| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Kváskový chléb

 Celkem 19 názorů.
 Simola 


Téma: Kváskový chléb 

(14.3.2024 17:09:46)
Mam chut zacit pect chleba. Kvaskovy.
Je zde nekdo, kdo poradi jak na to? Ci preda nejake zajimave stranky?

Dnes jsem zkousela pect, Jasne, chyba, bylo to spise od oka ( jsem jinak zrucna pekarka, pecu hodne, i chleb, ale ten jen kvasnicovy) nepovedlo se. Chleba je chutove moc dobry, je ale strasne tezky, jakoby srazeny.

Kvasek jsem dnes zalozila novy.

Diky za rady.
 Len 


Re: Chléb-kvásek 

(14.3.2024 17:31:58)
Pokud vladnes anglictinou, tak velmi doporucuji stranky a youtube kanal

https://foodbodsourdough.com/the-process/

Je to asi ten nejjednodussi proces, ktery ma zaroven skvele vysledky. Osobne mi moc nevyhovuji takove ty vetsinove ceske postupy s velkym mnozstvim rozkvasu a rychlym chlebem, pro me je 24 hodin naproste minimum casu zpracovani/lezeni testa. Momentalne uz od podzimu pecu postupem na min. 50 hodin s dvojitym kynutim v lednici a je to jeste lepsi.

Kvasek je teda zaklad, silny trochu trva. Delala jsem ho mamce v lete v CR, po dvou tydnech uz hezky upekl, ale v pekarne, nevim, jak by na tom byl klasicky chleba.
 Simola 


Re: Chléb-kvásek 

(14.3.2024 17:56:50)
Anglictinou vladnu, na stranky se podivam. Dekuji.

Ziju v Nemecku, snad ty mouky budou nejak ekvivalentni.

Ten postup u kvasku tedy chapu tak, ze se po 24 hodinach ( musi byt dodrzeno tohle presne rozpeti ? ) do nadoby s “testem” ( dala jsem 2lzice zitne mouky +vodu) pridava lzice az dve zitne mouky s vodou, smicha a zase necha do pristiho “prikrmeni “ lezet. Je to tak spravne?
 Len 


Re: Chléb-kvásek 

(14.3.2024 18:06:01)
Ja jsem mamce zakladala tak, jak si vedu kvasek doma. Prvni kvaseni jsem teda nechala 48 hodin a pak jsem nechala lzicku toho kvasku, pridala 20g mouky a 20g vody, nechala tech 24 hodin a opakovala. Po tydnu az deseti dnech jsem zacala krmit 2x denne.

Mouky, ja pouzivam italske nebo francouzske, anglicke pomerne malo. Celozrnne si melu sama, ty kupovane rychle zluknou, doporucuje kupovat v malem mnozstvi.
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Chléb-kvásek 

(14.3.2024 19:03:59)
Jinak nový kvásek budeš krmit několik týdnů, než sám (bez droždí) utáhne chleba. Spíš si zkus někde o něj říct. Na kváskové mapě (pecempecen.cz) jsou i lidi žijící v Německu, co jsou ochotní se o něj rozdělit. Nebo ti dá pekárna. Je to jednodušší, než vypěstovat vlastní.

Jinak kvásek se nikdy nekrmí podle času, ale podle stavu. Máš-li žitný, tak ve chvíli, kdy se nejmíň zdvojnásobí objem a po celém povrchu jsou dírky. Hladina se rovná z čepice do rovinky a už už chce začít padat dolů. To je chvíle na nakrmení. Krm malé množství, ať toho nemáš kýbl.
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Chléb-kvásek 

(14.3.2024 18:59:29)
Začni jednoduše, třeba žitné chleby z formy. Nejsou pracné, odpadá všecko stáčení, nařezávání a podobné skopičiny. A nerozleje se ti to do placky.

Až budeš mít vytrénovaný kvásek a budeš chtít zkoušet bochníčky, zase si vyber jeden recept, a ten vypiluj.

Vynikající zdroj pro začátečníky je třeba maskrtnica.cz nebo vune-chleba.cz.
Obě hezky píšou, počítají s tím, že je potřeba detailně vysvětlovat, mají krásné fotky a recepty jim fungujou.

Na FB je skupina Pečem pecen, tam se můžeš radit.
 Simola 


Re: Chléb-kvásek 

(14.3.2024 21:34:26)
To jsem videla u “Kucharky ze Svatojanu”, kvaskovy chleb z formy. Byla jsem prekvapena, jak lepive ona testo mela.
Pak jsem videla nejaka videa z youtube a tam to lepive testo nebylo.

Vlastne premyslim, co jsem udelala spatne. Na kvasek jsem zadelala v patek minuly tyden, takze to bylo pro celkove kvaskovy chleb asi kratka do a, i kdyz ty youtubova videa takhle funguji. No a pak asi byl nedopeceny a z velkym mnozstvim zitne mouky.

Nevadi, zkusim ted dale, nevzdavam se :-)

Dekuji za rady a pokud vas jeste neco napadne, napiste.
 neznámá 


Re: Chléb-kvásek 

(14.3.2024 21:40:32)
Týdenní kvásek chleba neutáhne, do chleba s tak mladým kváskem bych přidala drobek kvasnic.
 Simola 


Re: Chléb-kvásek 

(14.3.2024 21:59:32)
Takze z kvasku dnes zalozeneho muzu pocitat s pecenim ( bez kvasnic) kdy? Zhruba.

Jinak ten, co jsem pouzila pracoval pekne. Bublinky, zvetsoval se. Vytvarovany bochnik uz se ale nehnul ( takze asi to uz neutahl, jak pises).
Diky!
 neznámá 


Re: Chléb-kvásek 

(15.3.2024 8:10:35)
Já bych s dobrým chlebem počítala tak po měsíci a čím starší kvásek, tím lepší chleba.
Jak píše Inka, postupně bych ubírala droždí, týdenní kvásek bych brala spíš jako ochucovadlo a asi dala něco méně než plnou dávku droždí, nevím kolik se dává, chleby s droždím nepeču, tak čtvrtku a chleba zadělávala jako drožďový. A postupně ubírala droždí.
 Martina, 2 kluci 


Re: Chléb-kvásek 

(14.3.2024 19:50:21)
Může to být kvásek nebo poměrem druhů mouky. Když je víc žitné, chleba je těžší a tužší a nedrží tvar.
Peču cca 6 chlebů týdně (mám zákazníky), vypilovala jsem jeden recept
https://www.pekarnomanie.cz/zimni-psenicno-zitny-chleb-s-kasi/
Kvásek mám vlastní, letitý, přežil v lednici i 14 denní pobyt bez dokrmení. Čím starší, tím spolehlivější.
V tvé situaci bych udělala nový kvásek, popř. zkusila získat od někoho, to je jistější. Chleba bych míchala s max 1/3 žitné mouky a pekla ve formě, která podrží tvar.
 neznámá 


Re: Chléb-kvásek 

(14.3.2024 20:31:29)
K tom co psali ostatní bych ještě dodala, že pro začátek, pokud pečeš bochník, je lepší vybrat recept s více pšeničné mouky.
A zkoušet, já jsem za ty leta pečení zjistila, že kvásek je osobnost, postup který funguje jednomu, nefunguje druhému a když fakt potřebuješ 100% výsledek, nikdy to 100% nebude.

 Len 


Re: Chléb-kvásek 

(14.3.2024 23:34:02)
Neznama, to je pravda. Kvasek je osobnost. Ja mam jeden zitny a jeden psenicny a kazde nakrmeni je jine. Ten zitny uz prezil pred lety tak tri mesice bez nakrmeni, kdyz je to letity kvasek, tak je to podstatne jednodussi. Ja ho kdysi koupila na ebay a je paradni. Psenicny mam svuj, puvodne byl tuhy, po par mesicich jsem si ho predelala na 1/1, nejak se mi lepe udrzuje.
 neznámá 


Re: Chléb-kvásek 

(15.3.2024 8:16:50)
Já jsem zvědavá, co mi ta kvásková osobnost zase provede.
Včera jsem vyškrabala skleničku, že když nebudu péct, že ho alespoň oživím, do vyškrabané skleničky nalila vodu a dál nic, začali chrchlat děti a já na kvásek zapomněla.
Dnes jsem našla skleničku s vodou na lince a přidala do ní mouku.
Se mi zase pomstí.~:-D

Tuhý pšeničný kvásek si vedu před svátky na mazance a panettone, teda každý rok nový, nějak mě nebaví udržovat dva kvásky. Akorát letos jsem nějak zaspala, tak peču mazance z droždí. Třeba se na Vánoce pochlapím.
 Len 


Re: Chléb-kvásek 

(15.3.2024 8:54:00)
Ja udrzuju dva kvasky, protoze davam kvasek do testa primo z lednice, nerozkvasuju predem, tak abych mela vyber. Kazdych par tydnu jim udelam lazne v kynarne a krmenim dvakrat denne, ale pripravu na zadelavani pul dne predem nedavam.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Chléb-kvásek 

(14.3.2024 22:02:54)
Začni postupně přidávat kvásek a ubírat droždí, ne najednou jenom kvásek.
 Balbína 


Re: Chléb-kvásek 

(15.3.2024 9:09:49)
presne jak pise neznama, pouzivam stejne zdroje https://www.vune-chleba.cz/ a https://www.maskrtnica.cz/
Pak bych doporucila kvasek ziskat od nejakeho jineho pekare a pak uz ho jen krmit. Muzes vlastni, ale vyroba trva dele.
Pises o lepivosti. Zitny chleba nema tolik lepku a je hrozne lepivy. Musi se pect ve forme. Prilis se nezpracovava.
Psenicny ma hodne lepku, tam je postup jiny. Nepece se ve forme.
Pecu treba dle tohoto receptu: https://www.vune-chleba.cz/2018/06/muj-prvni-chleba-pro-zacatecniky/#more-66
https://www.pazitka.cz/ostatni/jednoduchy-kvaskovy-zitny-chleb/
 Saamajna 


Re: Chléb-kvásek 

(15.3.2024 15:18:30)
Simolo,
Jestli mas nekde v okoli biopekare, tak mu zavolej a zeptej se.
V nasem okoli mi bezne prodavali do prinesene zavarovacky kus napul zadelanyho testa s hodne starym kvaskem.
A delat hned zpocatku ciste jen kvaskovej chleba je teda vyzva!
~g~
Manzel pece kazdej vikend uz par let, mame doma kynarnu i poloprofi hnetac testa a stejne obcas prida trochu kvasnic...

Mmch jeho "pekarskej guru" je Dietmar Kappl, ten sef produkce tady:
https://www.homebaking.at/
V nemcine si na tech strankach poctes!

 Anadar 


Re: Kváskový chléb 

(19.3.2024 10:02:54)
Mám léta osvědčený recept,říkám mu kváskový chleba pracující ženy.
Večer v zadělávací míse rozkvasím,tj kvásek od minula rozmíchám ve 150 g žitné mouky a přidám tolik vody,aby vznikla hustá kaše. Nechám na lince v kuchyni do rána pracovat. Ráno než jdu do práce odeberu pět vrchovatých lžic rozkvasu do skleničky a uložím do lednice na příště. Do zbytku přidám 120 g pšeničné chlebové,120 g žitné chlebové a 120 g špaldové mouky,sůl,kmín a cca hrnek vody.V robotu krátce vymíchám těsto,které přesunu do ošatky vysypané škrobem.S ošatkou šup do lednice.Počká na mě do večera. Po návratu z práce rozpálím troubu na maximum,v troubě rozpálím litinový nebo skleněný hrnec s víkem a když je hotovo,vyklopím do hrnce těsto.Nařežu povrch,přiklopím víko a peču hodinu,po půl hodině troubu ztlumím na cca 180 st. Hotový chleba je lépe krájet až druhý den k snídani
Potřeby-ošatka,silnostěnný hrnec s víkem,mouka žitná,pšeničná,špaldová,chlebové koření,kmín,šikovná sklenička na přechovávání kvásku-nejlepší je celoskleněná malá zavařovačka
Kvásek přechovávám jen v množství potřebném na jeden chleba,takže nikdy nesmím zapomenou z rozkvasu odebrat na příště

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.