Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 | 39806 |
5.4.2024 12:00:22
polévka, maso (ryba), kaše, placky, kaše s medem (ovocem) nebo placky s medem (ovocem), sýr - aspoň podle některých zdrojů tohle bylo poměrně časté jídlo i chudších lidí...
maso se udilo či nakládalo, aby vydrželo, pak se vařilo a byla polévka i samotné maso - hned jsou dva chody... to množství pak asi nebylo velké, ale nějaké živiny to dalo... |
Ropucha + 2 | 120300 |
5.4.2024 11:35:50
Liaa, suchý chléb středověké společnosti nepodsouvám a o konzumaci masa středními vrstvami vím, ale šest chodů s několika druhy pečeně jako běžná večeře mi podezřelé jsou, to přiznávám.
To nestíháme ani v současnosti. Ale jestli jsou na to důkazy... |
Liaa | 29716 |
5.4.2024 11:21:45
"Hm, kolik lidí a z jakých společenských vrstev asi tak mělo čas a zdroje toto pravidelně vařit a konzumovat
To jsou, řekla bych, záznamy z kronik, popisující dvorské zvyklosti " A to bys řekla špatně. "Složení stravy samozřejmě záleželo na sociální vrstvě a bohatství strávníka, ale není pravda, že naši předkové žili o suchém chlebu, jak si spousta lidí myslí. Pro střední vrstvu obyvatel (měšťany, řemeslníky, hospodáře) bylo maso na jídelníčku běžné denně, omezovalo se v pátek a v obdobích půstu, naopak v neděli a o křesťanských svátcích chystaly hospodyně honosnější a složitější chody." Viz BERANOVÁ, M.: Jídlo a pití v pravěku a středověku, Academia, Praha 2005 |
Muumi | 41406 |
5.4.2024 10:37:54
No jo, doprčic:) Tak minulého, no:)
|
babi_ | 48341 |
5.4.2024 9:55:49
Minulého století - docela jsi mě potěšila, protože já taky stále "žiju" ve dvacátém
|
Muumi | 41406 |
5.4.2024 9:44:22
Docela přesný jídelníček začátku tohoto století myslím poskytuje Kája Mařík. Tedy - mlíko, chleba, brambory, polévky, hodně tam jsou myslím sladká jídla (jahelnik, lívance). Maso bylo "pro pány".
|
Stáňa * | 7932 |
5.4.2024 9:27:30
Nedávno jsem poslouchala, že záznamy v kronikach o jidle a recepty v kucharkach se týkaly mestanskeho a šlechtického stavu, protože obyčejní lidé žádné kuchařky na jejich chudé jídlo nepotřebovali.
|
susu. | 129001 |
5.4.2024 8:39:59
no, asi ne, ale snažím se o získání přesných informací.
|
susu. | 129001 |
5.4.2024 8:38:41
No, v Austrálii je sklízí v jiné půlce roku. Teda, tak jsem četla....
|
Ropucha + 2 | 120300 |
4.4.2024 17:53:55
"Druhé jídlo v podvečer se vařilo a obvykle obsahovalo tři až šest chodů. Nejčastější chody byly:polévka, vařené hovězí maso, kaše, pečeně, zvěřina, ryby, pernatá zvěř a různé druhy nákypů..."
Hm, kolik lidí a z jakých společenských vrstev asi tak mělo čas a zdroje toto pravidelně vařit a konzumovat To jsou, řekla bych, záznamy z kronik, popisující dvorské zvyklosti |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.