Otázka
Odpověď
Re:Ztužené tuky
5.6.2007 14:35:06 Věra KRÁLOVÁ, DiS.
Dobrý den, ztužené tuky jsou špatné, protože při jejich výrobě vznikají tzv. trans mastné kyseliny, které mají negativní vliv na naše zdraví. Nutno ale zmínit, že převážná většina rostlinných tuků na našem trhu se nevyrábí ztužováním, ale moderním procesem, při kterém tyto škodlivé trans mastné kyseliny nevznikají (jejich obsah je do 1 %, tedy nutričně bezvýznamné množství. Jaké je složení tuků na našem trhu se můžete dozvědět na www.zdravykorinek.cz, kde najdete aktuální rozbor tuků.
V rostlinných tucích navíc převažují nenasycené mastné kyseliny, které podporují snižování cholesterolu a mají řadu dalších pozitivních účinků na naše zdraví. V másle naopak převažují nasycené mastné kyseliny, které podporují zvyšování cholesterolu a jejichž konzumaci bychom měli omezovat (velké množství těchto mastných kyselin již přijímáme v mléčných výrobcích, mase, uzeninách aj.).
Trans mastné kyseliny jsou zřejmě zdraví škodlivější než mastné kyseliny nasycené, nicméně je třeba si uvědomit, že nasycených mastných kyselin konzumujeme opravdu mhoho, a to i v potravinách, které bychom neměli z jídelníčku vylučovat (již výše zmíněné maso a ml. výrobky). Vždy tedy záleží na hodnocení celého jídelníčku.
Tuky je vždy důležité použít na tu úpravu, pro kterou jsou vhodné. Přehled jednotlivých tůků a jejich použití najdete na: http://www.zdravykorinek.cz/web/vse-o-tucich/pouziti_v_kuchyni. Nesprávným použitím můžete znehodnotit jednak tuk, ale i připravované potraviny. Použijete-li ale vhodný tuk na tu kterou úpravu a budete dbát, aby se nepřepálil (známkou přepálení je např. namodralý dým nad pánví), pak je použití tuků v teplé kuchyni naprosto v pořádku.
V rostlinných tucích navíc převažují nenasycené mastné kyseliny, které podporují snižování cholesterolu a mají řadu dalších pozitivních účinků na naše zdraví. V másle naopak převažují nasycené mastné kyseliny, které podporují zvyšování cholesterolu a jejichž konzumaci bychom měli omezovat (velké množství těchto mastných kyselin již přijímáme v mléčných výrobcích, mase, uzeninách aj.).
Trans mastné kyseliny jsou zřejmě zdraví škodlivější než mastné kyseliny nasycené, nicméně je třeba si uvědomit, že nasycených mastných kyselin konzumujeme opravdu mhoho, a to i v potravinách, které bychom neměli z jídelníčku vylučovat (již výše zmíněné maso a ml. výrobky). Vždy tedy záleží na hodnocení celého jídelníčku.
Tuky je vždy důležité použít na tu úpravu, pro kterou jsou vhodné. Přehled jednotlivých tůků a jejich použití najdete na: http://www.zdravykorinek.cz/web/vse-o-tucich/pouziti_v_kuchyni. Nesprávným použitím můžete znehodnotit jednak tuk, ale i připravované potraviny. Použijete-li ale vhodný tuk na tu kterou úpravu a budete dbát, aby se nepřepálil (známkou přepálení je např. namodralý dým nad pánví), pak je použití tuků v teplé kuchyni naprosto v pořádku.