Otázka
Odpověď
Re:Ryby, mořské plody
1.6.2007 16:14:05 Věra KRÁLOVÁ, DiS.
V případě ryb a mořských plodů je velmi důležité brát v úvahu věk dětí.
Protože jsou ryby velmi silným alergenem, je zapotřebí podávat sladkovodní druhy zdravému dítěti bez alergie nejdříve v cca 1,5-2 letech, mořské ryby ještě později - ve 2,5-3 letech. V případě, že má alergii samo dítě, nebo někdo další v rodině, je zapotřebí s podáváním ryb počkat do cca 2,5 let, s rybami mořskými a mořskými plody až do 4,5-5 let.
V případě starších dětí a dospělých se doporučuje konzumovat ryby a mořské plody cca 2x týdně, neměly by však být v jídelníčku častěji než 5x za týden.
Z hlediska příznivého složení rybího masa a tuku jsou vhodnější ryby mořské, které však mnohem častěji vyvolávají alergické reakce než ryby sladkovodní.
Optimální je tedy je střídat a upřednostňovat spíše tučnější druhy (kvůli vysokému obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin).
Protože jsou ryby velmi silným alergenem, je zapotřebí podávat sladkovodní druhy zdravému dítěti bez alergie nejdříve v cca 1,5-2 letech, mořské ryby ještě později - ve 2,5-3 letech. V případě, že má alergii samo dítě, nebo někdo další v rodině, je zapotřebí s podáváním ryb počkat do cca 2,5 let, s rybami mořskými a mořskými plody až do 4,5-5 let.
V případě starších dětí a dospělých se doporučuje konzumovat ryby a mořské plody cca 2x týdně, neměly by však být v jídelníčku častěji než 5x za týden.
Z hlediska příznivého složení rybího masa a tuku jsou vhodnější ryby mořské, které však mnohem častěji vyvolávají alergické reakce než ryby sladkovodní.
Optimální je tedy je střídat a upřednostňovat spíše tučnější druhy (kvůli vysokému obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin).