13.2.2010 23:06:47 Lormar
Re: Potrat - jak jej prožívají lékaři?
Dobrý den,chtěla bych se podělit o vlastní zkušenosti. Povolání gynekologa jsem si vybrala v 6.ročníku medicíny .Až do té chvíle jsem netušila jaký obor bych nejraději dělala. Gynekologie a hlavně porodnictví mě nadchlo vlastním optimismem - narození dítěte . To byl hlavní důvod, proč jsem si obor vybrala. Moje dobrá kamarádka z medicíny si také vybrala tento obor a vzájemně jsme se podporovaly .Když jsem nastoupila do zaměstnání padla na mě tvrdá realita, na kterou nás na medicíně nepřipravili.Ani si nevzpomínám , že by námna škole někdo vysvětlil etiku interupce .Po příchodu do zaměstnání jsem se zapsala do oboru a hlavní pro mě bylo , abych získala atestaci . Tenkrát se dělala ještě po 3letech po škole. A tak to začalo, hon na výkony . Už nevím kolik jsem musela mít interupcí , revizí atd . Bylo jich dost . Nikdy jsem si nepřipustila , že vlastně zabíjím dítě , byl to pro mě jen výkon , který musím zvládnout . I dnes to tak je a řada lékařek a lékařů si to vůbec nepromýšlí .Dnes na to ani není čas . V práci je to jen samá honička , musíte pracovat za 2 nebo za 3 , protože je na oddělení málo kolegů a tak kolikrát se nestihne ani oběd ....
Po atestaci , se mi zdály sny . Dělala jsem ultrazvuk pacientce před interupcí a viděla jsem vše tak živě jak vlastně já sama odsávám to dítě , které má již hlavu a nohy , ruce .Nejdřív se bránilo , ale síla podtlaku byla větší , viděla jsem jak ho odsávám po částech . Na konci toho výkonu se na obrazovce ultrazvuku objevil můj obličej . Byla to hrůza , od té doby jsem nad tím přemýšlela a interupce už nedělám . Požádala jsem o to nadřízené , jinak bych musela asi dát výpověď kdyby mě nutili .Musím říci , že po mě se objevili další 2 kolegové co nechtějí dělat interupce . Myslím , že jako lékaři , kteří přísahali , že nesáhnou na život , dle Hipokratovy přísahy je všem lékařům v duši přirozené tento výkon odmítat .Je jenom na společnosti a jejich zákonech co povolí a k čemu tak mladé lékaře nutí ve smyslu přípravy k atestaci .
Vzhledem k tomu, že společnost interupce legalizuje je to jak jít si koupit chleba do krámu. Potřebuju se zbavit nepohodlného dítěte ? Fajn , zajdu ke gynekologovi , sepíšu si žádost a pak výkon 15 minut a je to zamnou . Podruhé si to vyřeším stejně , proč bych brala antikoncepci , když je to v dnešní době tak jednoduché.
Tak mě napadá jaká je vlastně cena života ? Interupce v narkose stojí 3600 Kč , to je cena za život nenarozeného dítěte ? I televizor je dneska dražší .
Proto bych byla ráda , kdyby nikdo na interupce nechodil a nedával tak podnět k lékařskému selhání.
Odpovědět