Otázka
Odpověď
Re:Těhotenská cukrovka
1.6.2007 16:03:05 Věra KRÁLOVÁ, DiS.
Dobrý den,
těhotenská cukrovka je jednou z častých komplikací těhotenství a dieta je při ní nezbytná. V případě, že ji nebudete dodržovat, může to mít nepříznivý vliv nejen na Vás, ale i na miminko - o případných rizicích se však blíže poraďte se svým
ošetřujícím lékařem. Také o optimální hladině krevního cukru by Vás měli blíže informovat v diabetologické poradně, kam byste měla docházet (většinou za normální považují hodnoty do cca 7,8 mmol/l po jídle). Obecně jezte menší porce, ale častěji (6-7x denně). V dietě je zásadní
vynechat tzv. jednoduché sacharidy, tedy potraviny obsahující cukr (sladkosti, sladké pečivo, slazené nápoje). Protože tělo ale sacharidy
potřebuje jako zdroj energie nejen samo pro sebe, ale i pro vyvíjející se plod, podáváme je v podobě tzv. složených sacharidů (celozrnný chléb a pečivo, luštěniny, celozrnné obiloviny, těstoviny, rýže, zelenina, méně
sladké druhy ovoce). Hladina cukru v krvi po nich pomaleji stoupá a nevzniká tak riziko hyperglykemie. Je také vhodné doplnit sacharidovou potravinu např. bílkovinou (jogurt, sýr,
maso) nebo rostlinným tukem. Tím se vzestup hladiny krevního cukru zmírní, což je pro tělo příznivější. Sacharidové potraviny můžete vybírat podle tzv. glykemického indexu (GI), který vyjadřuje právě schopnost potraviny zvyšovat hladinu krevního cukru (čím je GI nižší, tím pomaleji hladina cukru v krvi
stoupá). Jeho hodnoty u různých potravin můžete najít např. na
http://www.fzv.cz/web/glykemicky_index. Další podrobné informace můžete získat buď od sestry nebo lékaře v diabetologické ambulanci, nebo na níže uvedených internetových adresách:
http://www.fnmotol.cz/html/zdravotnicka_pracoviste/2016/tehotensky-diabetes.php?lang=cz
http://www.porodnici.cz/diabetes-mellitus-v-tehotenstvi?PHPSESSID=34d18f2e03
těhotenská cukrovka je jednou z častých komplikací těhotenství a dieta je při ní nezbytná. V případě, že ji nebudete dodržovat, může to mít nepříznivý vliv nejen na Vás, ale i na miminko - o případných rizicích se však blíže poraďte se svým
ošetřujícím lékařem. Také o optimální hladině krevního cukru by Vás měli blíže informovat v diabetologické poradně, kam byste měla docházet (většinou za normální považují hodnoty do cca 7,8 mmol/l po jídle). Obecně jezte menší porce, ale častěji (6-7x denně). V dietě je zásadní
vynechat tzv. jednoduché sacharidy, tedy potraviny obsahující cukr (sladkosti, sladké pečivo, slazené nápoje). Protože tělo ale sacharidy
potřebuje jako zdroj energie nejen samo pro sebe, ale i pro vyvíjející se plod, podáváme je v podobě tzv. složených sacharidů (celozrnný chléb a pečivo, luštěniny, celozrnné obiloviny, těstoviny, rýže, zelenina, méně
sladké druhy ovoce). Hladina cukru v krvi po nich pomaleji stoupá a nevzniká tak riziko hyperglykemie. Je také vhodné doplnit sacharidovou potravinu např. bílkovinou (jogurt, sýr,
maso) nebo rostlinným tukem. Tím se vzestup hladiny krevního cukru zmírní, což je pro tělo příznivější. Sacharidové potraviny můžete vybírat podle tzv. glykemického indexu (GI), který vyjadřuje právě schopnost potraviny zvyšovat hladinu krevního cukru (čím je GI nižší, tím pomaleji hladina cukru v krvi
stoupá). Jeho hodnoty u různých potravin můžete najít např. na
http://www.fzv.cz/web/glykemicky_index. Další podrobné informace můžete získat buď od sestry nebo lékaře v diabetologické ambulanci, nebo na níže uvedených internetových adresách:
http://www.fnmotol.cz/html/zdravotnicka_pracoviste/2016/tehotensky-diabetes.php?lang=cz
http://www.porodnici.cz/diabetes-mellitus-v-tehotenstvi?PHPSESSID=34d18f2e03