Otázka
Odpověď
Re:Přírodní vs umělé tuky
31.5.2007 20:17:15 Věra KRÁLOVÁ, DiS.
Dobrý den, Váš dotaz je velice častý. Nevím které tuky máte na mysli, když hovoříte o umělých a které, když hovoříte o přírodních. Můžeme říci, že jak máslo, tak rostlinné tuky (margaríny) jsou přírodního původu. Liší se pouze výchozí surovinou, kterou je u másla mléko a u rostlinných tuků roslinné oleje.
V naší stravě by 2/3 všech tuků měly být hrazeny tuky rostlinného původu + tuky z ryb. Max. 1/3 by pak měly tvořit tuky živočišného původu, což ale není pouze máslo a sádlo, ale také tuk ukrytý v tučném mase, tučných mléčných výrobcích a uzeninách. I kdybychom si dávali pozor na příjem těchto skrytých tuků, už nám, při dodržení doporučení, nezbývá žádný živočišný tuk k dalšímu použití. Na studenou kuchyni a tepelnou úpravu bychom tedy měli používat především tuky rostlinného původu. Ty nejenže nejsou zdrojem cholesterolu, ale navíc jejich složení je příznivé pro snižování cholesterolu v krvi. Postarají se o to tzv. nenasycené mastné kyseliny. V tucích živočisného původu jsou naopak v převaze tzv. nasycené mastné kyseliny, které podporují zvyšování cholesterolu v krvi (a zvýšený cholesterol u nás v republice trápí až 70 % lidí). Navíc cholesterol tyto tuky také obsahují.
Další důležitou informací je, že margaríny z dob po válce se nadají v žádném případě srovnávat s kvalitními margaríny, které můžete dnes najít v obchodech. Zkuste si přečíst článek týkající se největších mýtů o tucích na www.zdravykorinek.cz. V článku je naprosto jasně řada mýtů vyvrácena.
V naší stravě by 2/3 všech tuků měly být hrazeny tuky rostlinného původu + tuky z ryb. Max. 1/3 by pak měly tvořit tuky živočišného původu, což ale není pouze máslo a sádlo, ale také tuk ukrytý v tučném mase, tučných mléčných výrobcích a uzeninách. I kdybychom si dávali pozor na příjem těchto skrytých tuků, už nám, při dodržení doporučení, nezbývá žádný živočišný tuk k dalšímu použití. Na studenou kuchyni a tepelnou úpravu bychom tedy měli používat především tuky rostlinného původu. Ty nejenže nejsou zdrojem cholesterolu, ale navíc jejich složení je příznivé pro snižování cholesterolu v krvi. Postarají se o to tzv. nenasycené mastné kyseliny. V tucích živočisného původu jsou naopak v převaze tzv. nasycené mastné kyseliny, které podporují zvyšování cholesterolu v krvi (a zvýšený cholesterol u nás v republice trápí až 70 % lidí). Navíc cholesterol tyto tuky také obsahují.
Další důležitou informací je, že margaríny z dob po válce se nadají v žádném případě srovnávat s kvalitními margaríny, které můžete dnes najít v obchodech. Zkuste si přečíst článek týkající se největších mýtů o tucích na www.zdravykorinek.cz. V článku je naprosto jasně řada mýtů vyvrácena.