| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Zdraví : Brýle

1.4.2010 13:54:03 konvalinka. + 1 miminko

Re: Multifokální brýle

Dnes jsem byla v optice pro nové brýle-nosím je už strááášně dlouho, ale poprvé byla nutná multifokální skla(tedy pokud si nechci přehazovat jedny na dálku, druhé na blízko).Měla jsem je chvíli a očích a nějak nevidím.Pokud se podívám dolů, vidím rozmazaně.Upozorňovali mě, že to chce "práci hlavou", ale já mám pocit, že už nemám šanci podívat se pod nohy tak, abych viděla pořádně.Jaké jsou vaše zkušenosti, zvykly(i) jste si?Je to opravdu výhodné, nebo jsem nalítla?

Pracuju (spíš před mateřskou jsem pracovala) jako optička, takže snad poradím. :-)
Určitě jsi nenalítla - multifokální brýle dokážou člověku dost zpříjemnit život. Je tam opravdu určitá doba návyku, uvádí se, že by si měl člověk zvyknout do cca 14 dnů při pravidelném nošení. Samozřejmě jsou výjimky, kdy někteří lidé si je v optice nasadí a hned jsou schopni s nimi odejít, jiní s tím opravdu mohou bojovat třeba 2 měsíce a nebudu zastírat, že jsou i lidé, kteří si na ně nikdy nezvyknou. (V každém případě je to hodně o psychice, motivaci, i od toho, co od multifokálů člověk očekává - jestli na ně nemá nějaké nereálné požedavky, dost velkou roli hraje i věk - 50letý člověk si zvyká jinak než 80letý, i když ne vždy to tak je).
Je potřeba, aby sis vždy brýle pořádně nasadila až na úplný začátek kořene nosu, ne jen tak na špičku nebo někam doprostřed - někdy se stane, že se brýle manipulací trochu rozvolní a už nesedí tak, jak by měly, pak je potřeba zajít do optiky a nechat je trochu upravit.
Nicméně pokud máš opravdu problémy a nemůžeš si na ty brýle ani při pravidelném nošení zvyknout, doporučila bych ti stejně navštívit optiku, a nechat brýle zkontrolovat, jestli jsou zabroušené správně - to znamená, aby středy zorniček byly opravdu na středu té čočky. Nenech se zaskočit tím, že ti možná někde řeknou, že se to zkontrolovat nedá, dnes už to není pravda. Na sklíčkách jsou drobné značky, normálně neviditelné, které by měl správný optik umět najít a i kdyby tam nebyly, existují různé pomocné šablony. V každém případě si s sebou vezmi doklad od brýlí - mělo by tam být napsané, jaký konkrétní typ těch multifokálních čoček v nich je zabroušený. Pokud by i to bylo v pořádku, doporučila bych ještě jedno hodně důkladné proměření zraku - naprostá většina problémů s multifokály je způsobená špatnou korekcí.
Jinak ještě je dobré vědět, že není multifokál jako multifokál - jsou různé generace s různě širokým polem, kde člověk vidí ostře, to znamená, že nemusí potom tak moc otáčet hlavou, ale bohužel tady platí přímá úměra, že čím větší kvalita, tím jsou samozřejmě dražší - rozdíl mnohdy může být i třeba 10 000 Kč.
Nevím jestli se za tu dobu, co jsem doma, moc nezměnilo, ale ještě nedávno platilo, že někteří výrobci brýlových čoček garantovali to, že si na jejich brýlové čočky člověk zvykne. Pokud se to nepodařilo (myslím, že to bylo do 1 nebo 2 měsíců,), měl člověk nárok na vrácení peněz. Samozřejmně, málokterá optika to zákazníkovi řekla.
Odpovědět
Průběh diskuze (11 názorů)
Téma: Multifokální brýle Kaipa 31.3.2010 17:53
*Re: Multifokální brýle ppájjaa 31.3.2010 18:18
**Re: Multifokální brýle Kaipa 31.3.2010 18:22
**Re: Multifokální brýle Lupitka a Kubíček a ? 1.4.2010 10:31
*Re: Multifokální brýle veverkaa 31.3.2010 21:22
*Re: Multifokální brýle štěpánka 31.3.2010 21:50
*Re: Multifokální brýle kami 31.3.2010 22:40
*Re: Multifokální brýle konvalinka. + 1 miminko 1.4.2010 13:54
**Re: Multifokální brýle Petra T. 19.4.2010 21:3
***Re: Multifokální brýle veverkaa 20.4.2010 20:54
****Re: Multifokální brýle konvalinka 12.6.2010 12:5

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.