Lenka Pražanda |
|
(6.12.2023 14:07:40) Jak vám jde dohromady mascarpone a vlašské ořechy? Pokud ano, tak spíš nasekané na hrubo nebo mleté? Vím, že je to divná otázka, ale mám zadání na dort s ořechy. Mascarpone mi vyloženě nechutná a na vlašáky mám alergii. Takže tuhle kombinaci nemůžu otestovat. Navíc se mi zdá mascarpone moc drahé na nějaké pokusy. Díky za názory, připomínky a klidně i rady co vám chutná nebo co byste si samy představovaly jako božský ořechový dort
|
Len |
|
(6.12.2023 14:19:11) Nejoblibenejsi dort meho muze je orechovy s merunkovym dzemem a mascarpone. Jde to k sobe vyborne. Jen uz ho asi neudelam, protoze jsem pred rokem ztratila receptovy blok a zrovna tohle si moc nepamatuju a ani nevim, z ceho jsem to opsala. Dort byl z bilku s orechy, navrch rozpustena marmelada a mascarpone smichane s orechy a trochou medu.
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(6.12.2023 14:26:59) mascarpone se hodí k čemukoliv ořechový má být předpokládám korpus a mascarpone krém? pokud by měly jít ořechy i do krému nebo na posyp krému, doporučuju je nejdřív upéct na sucho a zbavit slupky - ten rozdíl je nebetyčný... jo a kombinovala bych s meruňkovou marmeládou, ta mi k vlašákům ladí nejvíc... nebo, pokud to má být v období vánoc, bych do korpusu přidala špetku skořice a zdobila mandarinkovým kompotem a hořkou čokoládou...
|
Lenka Pražanda |
|
(6.12.2023 14:33:13) Ty ořechy půjdou do krému. Ořechový korpus bude nejspíš taky. Zadavatel si nepřeje nic vanilkového. A čokoláda zase nesplňuje podmínku lehký, svěží, nadýchaný.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(6.12.2023 14:50:41) tak z toho bych to viděla na bezé roládu a la dort bezé piškot, rozkrájený na stejně široké pruhy, ušlehaná šlehačka smíchaná s mascarpone, první pruh namazat krémem, obložit mandarinkovým kompotem, stočit jako roládu a položit řezem nahoru, pak dokola omotávat další pruhy... udělá to kulatý dort, povrch buď nechat aby byla vidět ta spirála (ve stylu naháče) nebo pak pomazat jako klasický dort a ozdobit mandarinkami a ornamenty z hořké čokolády... budu podobný dělat pro dceru k narozeninám - mandlový bezé, s malinami
|
Lenka Pražanda |
|
(6.12.2023 15:06:41) Asi jsem měla napsat do zadání, že to bude potahovaný 3D. Takže tvar i zdobení je dané. Dotaz je opravdu jen na ten krém a ořechy, na nic jiného. Nebo nápad jak ty vlašáky chutně zakomponovat, když to nesmí být vanilkové ani máslové.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(6.12.2023 15:24:41) aha, tak pak je to jasné... na krém bych asi svařila mléko s cukrem a jemně mleté ořechy, po vychladnutí vyšlehat s mascarpone... ty ořechy teda předem opečené a oloupané ze slupky...
|
Lenka Pražanda |
|
(6.12.2023 15:31:13) Dostala jsem je už namleté. Dotaz mimo, proč se mají svařit s mlékem? Viděla jsem to i u jiných receptů.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(6.12.2023 15:36:19) zvýrazní se chuť, nasáknou a zjemní konzistenci... taky jsou pak pro některé lidi lépe stravitelné ve smyslu, že po syrových mají alergické projevy, po svařených ne (takové ty různé afty a podobně) - třeba moje sestra vlašské ořechy bez tepelné úpravy nemůže jíst vůbec, takhle ale bez problémů...
|
|
|
|
|
|
|
|
Koníček mořský |
|
(6.12.2023 14:49:37) Mně chutnal dort Varna - korpus, krém s ořechy či oříšky a šlehačka. Dělal se za komoušů, dělá se i dnes.
Udělala bych korpus s ořechy (mletými) a troškou skořice, klidně potřela tou meruňkovou marmeládou nebo povidly, na to krém z mascarpone s mletými ořechy, navrch šlehačku nebo jen posypat ořechy, troškou karamelu, čokolády nebo drcenými sušenkami, perníkem.
Ale žádný dortař nejsem, to zas ne.
|
|
žiraf |
|
(6.12.2023 16:22:51) Samotné mascarpone jako krém spíš ne. Ale je skvělé ušlehané 1:1 se šlehačkou - chce to už jen mírně přisladit - buď pár lžic práškového cukru, rozpuštěná zchladlá čokoláda, příp. lze přidat i tvaroh, ale ten bych dala spíš vykapaný, nebo pro jistotu trochu želatiny. Krém jde skvěle ochutit - ořechy, vanilka, káva, karamel, ... Ale pozor - u tohoto typu krému je nutné u potahovaného dortu udělat mantinely, jinak se budou potahovky rozpouštět. Pravý marcipán by to asi zvládl, ale musela by být dot silná vrstva.
|
Lenka Pražanda |
|
(6.12.2023 18:14:17) Super. Dekuji za odpověď. To s potahovkou jsem si myslela. Díky za potvrzení.
|
|
|
Pole levandulové |
|
(6.12.2023 16:53:58) Dělám mrkvový dort, kdy v těstě je hodně vlašáků a krém má jako součást i mascarpone a na závěr je to celé potřéné tím krémem i ořechy obsypané a ladí to spolu skvěle.
|
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(7.12.2023 9:32:59) Já bych udělala vlašákové bezé s náplní z mascarpone a šlehačky (třeba tuten, byl moc dobrý). Akorát datle jsem vynechala, já je moc nemusím.
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(7.12.2023 9:35:17) Aha, no tak to nepotáhneš, to je blbost, beru zpět
|
|
|
Anadar |
|
(7.12.2023 9:46:01) Mascarpone je strašně mdlé chuti.Ale na krém ho používán ráda,protože ho vyšlehám se zakysankou nebo řeckým jogurtem. Pak je to jiná káva.Jestli máš ořechy umleté,tak už s tím mmnoho neuděláš,kromě opražení.Nicméně si myslím,že když nebudou v krému ležet dlouho,tak se ta natrpklá chuť slupky tolik nezdůrazní. Korpus umím ořechový takovýto: na jedno vejce 3o g cukru krupice,20 g ořechů,20 g polohubé mouky,1 lžíce oleje Bílky šlehám s cukrem aspoň 10 minut,pak pomalu přidávám žloutky ,pokaždé se lžící oleje.Nakonec už jen mouku s oříšky,pro jistotu i trochu PDP,záleží na množství těsta. Peču tak na 170 st.,dokud nepruží. Meruňková marmeláda mi přijde trochu mdlá.Rybíz nebo višně
|
|
angrešt |
|
(7.12.2023 10:56:47) Krém z mascarpone je skvělý tím, že je nadýchaný, když se do něj zamíchají ořechy, tak ho uzemní. Mně by to v takové podobě nechutnalo. Pokud by mělo být v naplni jak mascarpone, tak ořechy, tak bych ty náplně udělala dvě oddělené - na vrstvu korpusu jednu těžší ořechovou (klidně jen ořechy, cukr a buď rum, nebo karamel) a na to našlehaný krém z mascarpone+šlehačky. Ochucený buď vanilkou, nebo tonkou.
Aby se v dortu střídaly textury - to je koneckonců důvod, proč dorty chutnají - střídání textury korpusu, krému a třeba i nějakých křupavých nebo svěžích ovocnch vložek je to, co dělá dort dortem :)
|
Lenka Pražanda |
|
(7.12.2023 11:29:29) Angrešt díky. Něco takového jsem původně chtěla dělat. Za mě to musí být hezké i na řezu. Současně by tam byla i ta křupavá vrstva Jenže neprošlo to neochucené mascarpone. Asi je budu muset přesvědčit, že to jinak nepůjde
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(7.12.2023 11:33:04) no a pokud je jediný problém neochucené mascarpone, tak proč ho neochutit? káva, karamel, tonka, ovocná složka... nemusí to být vždy jen vanilka...
|
Lenka Pražanda |
|
(7.12.2023 12:02:25) Protože mi k těm ořechům nic nejde Kromě karamelu a ten taky nejí. Zadání je ořechový dort bez máslového krému. Káva není špatný nápad, to by možná šlo
|
apo-lena |
|
(7.12.2023 22:16:59) Vím, že se to nehodí na potahovaní, ale skvělá kombinace kávy a ořechů je tohle https://laskominyodmaryny.cz/2013/11/cokoladovo-kavovy-dort.html
|
|
|
|
|
|
|