30.7.2010 14:44:27 Ennywan
Opakovaná angína u dospělých
Poslední 2 roky trpím na bolení, škrábání v krku, zarudnutí hrdla v opakovaných intervalech, ale vždy se to dalo doma zvládnout bez ATB. V listopadu jsem ale byla nucena poprvé navštívit ORL s horečkami a rudým krkem a bolestí a vyšel mi tam masivně streptokok. Od té doby je to mnohem horší. Další bolest v krku, kdy jsem navštívila ORL, jsem měla v květnu. To jsem měla taky bolesti hlavně na pravé straně, teplotu, povlaky na mandlích, ale ve výtěru nic nebylo. Nicméně opět penicilín (nechtěla jsem nakazit už tak často marodící děti, tak jsem nečekala na výtěr). No a včera večer jsem cítila na levé straně takový divný tlak, tak jsem hned stříkala dubovky od dědka kořenáře, jenomže se to přes noc zhoršovalo a ráno už jsem tam měla povlaky a teď už mám i teplotu. Takže kvůli víkendu jsem si zase zašla na ORL a dle dr. zase penicilin. Mé mandle i v klidové fázi vypadají děsně, nejsou hladké, jsou větší, někdy s čepy, někdy ne. Prý je to chronický zánět mandlí, jenže takové mandle jsem měla i dřív, ale výraznější potíže mám až ten poslední 1,5rok. Byla jsem kvůli tomu i na imunologii, alergologii, ale kromě alergie na nějaké plísně se nic zvláštního neprokázalo, hodnoty ASLO jsem měla v normě. ORL říká, že pokud to půjde takto dál, tak mi doporučí mandle dát pryč, ale to já nechci. Jednak někteří dr. to nedoporučují kvůli tomu, že pak všechny nemoci tzv. lezou níž např. na průdušky a jednak se operace bojím. Teď ještě penicilin nasazovat nebudu, počkám až na výtěr nebo výraznější zhoršení, i když mám povlaky (minule jsem je taky měla a nic tam nevyšlo). Budu si stříkat dubovky, užívám lichořeřišnici a citrogrep.
Zajímalo by mě, jestli vždy nutně musí jít o bakteriální angínu, když je teplota a povlaky. Pokud ano, proč mi minule při stejných příznacích ve výtěru nic nevyšlo?
Také mě zajímají vaše zkušenosti, jak jste to řešili vy, kteří jste měli stejné potíže. Co vám od nich pomohlo?
Odpovědět