Jedlé a zdravé houby z ekologických oblastí - ano pro všechny věkové kategorie od 2 let výše
Houby, které odpovídají svou kvalitou, jedlostí a tedy i jejich výskytem ve zdravých ekosystémech (ekologické studie dokázaly, že výskyt těžkých kovů a jiných nebezpečných látek sice houby absorbují, ke své škodě stejně dobře, jako látky, které potřebují k životu, ale většina škodlivin, jež se v minulosti dostala do prostředí, již byla vázána v anorganické i organické přírodě bezprostředně po znečištění a po několika málo letech již neohrožují ekosystémy či zdraví lidí (v bývalé ČSSR).
Současné, stále větší znečištění životního prostředí je sice velkou hrozbou, ale v oblastech, jako je vnitřní část NP,CHKO a BR Šumava, CHKO Novohradské hory a jiné čistější oblasti poskytují relativně neškodné a dokonce zdravý prospěšné plodiny, včetně hub.
Biologická hodnota hub, podle současných výzkumů je velmi variabilní. Nelze však souhlasit s názorem, že jen nepatrné množství vitamínů či minerálů z nich dostaneme do těla. Houby jich pro svůj vývoj potřebují velké množství, problém je s jejich vstřebatelností (cellulóza a jiné složité polysacharidy a proteiny). Vhodně upravené však většina z nich stále poskytuje dobrý zdroj vitamínů (oranžové lišky hlavně b-karotewn - provitamin A, hřiby spíše vitamíny B-komplexu atd.) a spostu minerálů a stopových prvků, i jiných, biologicky účinných látek imunitní či metabolické povahy,naopak potřebné. Lidská civilizace devastací ekosystémů způsobuje i jejich totální nedostatek (kromě jiných živin a látek), jež se podílí v důsledku na četných chorobách a genetických oslabeních.
Alergie mohou způsobovat i houby, zejména nižší - kvasinky a plísně, to je dobře známo. Jenže příčina alergií zpravidla nespočívá v tom, že se lidé (děti) zrovna nachází v oblasti s výskytenm alergenů, ale v tom, že jejich oslabený organizmus (zpravidla dlouhodobě potlačované infekce a jiné zdravotní problémy běžnými alopatickými "léky" vyvolávají, mnohdy s návazností na týž problém - v genech tyto a jiné reakce. Pyly, plísně a jiné přírodní alergeny, jež alergeny normálně nejsou, se vyskytovaly od Pravěku vždy a nejvíce záporných reakcí je známo až - od 20. století, století "atomu, chemie, potlačování symtomů a povrchnosti".
Takže, houby, jak jsem určil výše ano a naopak, jejich pravidelná (rozumná) konzumace nakonec posiluje i odolnost a působí de facto protialergicky.
Pokud již máte nějakou alergii, poradte se třeba s homeopatem - odborníkem, který může třeba právě vysoce potencovanými houbami, které u Vás při běžné dávce alergii způsobily - situaci zvrátit, spolu s tzv. konstituční léčbou homeopatiky atd.
(Opačné množství působí obráceně, v případě homeopatik či akupunktury - jde o působení specifických "podobně učinkujících jako je stav pacienta" elementárních částic (kvarky - fotony...), jež jsou základem nukleonů - protonů - neutronu a v elektronech atomů - molekul látek, hmoty, energie či buněk.
Přeji pěkný den
Odpovědět