otruby, tvaroh, vejce smichat ( presny recept je na netu), na plech udelat hromadky a upect...ja davam navrch kmin, chutna to pak trochu jak dalamanek..
|
*Kate* |
|
(6.8.2023 19:56:27) "zrovna ty pufovane vyrobky, kukuricne a ryzove chlebiky (bezlepkove pecivo taky) docela dost zvedaji cukr v krvi, takze je po nich hned hlad..."
No přesně, protože i tohle jsou mj sacharidy. Zdaleka ne jen ten tebou zmiňovaný cukr - a je úplně jedno, jestli bílý nebo třtinový.
Asi už jste to tu rozebíraly, ale je nutné mít večer sacharidovou přílohu? Já si dávám třeba tvaroh s rukolou, mozarellu s rajčaty- nic víc k tomu není potřeba.
(pak teda sežeru půl sáčku Jelly Beans, ale to je na jinou diskusi)
|
Stáňa * |
|
(6.8.2023 20:11:31) Já večer sacharidy potřebuju, bez nich bych neměla pocit nasycení a pořád bych něco sháněla.
Od zimy se mi podařilo shodit 5 kg, hlavně ale díky zvýšenému pohybu a vynecháním snídaně, do které jsem se musela vždy nutit. Taklže mám vědomě první jídlo mezi 11 - 13, poslední jídlo koelm 19. Doufám, že si to udržím...
|
|
Stáňa * |
|
(6.8.2023 20:11:32) Já večer sacharidy potřebuju, bez nich bych neměla pocit nasycení a pořád bych něco sháněla.
Od zimy se mi podařilo shodit 5 kg, hlavně ale díky zvýšenému pohybu a vynecháním snídaně, do které jsem se musela vždy nutit. Taklže mám vědomě první jídlo mezi 11 - 13, poslední jídlo koelm 19. Doufám, že si to udržím...
|
Čumča. |
|
(7.8.2023 20:57:40) Stáňo, ohledně té vynechané snídaně mám stejnou zkušenost - já dopoledne nemůžu víc než kafe s trochou mléka a sklenici džuju - vysloveně se mi příčí něco sníst.
Opravdu si zpomaluju metabolismus tím, že nesnídám? Jinak celé dopoledne piju, čistou minerálku... Káva s mlékem přeci metabolismus spíš nakopne, ne?
|
|
|
Žžena |
|
(6.8.2023 20:15:06) Kate, no ty Jelly Beans s tím zrovna můžou souviset. Některá jídla jsou zdánlivě super, ale člověka po nich za hodinu přepadne vlčí chuť na nějakej cukr. Já to mám s červenou čočkou. Jasně, můžu si chrochtat, jak jsem se zdravě najedla červené čočky se zeleninou, ale když se za hodinu neudržím a vyplením domácí zásoby cukrovinek, tak to úplně funkční model není. Takže tohle se snažím předvídat.
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(6.8.2023 20:17:15) kdybys měla k večeři sacharidy, nemusela být mít Jelly beans
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|