Re: Opakovaná angína u dospělých
jitu, já pro opakujícího se spálového bacila (tedy vlastně angínu), který synovi pokaždé zvětšil mandle až tak, že byly obr přes celý krk, tzv hypotrofní, jsem mu je letos v únoru ve věku osmi let nechala zmenšit (takměr celé odstranit) ven šly i nosní ty úplně.
A musím říct, že syn od té doby nebyl nemocný - jen 1x nachlazený. V téhle fázi roku už za sebou míval tak 3x angínu.
Měl z toho už tak špatnou imunitu, že ho zkolilo takměr všechno i namočení rukou vkaluži. Bral 7 měsíců preparát na posílení imunity, v polovině braní došlo k operaci a teď od února - ťuk, ťuk, ťukám, fakt pohoda. Jen na velikonoce byl trošku prochladný, žádná hrůza.
Testy na imunitu nám budou dělat až v září, ale já už teď vím, že mu to zabralo. Vidím to na něm.
jen co jsem chtěla říct, kamarádka prodělala operaci v dospělosti a prej to dospělí hůř snáší, ty krční mandle.
Ona říkala, že bolest hrozná, horší jak porody, týden nemohla dát nic do pusy (to tedy ani syn, hodně nám zvracel) a pak se tři týdny kloudně najíst. Nicméně to je věc asi opravdu individuální, ale říká se, že dospělí to víc bolí a dýl se to hojí.
Osobně bych ale asi doporučila ty mandle dát ven, na ORL to doporučují při četnosti angíny 6x a více za rok.
Odpovědět